Keskustelut Luonto Haitalliset vieraslajit

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Haitalliset vieraslajit

    EU hyväksyi 12 uutta lajia vieraslajien luetteloon

    EU:n jäsenmaat hyväksyivät 12 uutta lajia torjuttavien haitallisten vieraslajien luetteloon. Luettelon sisältämien lajien maahantuonti, myynti, kasvatus, käyttö ja ympäristöön päästäminen on EU:ssa kielletty.Uusina lajeina vieraslajiluetteloon hyväksyttiin afrikanhanhi, vesikaijalehti,mesisilkkiyrtti, kiehkuravesirutto, värigunnera, kaukasianjättiputki, jättipalsami, peittolapaheinä,  kampaärviä, supikoira, piisami sekä arabiansulkahirssi.

    Täydennetty lajiluettelo rajoituksineen tulee voimaan alkusyksyllä 2017, supikoiran osalta kuitenkin vasta siirtymäajan jälkeen keväällä 2019.

    ***********

    Olisiko syytä lopettaa valkohäntäkauriiden talviruokinta? Nekin on määritelty paikallisesti haitalliseksi vieraslajiksi Suomessa. Taimikot alkavat olla täynnä polkuja ja pieniä männyntaimia typistetään. Rouvan kuunliljat lähtivät pihalta toissayönä parempiin suihin. Taimitarhurin mukaan eräillä hautausmailla ei voi käyttää muuta kuin sitruunan väristä samettikukkaa, muut syödään.

    ”Valkohäntäkauris / haitat: Valkohäntäkauris on luokiteltu tarkkailtavaksi tai paikallisesti haitalliseksi vieraslajiksi Suomessa. Lounais-Suomessa valkohäntäkauriin on koettu aiheuttavan vahinkoa erityisesti erilaisilla kasvimailla ja istutuksilla, mutta lisäksi on noussut esille valkohäntäkauriin laidunnuksen aiheuttamat haitat puuntaimien, varpujen sekä kukkakasvien uudistumiselle.”

    http://www.vieraslajit.fi/lajit/MX.47629/show

  • Taviokuurna

    Lisää syntilistaa vieraslaji valkohäntäpeuralle (vhp). Vhp ja auto törmäsivät viime vuonna yli 6000 kertaa toisiinsa, humalassa ajetut vhp-kolarit eivät likikään kaikki tilastoidu.

    Ruotsissa on tutkittu ”käsittämättömiä” ulosajoja teiltä ja syy niihin voi olla hätäinen riistaeläimen väistö — jopa kuolemankolareita on paljastunut.

    Mutta jahtikansan logiikalla kyse on näissäkin liian kovasta tilannenopeudesta.

    Villisika lisääntyy huimaa vauhtia, siitä tulee vieraslaji supikoiralle tehokas kaveri kanalintujen pesien tuhoamiseen eikä ihminen asialle paljoa voi, valitettavasti. Kelitkin sorsivat, tätä kirjoittaessani rapisee rakeita akkunaan, lämpömittari näyttää silti + 17.

    A.Jalkanen

    VHP olisi syytä laittaa EU:n vieraslajiluetteloon. Se on Yhdysvalloissa eli lähtömaassaan määritelty yhdeksi tärkeimmistä punkkien isäntälajeista. Talviruokinta on ehkä tarpeen lyhytaikaisesti syksyllä metsästyksen tehostamiseksi, koska se kerää kauriita laumoihin. Talveksi jäisi siten vain pieni lisääntyvä kanta.

    sitolkka

    Villisika ei ehkä ole vieraslaji. Sitä on voinut luontaisesti täällä olla lämpimämpinä kausina. Sellainen laji joka leviää tänne itse luontaiselta levinneisyysalueeltaan ei voi olla vieraslaji. Lajien elinalueet muuttumat luontaisestikin koko ajan.

    A.Jalkanen

    Jos laji leviää meille itse, sitä kutsutaan tulokaslajiksi. Ihmisen avustamana tulevat ovat vieraslajeja.

    sitolkka

    Nimi on hieman outo, koska vierashan tulee vain käymään, eikä jää iäksi. Voisivat keksiä paremman nimen.

    jees h-valta

    Villisian elämä ei kovin ruusuista suomessa tule olemaan niin kauan kun talvet ovat vielä tämänkinverran talvisia. Ravinto on piukassa ja hidastaa lisääntymistä. Kunhan ei ruokkimaan aleta jolla nuo peurat ja kauriitkin on riesoiksi asti saatu. Taas syyttävä sormi osoitta pääpelsebuupia eli metsästäjää.

    Planter

    Vieras voi jäädäkin, jos tarjoilu on hyvää ja ylenpalttista läpi talven: porkkanaa, omenaa, juurikasta, kaalia, kauraa …..ja huikopalaksi nuolukiveä.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)