Keskustelut Metsänhoito Haavan kaato

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 89)
  • Haavan kaato

    Merkitty: 

    Pihapiirissä olisi odottamassa muutama kaulattu haapa tulevaa kaatoa ja olen arvuutellut sitä miten ne olisi parasta kaataa.

    Haapojen rungoissa on kääpiä ja yhden rungon sisässä voi olla piikkilankaa, kun alue on vanhaa laidunaluetta. Haapojen koot ovat tuolla lukijoiden kuvissa ”Fiskarsin loppu” luokkaa.

    Kertokaapa paremmin tietävät mihin yllätyksiin olisi syytä varautua, jottei saa vahingossa haapaa päällensä?

    Tuo ”Fiskarsin loppu” kuva pani vähän miettimään asiaa tarkemmin.

  • Jätkä

     

    Ohjeiden mukaan vaijeriin kiinnitetään vetoköysi / taikka vaikka ketju, jolla varppia kiristetään sivulle päin.

    Normaali ihminet tekee sahaukset valmiiksi, sammuttaa sahan ja aloittaa vakkapa kiilojen naputtelun sahausrakoon, taikka  Stalpenin veivaamisen. Jos MINÄ kaadan isoa puuta, jossa tarvitaan esim kaatovänkäriä.. Silloin pitää ”avuliaiden Aatujen” pysytellä kauempana ja pitää kädet taskussa!

    Rane

    ”No jopas on operaatio. Pitäisi vaijeri viedä 6m korkealle puuhun ja roikkua siinä ja samalla kaataa puu.”

    Ihan peruskauraa metsäkoulun opettajille…

    Tomperi

    se on sitä korkeampaa matematiikkaa ja fysiikkaa että ymmärtää sen: ”Ymmärrän, mutta painopiste muuttuu sen jälkeen kun kaatokolo on tehty.”  Niinköhän tekee?

     

    reservuaari-indeksi

    Tomperi, nyt varovasti. Keskustelupalstan eliitillä on yksi roolitettu niki, jonka äänellä eliitti ilmoittaa ”tietävänsä miten eri mieltä olevat saa hiljaiseksi”.

    Sitä huttua saattaa kohta Tomperin niskaan sataa. Kuhan sanoin, että tiedät.

    ? Kerttu

    Jätkä

     

    ”No jopas on operaatio. Pitäisi vaijeri viedä 6m korkealle puuhun ja roikkua siinä ja samalla kaataa puu.”

    Ihan peruskauraa metsäkoulun opettajille…”

    Jo tuolla aikaisemmin esitettiin, että vaijerin kiinnittäminen esim rinnankorkeudelle ei kolmekymmentä metriä korkean puun kaatamisessa auta kovinkaan paljoa.

    Toisekseen: Kun te kiinnitätte vaijerin puusta johonkin – vaikka toiseen puuhun, tai traktoriin, niin kuvitteletteko te, että sahattuanne puun tyven valmiiksi, sen vaijerin paino vetää puun kumoon?  Siinä tapauksessa koko vaijeripeli on ollut aivan hölmöilyn huippua, jos ajatellaan työn tekemistä. Sellaiset puut kaatuvat ilman mitään apuvälinettä, sahan käyttäminen riittää.

     

    Jätkä

    A. Jalkanen: ”Ymmärrän, mutta painopiste muuttuu sen jälkeen kun kaatokolo on tehty.”

    Mihin perustat väitteesi, että kaatokolon tekeminen muuttaa painopistettä? Oletko varma, että tiedät, mistä puhut?

    A.Jalkanen

    En ole lukenut fysiikkaa mutta uskoisin että muuttaakseen puun painopisteen köydestä tarvitsee vetää paljon pienemmällä voimalla sen jälkeen kun kaatokolo on tehty. Tämän voi jokainen itse kokeilla seisomalla yhdellä jalalla: paljon huterampi olo ja kaatuu helpommin!

    Jätkä

    Ehei kuule. Kaatokolo ei käytännössä vaikuta painopisteseen paskaakaan. Jos puu on tasan tarkkaan tasapainossa ja teet kaatokolon yli puoleen tyven läpimitasta, sen 8rungon painopiste on muuttunut, mutta ei se vielä kaadu, vaan on tehtävä kaatosahaus, jossa on jätettävä ”sarana”, eli pitopuu, joka ohjaa puun kaatumista, kuin oven saranat ohjaavat ovea osumaan oviaukkoon.

    Toki mekin olemme vedelleet isojakin tukkirunkoja metsään rakennetun harjoitus-sähkölinjan päälle. Siinä työssä sähköasentajat kiipesivät vähäoksaisiin puihin vieden sinne juontovaijerin, jolla kiskaisimme juontovinssillä puut kenalleen ”sähkölinjan” päälle. Neljälle eri sähköyhtiölle järjestettiin myrskytuhopuiden poistotekniikkakursseja.

    Se ei vaan yli 30 senttinen tukkipuu kaadu yhtään helpommin, vaikka siinä olisi  ihan reilu kaatokolo – On tullut sen verran kokeltua, että tietoa on: ei se ainakaa tyvestä katkea, oli vetämässä kuka – tai mikä tahansa.

    A.Jalkanen

    Tässä ei ollutkaan tarkoitus vetää köydellä puuta kumoon, vaan keskusteltiin siitä miten korkealle puuhun ohjausköysi pitää saada. Kaatokolon ansiosta kun puun painopisteen saa keikahtamaan pienelläkin voimalla haluttuun suuntaan.

    Jätkä

    Kaatokolo ei muuta puun painopistettä niin paljoa, että sillä olisi hiventäkään merkitystä.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 89)