Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • Nostokoukku

    Mielestäni hirvipankki -järjestelmä on luotu sitä varten, että jostakin voidaan vähentää hirviä alkuperäistä suunnitelmaa enemmän, esim. juuri talvilaidunalueilta. Hirvien määrää ja liikkumista on mahdoton ennustaa pään tarkkuudella keväällä lupia anottaessa vaikka tarkkuus onkin viime vuosina parantunut. Jonakin leutona vähälumisena talvena hirvet ovat jakautuneet tasaisemmin, vaikeina talvina niitä saattaa kasautua johonkin enemmän, joskus jopa tosi paljon. Lupia anotaan, ja yleensä saadaan, runsaasti, mutta hirvipankkiin on hyvä jättää lupia, jos jossain on kohtuuttomia tihentymiä, toisaalta siksi, että metsästyksen yhteydessä tarkentuva tieto määristä estää ampumasta kantaa ”lihoille”. Yhteislupajärjestelmä tukee metsästyksen onnistumista suunnitellusti. Minä olen ymmärtänyt siihen paperiin nimeni kirjoittaessa, että se jopa velvoittaa yhteistyöhön. Toki kaikki seurat eivät näin ole ymmärtäneet eivätkä siten toimi. Kuten aikaisemmin kerroin, seurallamme oli syksyllä lupia 3,5 ja ne saatiin. Lisäksi vuodesta johtuen alueelle kerääntyi talvehtimaan hyvin hirviä. Ammuimme kahdelle naapuriseuralle saman määrän ”ylimääräisiä”.

    suorittava porras suorittava porras

    Eipä meillä kollegan kanssa mitään erimielisyytyä ole. Muualta päin tulevat valitukset ,joiden perusteella saa kuvan ,että lupia ei myönnetä riittävästi. Lupien saaminen ei ole ollut ongelma vuosiin. Niitä on  anottu sen verran ,mitä suunnitelma edellyttää ja….vielä 20-30% edellisen lisäksi mahdollisten tihentymien hoitamiseksi.

    Ja kerrataan vielä sen verran vanhaa ,että talvehtimisalueena pidetyllä Multialla anottiin ja saatiin lupamäärä ,jolla olisi ollut mahdollista kaataa kaksi hirveä tuhatta hehtaaria kohti , mutta kaadettiin vain 0,9 yksilöä tuhannelta. Tämä on puolet siitä ,mitä koko hirvitalousalueella keskimäärin kaadettiin tuhannelta hehtaarilta. Lupien käyttöaste jäi hirvitalousalueellakin alle 80%:n.

    On toki yksittäisiä seuroja ,jotka käyttävät kaikki lupansa ,mutta ainakin yhtä monta ,joiden kiintiö jää paljon vajaaksi. Harmi kyllä näiden 100%:n tulosten takana löytyy tapauksia ,joissa lupaehtoja on tulkittu”väljästi” niistä piittaamatta. Saaliin aikuiset hirvet ovat olleet kaikki uroksia ja vasaosuutta on nipistetty kaatamalla suunnitelman vastaisesti kahden vasan sijaan aikuinen uros. Havaintoja ko seuralla on kertynyt puolta vähemmän muihin verrattuna ja metsällä on oltu lähes koko kausi. Käytännössä on ammuttu kaikki kohdalle osuneet hirvet. Jos olisi ollut vain yksi kerta ,jolloin näin tapahtuu ,mutta tuntuu olevan tapa. Näiden kanssa sitten pitäisi saada pysymään asiat hallinnassa….Mieluisti käyttävät keppihevosena julkisesti esitettyjä väitteitä ,että hirviä on liikaa oman ahneutensa pönkittämiseksi. Tässä on myös syy siihen ,että naaraita kaadetaan suhteessa suosituksia vähemmän ja kannan rakenne vinoutuu.

    PS. Näyttää valkohäntienkin vetotus kääntyneen urosvoittoiseksi valtakunnan tasolla.

     

    Visakallo Visakallo

    Eihän tässä Reva-Leena mihinkään olla uuvuttu, päinvastoin. Jätin vain herrat keskustelemaan keskenään, koska heillä on hirvenmetsästykseen suurin asiantuntemus. Minähän olen vain tavallinen hirvi-farmari.

    Sinäkin Leena voisit jo vähitellen tuoda näihin keskusteluihin jotain omiakin aiheitasi, miksi tyydyt vain vatvomaan toisten aikaansaannoksia? Kyllähän Suomi, Ruotsi ja Norja vähän kerrastaan lisäävät yhteistyötään. Norja on se kylän rikkain isäntä, ja Suomi valitettavasti se matalimman töllin asukki. Ruotsi pärjäilee kohtalaisesti siinä välissä. Mikähän siinä 500:ssa bensalitrassa niin ihmeellistä on? Eihän sen raivurissa polttamisessa ole edes kovilla. Pitää vain muistaa lähteä aamuisin metsään ja laittaa saha käyntiin. Oletko sinä Leena raivaillut minkä verran?

    Metsuri motokuski

    Ei myö visa olla suorittavan kanssa eri linjoilla. Me olemme eri hirvitalousalueilla ja menettelytavat ovat hieman erilaiset. Painotuksissa on vain eroa.  Meidän seuran alueella on talvilaidunalueita. Me anoimme 1,8 kaatolupaa/1000 ha. Seurojen anomukset olivat välillä 1,7 – 2,5 hirveä /1000 ha. Yksi poikkeus oli 3,2 joka on talvehtimisalue. Kaatoprosentit olivat 60 ja 100 % välillä. Käytännössä niin että jotka suurempia kaatomääriä anoivat myös kaatoprosentti oli pienin. Tämä osoittaa sen että hirvimäärät olivat kuitenkin aika tasaiset. Olisimme saaneet myös suuremman kaatomäärän mutta kun tiesimme että pääosa hirvistä tulee muualta niin emme rokottaneet muiden seurojen hirviä turhan kovalla kädellä.  Mutta kaatolupaa saa aika runsaasti jos vain halutaan.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    3 x > a:lla 20l/k .p.a.:ija en m .e k. 10l/ha ”h-hoid”. L

    suorittava porras suorittava porras

    Kävisikö Ruotsin malli? Jos alueella on suurpetoja ,alle 5 hirveä/ 1000 ha johtaa siihen ,että hirviä ei metsästetä lainkaan. Taitaa Suomessakin  vähän korkeammat paikalliset tavoitetiheydet johtua pelkästään petovarasta. Näyttää myöskin siltä ,että tilannetta ruvetaan ennakoimaan ja vähentämään metsästyspainetta muuallakin petojen lisääntymisen takia. Pyritään tavoitetiheyshaarukan alarajalta vähintään ylärajalle. Ollaan aidosti huolissaan hirvien vähenemisestä.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Hirvet maanomistajan omaisuudeksi, metsästysalue min. 5 ha ja metsästysaika 1.9.-31.1. Kaatoluvista ja ampumakokeista luovutaan ja riistahoitoyhdistykset ja riistapiirit lakkautetaan.

     

    Numppi

    Itsekin olen ihmetellyt tätä laskentatapaa, mistä ne hirvikannat määritetään. Minunkin metsissä metsästäjät käyvät ehkä kerran syksyssä ajamassa alueen. Viime vuonna sanoivat ettei siellä ole hirviä. Ja varmaan sitten omiin laskentoihin laittavat ettei hirviä ole. Alueella on minun nuoruudesta asti ollut paljon hirviä. Itsellä on yksi riistakamera metsässä ja viikoittain siihen kuvia hirvistä tulee. Paljon metsässä liikun, joten jäljistä puhumattakaan. Nyt olen ottanut tavaksi laittaa aina tutulle metsästäjälle riistakameran kuvia hirvistä mitä kameraan tullut.  Kai se sitten kertoo paremman kuvan alueen kannasta, kun kerran vuodessa siellä liikkuvat.

    suorittava porras suorittava porras

    Numpilla hyvä tapa osallistua . Enää ei ole ikkunasta havaintoja tekeviä mummoja. Tilalle ovat tulleet riistakamerat. Kun vielä asiasta kiinnostunut metsänomistaja liittäisi paikallisen hirviporukan vetäjän kameran lähetyslistaan , olisi kuva-aineisto metsästäjien käytössä reaaliajassa .

    Muistutan vielä ,että vain metsästyksen yhteydessä tehdyt näköhavainnot / eläin/ varmasti tuore jälki kelpaavat kerättävien havaintojen joukkoon. Kuva palvelee kuitenkin mainiosti opetatiivista toimintaa.

    PS. Vinkkinä Visalle. Asettele maillesi muutama riistakamera! Jäämme mielenkinnolla odottamaan niistä saapuvaa kuvatulvaa?

    Reima Muristo

    Kylläpä kyllä, hirviporukat nykyisin koostuu 70-80 vuotiaista seniileistä joiden tuorein havainto on 70-luvulta.

    ”Muistutan vielä ,että vain metsästyksen yhteydessä tehdyt näköhavainnot / eläin/ varmasti tuore jälkikelpaavat kerättävien havaintojen joukkoon.”

    Miten tuo poistaa mahdollisuuden suuntaan tai toiseen valikoivaan laskentaan.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 435)