Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • suorittava porras suorittava porras

    Kärkkäisen mielipide on vain yksi muiden mielipiteiden joukossa. On nähty ,että kyseiseen onnelaan ei ole päästy eikä päästä. Hirvikannan vaihteluita on onnistuttu nykyisen pyyntilupajärjestelmän avulla hieman tasoittamaan ,mutta uusia kasvavia haasteita syntyy vastaavasti.

    Yksi niistä haasteista on lentolaskentauutisen ja Metsästäjä-lehden jutun tiimoilta käynyt jo ilmi. Kun hirvikanta tiputetaan yhtäkkiä kovin alas , kannan seuranta ei toimi toivotulla tavalla. Havaintoaineisto jää puutteelliseksi ,jos jahti on ohi muutamassa päivässä. Hirvikanta puolestasn räjähtää muutamassa vuodessa ,kun tarkkaavaisuus herpaantuu.

    Esimerkissä kanta oli jo kasvusuunnassa parin kauden ajan ,vaikka paikalliset olivat tykönään tulleet tulokseen ,että kanta jatkaa laskuaan ja tehokkaita toimia vaaditaan laskun pysäyttämiseksi. Tässä tapauksessa oli kyseessä vielä hyvin voimakkaasti metsästystouhuihin vihkiytynyt joukko. Kaikkialla näin ei ole ja arviointivirheet voivat olla paljon suurempia. Havaintoja kertyy jatkossa myös vähemmän siitä syystä ,että koiria eivoi käyttää petojen vuoksi. Koirahan ne hirvet pöläyttäisi metsästäjien näkyville. Ei ne sieltä pusikoista lähde muuten liikkeelle.

    Metsuri motokuski

    Kärkkäisen mielipide on ihan yhtä hyvä kuin muidenkin. Täytyy vain huomioida mistä näkökannasta hän asiaa katsoo. Hän katsoo sitä hirveä metsästämättömän metsänomistajan kannalta. Pääpaino on puun kasvatuksessa. On myös niitä metsänomistajia jotka haluavat laajentaa näkökantaa metsästykseen myös ja niiden näkökanta voi olla jotain muuta.

    Sen vuoksi kärkkäinen on tässä asiassa yhtä oikeassa kuin jokainen metsänomistaja omassa kannassaan. Kaikkien kanssa pitää tulla toimeen tai sitten täytyy tehdä jotain metsilleen. Enkä nyt sano että sorkkaeläin kantoja voisi kasvattaa mielin määrin.

    Nostokoukku

    Aina on näitä fanaatikko kärkkäisiä joille ainoa arvokas asia metsässä on puun taimi. On sekin tietenkin arvokas mutta ei ainoa arvostettava asia.

    suorittava porras suorittava porras

    Käsitteitä voisi hieman täsmentää. Hirvkantaa ei kasvateta . Se kasvaa ihan itsestään.

    Gla Gla

    ”On kumma juttu, että nuo puulajisuhteet eivät ole jo vuosikymmenien aikana kääntyneet toisin päin.”

    Kerron suuren uutisen. Hirvikanta ei ole ollut tapissaan koskaan.

    ”Kärkkäisen mielipide on ihan yhtä hyvä kuin muidenkin.”

    Siksi ei olekaan oman mielipiteen jälkeen tarvetta sanoa Kärkkäisen mielipidettä ”vain yhdeksi muiden joukossa”.

     

    Nostokoukku

    Tuo aika kuluu niin nopeasti, mutta muistelen että 10-15 vuotta sitten Luken eläkkeelle jäänyt tutkija veikkasi Metsälehdessä, että mäntyä käyttävä teollisuus joutuu vetäytymään Suomesta hirvien takia. Saattaa olla se lehti vielä tallessa, täytyypä lähteä mylläämään arkistoja. Onkohan ennustus toteutunut? Tästä lappaa rekkoja Äänekoskelle vartin välein. Mielestäni niillä on mäntyä kyydissä, mutta voi olla, että silmä jo harittaa. Muistan myös yli 50 vuotta hirvenmetsästyshistoriaa omalta reviirilläni. Esim. 1981 seuran alueella oli lupia 6+6, tänä syksynä 2+3. Isoja lupamääriä on ollut aina 2010 vuoteen asti, siitä ne ovat kohtuullistuneet nykyiseen. Ettei vain olisi Äänekoskelle menevien rekkojen kyydissä juuri tuolloin 80- luvulla ja sen jälkeen istutettuja männiköitä.

    Gla Gla

    Minäkin olen saanut männiköt säilymään. Tricon ruiskutuksella. Laske huviksesi sen vaikutus kannattavuuteen 3% korolla.

    Nostokoukku

    Minäkin olen vaihtanut öljyt autooni 15 000 km välein. Ja toisen taloni maalasin toissa kesänä uudestaan 35 vuoden jälkeen. Siinä oli lamavuosia välissä, ei riitä 3% korko.

    Visakallo Visakallo

    Tuolla jossain edellä vilahti näkemys, että hirvikanta olisi 30/1000ha, jos kaikki metsät olisivat luonnontilassa. Rohkenen kyllä vahvasti epäillä tuota. Mitä ne hirvet söisivät, kun taimikoita ei juurikaan olisi, ja vanhempien puiden alaoksat olisi kaluttu? Alkaisiko hirvien kaulat venyä kirahvien tapaan?

    suorittava porras suorittava porras

    Visan kommenttiin.

    Kyse on keskimääräisestä kannasta , joka on toteutunut Kanadassa Suomen leveysasteella olevassa suuressa saaressa ,joka on luonnontilassa. Kanta on vaihdellut 50 vuoden tutkimusjakson aikana välillä 10-40 yksilöä tuhannella hehtaarilla. Sieltä on peräisin sekin tieto ,että sudet poistavat kannasta vain 10% . Luontainen poistuma loput.

    Täällä meillä on varmasti paremmat olosuhteet mahdollistamaan ainakin eteläisimmillä hirvitalousalueilla 30 hirven tiheydet tuhannella , jos metsästys jostakin syystä loppuisi. Siihen tilanteeseen jouduttaisiin jo alle kymmenessä vuodessa.

    Palaan vielä Tilanteeseen hirvitalousalue Uusimaa kakkosella ,jossa hirviä laskettiin ilmasta käsin tuplamäärä maa-arviointiin verrattuna. …Luken taulukossa , jossa seurataan hirvikannan kehitystä metsästyskauden aikana on käyrien perusteella kahdella edellisellä kaudella päädytty alueellisen riistaneuvoston asettaman tiheyden tavoitehaarukan alarajan alapuolelle. Tästä on ilmeisesti vedetty johtopäätökset ja alennettu metsästyspainetta. Kuluneen kauden alussa metsästettävä kanta on ollut jo valmiiksi tavoitehaarukassa ja tämän seurauksena on metsästetty vain sen verran ,että on osuttu tavoitehaarukan keskelle.

    On siis toimittu joka paikassa vastuullisesti  ja tavoitteiden edellytyämällä tavalla. Siitä huolimatta lopputulos ei kaikkia tyydytä. Esimerkki vain osoittaa , miten hankala toimenpide kannanarviointi voi olla ja hankalammaksi käy ,kun silmäparit maastossa vähenevät. Virheiden mahdollisuus kasvaa sitä mukaa ,kun metsästettävää ja metsäpäiviä on vähemmän. Esimerkkitapauksen arvioinnin epätarkkuus voi johtua juuri tästä.

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 435)