Keskustelut Metsänhoito Haapakeskustelua lukijoiden kuvissa jos tahtoo osallistua?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 93)
  • Haapakeskustelua lukijoiden kuvissa jos tahtoo osallistua?

    Tuo kuvaosio vain poikii uutta niin taajaan että putoaa nopeasti alaspäin. Siksi muistutan että kurkkaa jos kiinnostaa kun minulta on näitä kuviakin aina silloin tällöin pyydetty.

  • jees h-valta

    MaalaisSepon kuusiuskovuutta mitenkään väheksymättä (joko kurkkasit minun kuvani kuusen kasvatuksesta) joudun tuottamaan pettymyksen tilivälin suhteen. Seuraava haapatili on taas seuraavana ja sitä seuraavana jne. Ja minulla sentään on mustaa valkoisellakin tuosta hintapuolesta. Sinulla ei. Olen nimittäin systemaattisesti uudistanut joka vuosi (2000-alkaen) hybridihaavalle joten puukauppavuosi on joka vuosi ja haapatili lisänä. Olkoon se sitten kutsumatta puukaupaksi kun sekin tuntuu olevan joillekkin vaikea käsittää. Sanotaan vaikka viljelytiliksi.

    MaalaisSeppo

    Tilivälillä tarkoitin tietenkin samalta istutusalueelta saatavaa tiliä. Voi tietysti olla, että Jessen haavat kasvavat niin mahdottomasti, että saa tilin joka vuosi samalta lohkolta.

    Kyllä kuusisuskovaisillakin on useita eri tahtiin kasvavia lohkoja, jolloin tiliväli on usein vain vuoden mittainen. Joskus jopa lyhyempi.

    Haavan markkinat ovat paljon kuusta pienemmät. Jos Jessen haavankasvatusinto leviää muillekin oikein voimakkaasti, voi olla riskinä, että markkinat menevät tukkoon. Kuusella tätä riskiä tuskin on, kun ottaa huomioon meneillään olevat investoinnit.

    jees h-valta

    Eipä niin olekkaan kuusella tuota riskiä tulevaisuudessa.. Se kun on jo nyt. Eli ylitarjonta vaivaa jatkuvasti josta hinnanlaskun muodossa minäkin sitten kärsin haavan viljelijänä. Kun haapatakuu on sidottu kuusikuidun hintaan. Ja se kun ei näytä nousun merkkejä liiemmin harrastavan.
    En käsitä tuota tilivälinkään ajatushautomaa. Eiköhän kuusellakin aika harvakseltaan saman lohkon tilipäiviä ole. Taitaa joskus jopa olla tilin saamapuolella eri heppukin alku ja loppupäässä kiertoa.

    koivunkaataja

    Kuuse riskit tuleva tulevat sahatavaran kysynnästä ja sitäkautta tukin hintaan.Ekös kuusen tuls tehdä tukilla.

    koivunkaataja

    Hisnot haavankasvatuskuvat jesseltä ja vilkasta keskustelua.
    Taitaapi paisua haavan vilely huomattavasti suomessa.

    jees h-valta

    Minun pitää taas selventää että minua ei kiinnosta asiat kymmenien vuosien päähän vaan aivan lähivuosille. Olen nuorempana ollut hyvinkin pitkäjänteinen ja sinnikäs josta kertoo tämä haavan kasvatuskin. Siitähän haukuttiin aivan lähipiirissä pystyyn ja metsäammattilaiset nyt tietysti. Silti tein mitä parhaaksi katsoin ja nyt korjaan satoa muutaman vuoden päästä. Jos luoja suo. Jos olisin kuusen alojen kippauksen jälkeen istuttanut jälleen kuuselle ensiharventaisin eläissäni kerran valmiiksi lahopaskoja nuoria metsiä.

    Metsuri motokuski

    Kannattaa varmaan nuo markkinat varmistaa omalla kasvatusalueella ennenkuin alkaa suuremmin viljelyä harrastamaan. Käy pian samoin kuin kontortamäntyjen, lehtkuusien tai muiden erikoispuiden osalta. Ainoa osoite on ”kattila” ainakin täällä keskisessä suomessa.

    jees h-valta

    Aivan samaa mieltä metsuri motokuskin kaas. Aina on hyvä tarkastaa markkinat ennenkuin törsää rahaa erikoispuun ostoon. Tuohan oli silloin tosiaan uraauurtavaa kun tarjottiin jopa takuuhintaa sopimuskasvattajalle. Että kyllä siinä tosissaan silloin oli Metsäliitto h-haavan kaas liikkeellä. Eikä sen osto pienerinäkään täällä ole hyytynyt. Pari euroa koivukuitua heikompaa hintaa maksavat. Esim. minulla olisi erittäin järkevää tehdä hankintana mahdollisimman paljon alkavasta h-haapasavotasta. Mukavaa tehdä sahatyönäkin.

    Visakallo

    Nuo Jessen kuusipuheet ovat jo jonkinlainen pakkomielle.
    Onhan haavan vaihtoehdoksi sentään muitakin puulajeja olemassa.
    Haavassa on se paha puoli, ettei sen jälkeen puulajin vaihto onnistu kuin Jessen kammoaman glyfosaatin avulla.
    Siitäkin on kokemusta, kun toisen polven haavikko olikin läpilahoa ja puulaji oli pakko vaihtaa.

    suorittava porras

    Tuo kuva kukkakedosta , jossa on kuulemma kuusen taimia , johtaa aika pahasti harhaan . 60-luvulta viljelemättä olleen pellon metsittäminen on varsin haastavaa . Jos pelto todellakin olisi metsitetty välittömästi viljelyn päätyttyä , oltaisiin alueella harventamassa kuusikkoa toiseen kertaan .

    Ajelin vastikään mittavan aukon ohi , joka (metsämaata) oli uudistettu kuuselle 60-luvun alussa ja pistetty pinoon tänä keväänä . Se sattui olemaan ensimmäisiä koneella tekemiäni ensiharvennuskohteita (vuosi -88) . Jälkikäteen on tunnustettava , että palsta olisi pitänyt harventaa silloin voimakkaammin . Liika varovaisuus johti myöhemin lumituhoihin .

    Pellon metsittäminen välittömästi viljelyn päätyttyä onnistuu ylensä hyvin . Tästä on esimerkkinä entisen naapurini 90-luvulla metsittämä pelto . Roundup -käsittely ja taimien istutus kyntöviiluun on tuottanut mahtavan tuloksen . Alue on kirinyt kasvussa kiinni lähes kymmenen vuotta aiemmin viereiselle kuviolle istutetun kuusikon . Jälkimmäisenkään kasvussa ei ole moittimista . Istutus on tehty hakkuuta seuraavana kesänä ja taimikko hoidettu asianmukaisesti .
    Luvassa on runsas puusato kumpaisestakin , peltokuviosta jopa aikaisemmin .

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 93)