Keskustelut Metsänhoito Haavikon kehitys

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)
  • Haavikon kehitys

    Merkitty: 

    Onko kellään kokemusta luontaisen haavikon kasvatuksesta?

    Meillä kaadettiin pieni kuvio 2017, missä oli iso ja valitettavasti laho kuusikko. Puustoa oli yli 350 mottia, ja seassa tosi paljon haapaa.

    Lahon takia päätin laittaa lehtipuuta tilalle ja puulaji vaihtui haapaan. ( Olin laiska ) Annoin juurivesojen kasvaa ja raivasin taimikon kesällä 2023. Nyt kuviolla kasvaa 6-7m haapataimikko, runkoluku on 1600 kpl.
    Miten pitää jatkaa kasvatus, normaali enska 12-14m? Oisko koivun harvennusohjeet sopivia myös haavalle?

  • Kokenut kaiken tietää

    Jees tietää, mutta jos tietäisi energiapuun ja haavan kysynnän selluun ja mekaaniseen jalostukseen myöhemmin, olisi helpompi vastata. Itse harventaisin kokopuuna mahdollisimman aikaisin, jos energialle on vielä parin vuoden kuluttua tähän malliin kysyntää.

    Metsuri motokuski

    Onhan hyvälle haapatukille varmaan paikallista kysyntää. Itse kasvattaisin koivun tapaan tukiksi asti. Toisaalta järeä haapametsä on hieno.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Poiminta FaceBookista liittyen haavan kasvuun, mutta mukana on muutakin jalostusjuttua. Kirjoittaja on Tiina Eklund ja ryhmä Metsäasiantuntijat.

    Luken metsänjalostuksesta ja taimien kasvunlisästä oli artikkeli Luonnon Varassa-lehdessä 1/2024 vuosi sitten: (sivut 17-19) (alla olevat kasvunlisäluvut löytyvät sivulta 19):

    http://www.luva.fi/wp…/uploads/2024/03/Luva_1_2024_web.pdf

    Tässä tiivistetysti Luken tutkimusinsinööri Sirkku Pöykön kertomaa kasvusta:

    – Männyn 1,5 polven siemenviljelysten hehtaarikohtainen kiertoajan keskikasvun hyöty on noin 20–25 prosenttia.<

    – Koivulla on nuoren iän tilavuuskasvussa saatu noin 30 prosentin lisäys.

    – Myös metsikön kiertoaika lyhenee nopeamman kasvun myötä. Esimerkiksi männyn 1,5 polven siemenviljelyaineiston kiertoaika lyhenee yli 10 vuodella, mikä tarkoittaa noin 20 prosentin kasvunlisäystä.

    – Hybridihaapa on aivan omaa luokkaansa. Se kasvaa yli puolet nopeammin kuin meidän oma metsähaapamme, joten saavutettu jalostushyöty on valtava.

    Lehden tätä seuraava artikkeli kertoo hybridihaavasta (s. 21-25) ja sen huimasta kasvusta: jopa 36 kuutiota hehtaarille/vuosi. ”Hybridihaavan kasvu yllätti tutkijat” (s. 25).

    Kokenut kaiken tietää

    Seurasin naapurin istutettua männikköä, kasvu oli hurja, ja runkomuoto ja oksat ihanteellisia. Ensiharvennus 5 vuotta aikaisemmin kuin omassa siemenpuilla uudistetulla, pikkutukkiakin olisi tullut, jos kaikki ei olisi mennyt energiaksi. Olen vakuuttunut jalostushyödystä, koko ketjulle, loppukäyttäjää myöden. Mutta aika paljon siihen tuli tuulenkaatoja harvennuksen jälkeen. Voiko olla, että rungon hyvä kasvu jättää juurakon alimittaiseksi, tai suppeaksi? Tarvitseehan iso puu juurakon, mutta onko parhaiten kasvavien puiden juuristo monihaaraisempi/ tiheämpi tai käyttää sienirihmoja tehokkaammin, jolloin suppeammaksi jäävä juurakko ei estä tuulituhoja riittävästi?

    mehtäukko

    ”…Voiko olla, että rungon hyvä kasvu jättää juurakon alimittaiseksi, tai suppeaksi…”

    kyllä, jos ainakin tiheyttä on ollut liikaa. Aikoinaan ent. Metlan tutkimuksissa kun juuristo kasvaa 60:een ikävuoteensa. Jos tilaa ei ole, !

    Gla Gla

    ”Olen vakuuttunut jalostushyödystä, koko ketjulle, loppukäyttäjää myöden. ”

    Nyt puhutaan luontaisista haavoista. Kun aloittaja on saanut aikaan taimikon hyvällä runkoluvulla, eikä hirvetkään ole (vielä) sitä tuhonnut, talousmetsässä kannattavuus on todennäköisesti tällä systeemillä parempi kuin jalostetuilla viljelytaimilla. Jos haavat menee energiaksi tai selluksi, loppukäyttäjäkään ei jalostushyötyä saisi.

    Visakallo Visakallo

    Puiden juuret tarvitsevat saman tilan kuin oksatkin. Kun oksat alkavat tavata toisiinsa on raivauksen tai harvennuksen aika. Metsänhoito on yksinkertaista, eikä siitä kannata sen monimutkaisempaa tehdäkään.

    mehtäukko

    ”..Nyt puhutaan luontaisista haavoista..”  Milloinkas täällä on edes huolehdittu puukaupan ja korjuun järkevyydestä, saati loppukäyttäjän jalostushyödyistä…!

    Nostokoukku

    Kuinkahan tuo kommentti liittyi haapaan? Onko haavan korjuussa jokin ongelma? Onko siinä joku vaikeusastekerroin, kuten uimahypyissä? Vähentääkö tuo kerroin korjatun puun määrää tilityksessä?  Onko haapa vaikeampaa ostaa kuin muu lehtipuu, siitäkö puukaupan järkevyysongelma?

    jees h-valta

    No ei ole sen vaikeampaa myytävää haapa ainakaan kuituna kuin koivukaan. Samoilla rattailla kulkee ja pari euroa huonompi hinta kuin koivukuidulla. Isoissa erissä saattaa mennä toisinkin päin. Pieksä-Wood on alkanut sahata haapaa myös saunanlaudevärkeiksi josta juttu Metsälehdessä olikin. Yritän aina kasvattaa laadukasta haapaa mutta hirvet välistä päättävät toisin. Onneksi huonompikin menee kuituna kuitenkin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)