Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • Makarov

    Minua ne lähinnä huvittaa ne hirvimiesten omat arviot, varsinkin kun itse tietää tilanteen siellä missä palstoja on. Muutama vuosi sitten eräs kokenut metsästäjä tuumas kun aloitus päivä lähesty että käymme yhdellä alueella katsomassa mutta ei siellä hirviä ole. No oli ne siellä seitsemän hirveä nähneet aloitus päivänä. Kyllähän minä tiesin että siellä niitä oli mutta ei niitä niiden mielestä ollut. Tämmösiä esimerkkejä on vaikka kuinka niin kyllä siinä uskottavuus katoaa.

    Visakallo

    suorittava porras: ”Vinkkinä Visalle. Asettele maillesi muutama riistakamera! Jäämme mielenkiinnolla odottamaan niistä saapuvaa kuvatulvaa?”

    Näin kyllä teenkin. Turha sitten enää sen jälkeen viisastella tästä aiheesta meikäläiselle.

    Numppi

    Itsellä on hyvät välit oman alueen hirviporukkaan ja uskon, että yhteistyöllä pääsee pidemmälle kuin kiukuttelulla.  Ihan tuntuvat mielellään ottavan kuvat vastaan ja välillä ovat itsekin kysyneet onko havaintoja. Raivatessa ja metsässä kulkiessa tulee jälkiä/ vahinkoja seurattua. Ihan mielenkiinnosta silloin muutama vuosi sitten riistakameran ostin, näkee vähän mitä metsässä liikkuu.
    Näin muistelinkin, että jahdin yhteydessä tehdyt havainnot kirjaavat jonnekkin järjestelmään. Mites nämä porukat mitkä ampuvat luvat kahdessa viikonlopussa, kerätäänkö havaintojakin sitten vain tältä ajalta?

    Täytyykin laittaa kamerasta suoraan kuvat menemään hirviporukalle.

    suorittava porras

    Havainnot kirjataan vain metsästyspäiviltä.

    Ja Visalle ??

    Numppi

    Kiitos, taas viisastui tänäkin päivänä!

    Nostokoukku

    Hirvikanta lasketaan bayesilaiseen tilastotieteeseen perustuvan populaatiomallin mukaan, ei tyyliin yksi havaittu hirvi=kannan koko yksi hirvi. Laskennassa huomioidaan lukuisia tekijöitä, mm. metsästyksen yhteydessä tehdyt havainnot, saalis, vasatuotto, arvio metsästyksen jälkeen jäävästä kannasta,  hirvikolarit, petojen arvioitu määrä. Laskenta antaa tulokseksi minimi-maksimi määrän ja tuloksen varmuusprosentin.

    Gla

    Riistakamerasta ei kannata liikoja odottaa. Pimeässä näkyy n. 15-20 m, lumettomaan aikaan 10 m. Valoisaan aikaan kamera laukeaa ehkä 30 m päässä olevasta kohteesta. Olisikohan sektori n. 45-60 astetta. Ilman ruokintaa ei montaa kuvaa vuodessa saa. Pian Visakallo kantaakin mummojen tavoin selkä vääränä ruokaa eläimille kaupasta.

    Talvilaidunalueista on ennenkin ollut puhetta. Niiden määrittely on enemmän kuin epätarkkaa, ei ole tuon alueen määritelmää. Mutta lupia myönnetään verotussuunitelman perusteella. Osa jätetään pankkiin, jotta ne voidaan kohdistaa oikein. Kaikkien lupien ampuminen on suunnitelman pohjalta ok. Jos hirviporukka haluaa säästää, silloin osa jää ampumatta. Toki suunnitelmassakin voi olla virhe. Aivan samoin kuten lupia voi olla liian vähän.

    Petokanta ei ole peruste kasvattaa hirvikantaa. Mennään totaalisesti mäkeen, jos joku sellaista edes ajattelee. Mutta tiedossa on joidenkin ykkösprioriteetti, joka ei ole metsästysoikeuden haltijan etu tai liikenneturvallisuus.

    Pedot huomioidaan lupien määrässä, ei kannan koossa.

     

     

    suorittava porras

    No kumman Gla valitsee?Petoja ei metsästetä eikä hirviä petoalueella ,jos hirvikanta on alle 5/1000 ,vai sen että hirvikanta on tavoitehaarukan ylärajalla ilman petoja. Tuo Ruotsin ensimmäiseen vaihtoehtoon perustuva malli on täyttä totta . Kelpaako malli meillekin. Se nimittäin toteutuu luonnon sanelemana petokannan kasvaessa nykyistä tahtia kenenkään puuttumatta kehitykseen.

    Gla

    En kumpaakaan. Täällä on petoja, hirvikanta 3 ja metsästys aktiivista.

    Visakallo

    Heh, heh! Jos ei ala riistakamerakuvia kuulua, niin odotellaan ihan rauhassa. En minä nyt sentään kuvien takia ala sorkkajaloille ostoruokia hommaamaan! Maitteni läpi kulkee hirvien ikiaikainen kulkureitti, johon eivät ole vaikuttaneet mitkään hakkuut, puulajivaihdot eikä hoitotyöt. Sen verran mukavuudenhaluisia hirvet ovat, että jos uusi metsätie kulkee samaan suuntaan kuin vanha kulkureitti, niin siirtyvät tienkäyttäjiksi. Vanhat hirvipolut ovat vuodesta toiseen mustalla mullalla. Niitä pitkin on tullut itsekin joskus raivuulle kuljettua. Hirvenpaskaa on monessa kerroksessa, joten pahimmissa paikoissa joutuu hieman liukkauden takia väistelemään. Susia ei täällä Päijät-Hämeessä ole kuin satunnaisesti, karhuja kyllä sitäkin enemmän. Kommenteista päätellen vaikuttaa siltä, ettei kovin monen palstalaisen metsissä ole talvilaidunalueita eikä vakiintuneita kulkureittejä. Täällä on aina anottu lupia niin paljon kuin niitä suinkin on vain saatu ja lisäluvat myös käytetty. Sillehän ei mitään voi, jos ylempi taho välillä puolittaa lupamäärät. Sen jälkeen voikin taas alkaa kehua, kuinka on lupamääriä vuosien mittaan nostettu.

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 435)