Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • Gla Gla

    Ruotsin malli tulee juttuihisi mukaan, kun saamme lukea termin lehdestä. Oli sitten kyse metsästyksestä tai raivauksesta. Mitään tarvetta ei ole kirjoittaa hoitosuunnitelmaa uusiksi susien takia. Lupajärjestelmä huomioi sudet jo nyt.

    Sudet liikkuvat laajemmalla kuin yhdellä hirvitalousalueella.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Uudellamaalla tulee tehdä sitä monilajista kannanhoitoa: susille riittää kauriita vaikka hirvet metsästettäisiin yhettömiin.

    Rukopiikki

    Kauris on susille huono saalis. Pirun vikkelä otus joka jättää nopeankin koiran äkkiä. Vähän on vaivanpalkkaa siitä juoksusta susilaumalle. Taitaa mennä enemmän energiaa kiinni juoksemisessa mitä siitä kauriista saa. Hirvessä riittää jo vähäksi aikaa pienelle susilaumalle masut täyteen.

     

    Metsuri motokuski

    Niin varmaan riittää mutta täytyy myös ymmärtää että ne maata omistavat metsästäjätkin pitää pystyä huomioimaan. Niillä voi olla hyvin poikkeavat ajatukset hirvistä kuin Annelilla tai Gla:lla. Niille voi hirvi olla tärkeä riistaeläin jota he haluavat metsästää omilla mailla.

    Mikä on sitten se oikea kanta on täysin mielipide asia. Nyt on päätytty nykyiseen tavoitekantaan ja se tällä kertaa tämä. Nyt ollaan tietääkseni laatimassa uutta verotussuunnitelmaa hirvitalousalueilla ja on aika vaikuttaa. Siten mennään niillä tavoitteilla kun ne saadaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Annelikin on huolissaan luonnon monimuotoisuudesta eikä antaisi kuitenkaan yhden luontokappaleen, hirven ,lisääntyä sille tasolle mitä se vapaassa luonnossa ilman häiriötekijöitä voisi kehittyä. Luonnontilassa kannan vaihteluväli olisi 10-40 hirveä/1000 ha näissä olosuhteissa ja nyt porataan siitä ,jos kannan määrä nousee vähänkin yli kolmannekseen luontaisesta kannan minimitasosta. Tätä taustaa vasten suhtautuminen hirviin ei perustu ainakaan luonnonsuojelullisiin näkökohtiin. Jos luonto saisi päättää. hirviä olisi Etelä-Suomessa keskimäärin 30 tuhannella hehtaarilla ,josta sudet söisivät 10% ja loput olisi aikanaan luontaista poistumaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Monimuotoisuuden suojelu on monitahoinen asia. Hirvi on liian pieni tarkasteluyksikkö. Tulisi tarkastella laajemmin eliöyhteisön ja ekosysteemin tasoa. Tämä tarkastelu kertoo ainakin kaksi asiaa. Ensinnäkin sorkkaeläimillä on haitallisia vaikutuksia kasvillisuuteen jota ne laiduntavat. Toiseksi olemme alentaneet metsästämällä petoeläinten kantoja saadaksemme sorkkaeläinten tuottavuuden mahdollisimman suureksi. Poron kohdalla ehkä jo laidunten kantokyvyn yläpuolelle.

    Ja olisihan petojakin sitten enemmän jos ei metsästettäisi. Emme ehkä haluaisi sitä tilannetta kuitenkaan kokeilla että katsottaisiin mikä olisi luontainen susien ja hirvien määrä.

    Gla Gla

    Jos hirvikanta saisi nousta sille tasolle, mihin se ilman metsästystä asettuisi, kaikki talousmetsät kasvaisivat vain kuusta. Se olisi suorittavan mielestä ympäristölle hyvä ratkaisu.

    On virheellistä peilata yhdessä asiassa luontaista kehitystä, kun muu luonto ei ole luontaisessa tilassa.

     

    Nostokoukku

    Suomessa 65 % puustosta on mäntyä, 25 % kuusta. Kaikki nuo männyt ovat olleet tai ovat parhaillaan hirven turvan ulottuvilla, muutamaan vaiheeseen huomattavasti nykyistä hirvikantaa suuremman hirvikannan aikana. On kumma juttu, että nuo puulajisuhteet eivät ole jo vuosikymmenien aikana kääntyneet toisin päin.

    suorittava porras suorittava porras

    En kirjoitellut aiheesta siksi ,että haluaisin hirvieläimiä lisää . Halusin vain lisätä näkökulmia asian käsittelyyn. Samalla toivottavasti kävi esimerkeistä ilmi ,että asialla on monta puolta. Lupapolitiikkakin on ollut aiheetta tikun nokassa vanhentuneiden tietojen perusteella. Tavoitteiden toteutuksessa on enemmänkin ongelmia. Järjestelmä antaa kuitenkin laajat valtuudet hoitaa hirvikanta sille tasolle ,mikä alueellisesti parhaaksi nähdään. Se on ollut yksi  uudistusten keskeisistä tavoitteista.

    Gla Gla

    Huomaan kyllä, että sait herkullisen repliikin metsästyslehdestä susikantojen vaikutuksesta hirvien tavoitekantaan. Ruotsissa muutenkin ollaan helisemässä riistakantojen kanssa, siellä ilmeisesti metsästäjillä on vielä enemmän valtaa kuin täällä. Ehkä erilainen historia on siellä muokannut kulttuuria erilaiseksi kuin meillä. Kannattaa siis miettiä ennen näiden näkökulmien heittelyä.

    Täällä on kuitenkin se kovasti kehumasi yhteisesti hyväksytty hirvikantojen hoitosuunnitelma, jonka mukaan yli 4 /1000 on ongelma. Suunnitelmassa ei sanota, että hirviä voisi olla 5/1000, jos alueella on susia. Suunnitelmassa sanotaan, että susien aiheuttama hävikki huomioidaan kaatolupien määrässä. Yksi metsästyslehden artikkelin lause ei tätä asiaa mihinkään muuta, joten siihen on nyt turha vedota vaikka miten tekisi mieli esittää lisää näkökulmia. Mutta jos niitä halutaan, otetaan sitten. Hirvikannan kasvu toi meille idästä riesaksi hirvikärpäset. Hirvikanta pitää palautta tasolle, jolla kärpäset pysyy poissa eli 20000. Professori Kärkkäinen on toistuvasti esittänyt, että hirvikannan pitäisi olla puuntuotannon edellyttämällä tasolla 20 000.

    Siinä on meille näkökulmia.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 435)