Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • Tolopainen Tolopainen

    Voit Visakallo itse päättää mitä tietoja hirvikuviin laitat, pääasia on se suuri hirvilauma tai hätätilassa edes yksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Järjestelmä on sinällään melko hyvä ja toimiva näin ulkoa päin katsottuna. Pari ongelmakohtaa on: jokunen hirvitalousalue joilla tavoite on korkea tai ei olla vielä päästy tavoitteeseen, ja lisäksi talvilaitumet.

    Tavoitteiden asettaminen riippuu päättäjistä jotka vaikuttavat kyllä valtaosin erittäin vastuullisilta. Vielä astetta tyylikkäämpi malli olisi sellainen, jossa päätöksen valmistelija ja päättäjä olisi eri ryhmä. Toisin sanoen ARN:ssa tavoitteen esittelyvalta olisi metsästäjillä ja päätösvalta olisi sidosryhmillä.

    Liian alhaiseksi väliaikaisesti menevä hirvikanta palautuu. Voi olla että paikoin siinä vaikuttaa petojen runsastuminen taustalla.

    Jälkimmäinen eli talvilaidunongelma olisi varmaan hoidettavissa metsästämällä yhdessä isommalla porukalla talvilaidunalueilla. Jos tämä ei käy niin pienemmällä porukalla ja luovuttamalla ruhot kuten Nostokoukku edellä kuvasi. Muitakin ratkaisuja varmaan löytyy?

    suorittava porras suorittava porras

    Täällä kävi jo niin ,että koko riistakeskuksen alueella metsästettiin keskimäärin kaksinkertainen määrä hirviä tuhatta hehtaaria kohti verrattuna yhteen talvehtimisalueista. Siellä myönnettyjä pyyntilupia jäi puolet käyttämättä. Lisäisikö Anneli tässä tapauksessa metsästyspainetta talvehtimisalueille?

    Ei talvehtimisalueilla voida pyrkiä keskiarvotiheyksiin ,jos aiotaan pitää hirvikanta vakaana. Talvehtimisalueiden hiljentyminen on selkeä merkki siitä ,että metsästyspaine on ollut liian kova kokonaisuutta ajatellen. Siitä seuraa väistämättä rajoituksia ja tässä tilanteessa metsästäjäkato kiihtyy. On epävarmaa ,löytyykö enää jatkossa voimia hallita hirvikannan kasvua.

    Yksi entinen seuran jäsen totesi kymmenen vuotta sitten perusteeksi lopettamiselleen , että ei halua jatkaa ,kun ei ole enää hirviäkään. Ei palannut ruotuun ,vaikka niitä myöhemmin olisi ollutkin. Hirvikanta oli kaverin erotessa lähes yhtä alhaalla ,kun nyt kymmenen vuoden tehometsästyksen jäljiltä. Oli myös paikkakuntia ,joilla hirvi  rauhoitettiin em syystä vuosiksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En tietenkään lisäisi painetta vaan vain silloin kun talvehtimisalueella on liikaa hirviä. Järjen käyttö on aina sallittu.

    Metsuri motokuski

    Tarkennatko Anneli hieman. Mikä on liikaa hirviä ? Jos talvehtimisalueella on vaikka kaksin tai kolminkertainen määrä hirviä hirvitiheyteen nähden niin onko niitä liikaa ? Tämä tarkoittaa sitä että jos hirvikannan tavoite on vaikka 2,5 hirveä / 1000 ha niin silloin hirviä olisi 5 tai 7 kpl/ 1000 ha. Jos tänä kanta ammutaan vaikka 3 kpl/1000ha niin mikä on hirvien määrä jatkossa kesälaitumilla ? Se on alle yksi kun osa hirvistä jää kuitenkin myös kesäksi sinne talvehtimisalueille . Se kanta taas on niin pieni että se ei riitä terveen hirvipopulaation ylläpitämiseksi.

    Nämä eivät ole niin yksinkertaisia asioita joita vois kotisohvalla äkkiseltään luulla.

    Visakallo Visakallo

    Olen nyt ollut 40 vuotta kaikista kustannuksista henkilökohtaisesti vastaava hirvenkasvattaja. Täkäläinen hirviseura on hoitanut osuutensa moitteettomasti aina niissä puitteissa, mitkä järjestelmä on sille kulloinkin antanut, ja keskinäinen yhteistyö ja tietojen vaihto on toiminut erinomaisesti. Siitä huolimatta  hirvien määrä näyttäisi nyt lisääntyvän vuosi-vuodelta. Kun puhutaan sidosryhmien kuulemisesta, niin ainakin minulta kysyttiin nyt ensimmäisen kerran 40 vuoden omistusaikana virallisesti mielipidettäni hirvikannasta, eikä nytkään kyselyä tehnyt riistajärjestelmä, vaan MTK. Tästä heräsi ajatukseni riistajärjestelmän juridisesta muutoksesta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eivät ole juu yksinkertaisia. Varmaan auttaisi jonkin verran jos metsästysalueeseen tai yhteistoiminta-alueeseen sisältyisi jollain lailla sekä kesä- että talvilaidun. Jos lähtöalueella on aivan liian harvaa, jahti suoritettaisiin vasta talvialueella. Ymmärrän kyllä että tämä on sääriippuvainen asia, eli olosuhteet vaihtelevat vuodesta toiseen.

    Terveen populaation tiheyden alaraja on hyvä kysymys, mutta on meillä harvan populaation alueita Lapissa… niistä saa ehkä tähän osviittaa. Sillä on merkitystä, riittääkö hirvistä harvalla alueella metsästäjiä. Aivan etelässä lihapulaa paikkaavat valkohäntäpeura ja metsäkauris.

    suorittava porras suorittava porras

    Hirvitalousalue sisältää sekä kesä-että talvilaidunalueet . Lisäksi hirvitalousalue on muodostettu niin ,että hirvien liikkuminen tapahtuu pääasiassa vain alueen sisällä. Tällä menettelyllä vähennetään hirvien liikkumisen aiheuttamia virheitä arviointiin. Eli Annelin ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen.

    Mitä tulee siihen ,että metsästyspaine suuntautuisi vahvemmin vain talvehtimisalueille , on kuolleena syntynyt ajatus. Ei mene demokraattisessa yhteiskunnassa läpi. Tästä on esimerkki muutaman vuoden takaa ,kun talvehtimisalueella toimiva hirviseura pyysi pyyntilupia kannan romahduksen jälkeen entiseen malliin vedoten talviaikaan suoritettuihin lelntolaskentojen tuloksiin. Heidän oli tyytyminen niihin lupamäärin ,jotka olivat perusteltuja koko hirvitalousalueella. Edes käräjöinti asian tiimoilta ei muuttanut tilannetta.

    Koettivat vielä sitä ”hirvivahinkokorttiakin” lupamäärien lisäämiseksi. Ei ottanut tulta sekään yritys ,kun hirvivahinkoilmoitusten saldo oli nolla ko alueella.

    Kyllähän se varmaan harmitti seurueen osalkaita ,kun metsästysmajoihin ja saaliinkäsittelyyn oli panostettu isoja summia ja suunnitelmissa oli kattaa kulut myymällä hirven lihaa. Se mahdollisuus oli kuitenkin menetetty hirvikannan voimakkaan vähentämisen myötä. Tilannekuva petti.

    Tänä päivänä oikeaa tilannekuvaa on helppo pitää yllä omariista- sovelluksen avulla , joten mahdolliset yllätykset ovat järjestelmää käyttäjien osaamattomuutta. Luken ”luonnonvaratieto” tarjoaa mös hyvää pohjatietoa hirvikannan kehityksestä. Sitä se ei tosin kerro ,onko Visan mailla yksi vai kymmenen hirveä. Suuruusluokka selviää hirvitalousalueittain. Metsästäjille aukeavat vastaavat tiedot oman seuran tilanteesta portaittain valtakunnan tasolle asti.

    Metsuri motokuski

    Jos visa vuodesta toiseen arvostelee hirvikannan kokoa alueellaan ja kuitenkin kehuu paikallista metsästysseura kannan verotuksesta on siinä vähän ristiriitaa. Minusta visan mainitsema ylisuuri hirvikanta johtuu liian varovaisesti verotuksessa. Tänä päivänä on turha väittää että se johtuisi lupien määrästä. Lupia saa niin paljon kuin haluaa jos alueella on todellinen hirviongelma. Voisiko olla niin että nyt ei paikallisesti visaa kuunnella vaan lupia anotaankin vain sen verran että hirvikanta pysyy korkeana ?

    Visakallo Visakallo

    Jahas, nyt pitää kait järjestää äänestys, kumpaa minä uskoisin. Suorittava sanoo, ettei talvilaidunalueilla saa metsästää hirviä enempää kuin muuallakaan, kun taas Metsuri motokuski sanoo, että kyllä lupia saa niin paljon kuin vain tarvitsee. Taidan jättää ko. herrat kinaamaan keskenään asiasta.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 435)