Keskustelut Metsänhoito Haavan kantojen käsittely

  • Tämä aihe sisältää 11 vastausta, 9 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 11 vuotta, sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)
  • Haavan kantojen käsittely

    Moto kaataa maanantaina muutamia haapoja. Tarkoitus on kulkea moton perästä ja voidella kannot glyfosaattiliuoksella.

    Mutta kuinkas toimia, kun sää taitaa olla pakkasen puolella. Puu on varmaan vielä täysin sulaa, mutta kuinkahan glyfo liuos kestää pakkasta?

    Ajattelin laittaa sekaa vähä spriitä. Onkohan järkeä?

  • ensolainen evakko

    Älä voitele.

    Aja sahalla kunnon kuoppa kantoon. Laimentamaton myrkky koloon ja peitä homma jollain järkevällä ja helpolla tavalla vaikkapa samoista haavoista otetuilla paksuilla kiekoilla. Esim. pala muovia ja kiekko painoksi päälle. Mielikuvitusta voi käyttää kunhan ei syyllistytä roskaamiseen. Eiköhän aine toimi viimeistään kolmen neljän vuoden aikana. Peittämiseen on monta syytä, ensimmäisenä sadevesi, eläimet ja muut uteliaat.

    jullikka

    En tiedä uskallanko glyfosaattia noin paljoa metsään kylvää. Jos vaikka juurien kautta leviää tuleviin taimiin. On nimittäin myös huonoja kokemuksia aineesta.

    Vanhaan nurmipeltoon kasvanut koivikko hakattiin kolme vuotta sitten. Istutettiin kuusentaimelle. Toisena kesänä jo hirveästi heinää, joten tehtiin glyfo-käsittely. Limppapullosta pohja pois ja keppiin kiinni. Se suojana taimen ympärys käsiteltiin. Tämä siis toissa kesänä ja onnistui ihan hyvin.

    Nyt viime keväänä piti täydentää yhtä tien vierusta, joka myös aika rehevä. Kuusentaimet maahan ja alkukesästä glyfokäsittely samalla menetelmällä. Mutta mutta. Nyt kuuset vahingoittuivat pahoin. Osa kuoli, osa kasvoi kesän haalean vihreinä. Syksyllä onneksi huomasin, että osa ”kuolleista” oli ottanut uuden latvan tuvestä. Myös kaikki männyt kuoli, jos niiden lähelle oli suihkittu. Muutamia kuusia oli unohtunut käsitellä, ja ne kasvoivat normaalisti.

    Alkukesästä luin netistä muiden varoituksia ja onneksi jätin sen nurmen tänä kesänä ruiskuttamatta. Olisi tullut isompi vahinko. Heiniä sitä kuitenkin piti kolmeen otteeseen.

    Syytä tähän en tiedä. Taimet eivät saaneet päälleensä ainetta, mutta voisiko alkukesän kuivuus tai muu asia aiheuttaa sen, että juurien kautta olisi aine levinnyt.

    Pete

    Ei leviä juurten kautta. Kyllä siinä vain käy niin, että kerkät ovat kesäkuussa niin herkkiä, että ruiskun suuttimesta paineella tuleva tavara ”pyörteilee” ja jonkinlainen määrä päätyy kerkille. Ruiskuttaa voi ennen istutusta tai sen jälkeen kun vuosikasvainten ovat puutuneet.

    Haavan kantojen käsittely on ehdottomasti järkevää, mutta liian hankalaa siitä ei kannata tehdä. Laita 20% glykolia joukkoon niin teho varmistuu. Glykoli 20%, glyfosaatti 30% ja loput vettä. Kyllä tehoaa.
    Jos vierastaa glykolia niin vaihtoehdoksi käy propyleeniglykoli, sitä on jopa elintarvikkeissa lisäaineena.

    ”Kolottamista” moottorisahalla olen harrastanut ennen hakkuuta kun haavat on helppo käydä läpi. Hakkuun jälkeen se ei enää onnistu kuin juurikin moton perässä kulkien.

    Jos päätehakkuukuviolla on runsaasti haapaa, niin millään muulla omatoimisuudella kuin taskutuksella ei pysty vähentämään kustannuksia yhtä paljon.

    jees h-valta

    On tuo luontoa vastaan taistelu kovaa. Kuusta pitää tupata vaikka luontainen puu olisi lehtipuuta. Raskasta, myrkkyä ja järjetöntä tuhtausta. Todella pöljää!

    Timppa

    Meillä päin hirvet hoitavat nuo haavan juurivesat. Saattaa varmaan karhukin käydä niitä napsimassa. Nykyään ei mitään haittaa haavanvesoista.

    Dolmari

    Jullikka:
    ”Nyt viime keväänä piti täydentää yhtä tien vierusta, joka myös aika rehevä. Kuusentaimet maahan ja alkukesästä glyfokäsittely samalla menetelmällä. Mutta mutta. Nyt kuuset vahingoittuivat pahoin. Osa kuoli, osa kasvoi kesän haalean vihreinä. Syksyllä onneksi huomasin, että osa ”kuolleista” oli ottanut uuden latvan tuvestä. Myös kaikki männyt kuoli, jos niiden lähelle oli suihkittu. Muutamia kuusia oli unohtunut käsitellä, ja ne kasvoivat normaalisti”.

    Miten vahvaa liuosta käytit?

    ensolainen evakko

    Suosittelen pysymään alkuperäisessä aiheessa.
    Rönsyilyn välttämiseksi innostujat voivat aloittaa uuden ketjun.

    Kurki

    Jullikalle:
    Eihän vain 13.6.2013 halla aiheuttanut noille kuusentaimille nuo oireet?
    Missä päin Suomea paikkakunta on?

    MJO

    On tuo luontoa vastaan taistelu kovaa. Kuusta pitää tupata vaikka luontainen puu olisi lehtipuuta. Raskasta, myrkkyä ja järjetöntä tuhtausta. Todella pöljää!

    Eihän haavan roskasta edes makseta paljon mitään.

    jees h-valta

    MJO, ei todella. Mutta siitä haapapuusta maksetaan. En ole kyllä kuullut paljon muidenkaan puiden roskista maksettavan. Ilmaiseksi saa kyllä yleensä lämpölaitosten pihojen e-puukasaan viedä.
    Edelleen se on sen kaksi euroa koivukuitua heikommassa kurssissa mutta varsin ymmärrettävää kun kasvaakin paljon nopeammin kuin koivu.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)