Keskustelut Metsänhoito Glyfosaatti syöpävaarallista, vaikuttaa kauan juurien kehitykseen?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 80)
  • Glyfosaatti syöpävaarallista, vaikuttaa kauan juurien kehitykseen?

    Ylen nettisivuilla kerrotaan, että taas kerran harkitaan glyfosaatin käyttökieltoa. Kaiketi pääasiassa sen käyttöön liittyvien syöpäriskiepäilyjen vuoksi. Jutussa todettiin myös, ettei varmuudella tiedetä sitäkään miten aine vaikuttaa juuristoihin.

    Ainettahan kertovat jotkut täällä käyttävänsä. Epäilemättä tappaa heinän. Mitä muutakin?

  • Gla

    Jees: ”Olen A.J:n ja Ritvan kannalla ettei noita myrkkyjä kovin heppoisin perustein levitettäisi.”

    Minäkin olen samaa mieltä. Mutta osaatko Jees sanoa, paljonko myrkkyjä levitetään suomalaisessa metsätaloudessa kovin heppoisin perustein? Minun käsitykseni mukaan myrkkyjä levitetään heppoisin perustein niin vähän, ettei asialla ole mitään merkitystä. Paljon enemmän on merkitystä esimerkiksi tuoreella ennusteella, jonka mukaan autojen määrän kasvu jatkuu ja vuosikymmenen kuluttua 20% myydyistä autoista on polttoainetta tuhlaavia katumaastureita.

    A.Jalkanen

    Vuosikymmenen päästä autojen akkuongelma on ratkaistu ja 20 prosenttia on hiljaisia ja vähäpäästöisiä sähköautoja.

    Jätkä pätkät

    Myrkyllisten aineiden käyttö ainakin metsätaloudessa on huomattavasti vähentynyt vuosien saatossa.
    Vesakontorjunnassakin käytetään sangen vähän torjunta-aineita ja yksi syy on se, että palkkatyönä teetettynä joutuu työnantaja järjestämään melko tyyriit terveystarkastukset ja mittaukset aineiden käsittelijöille. Pienten alueiden käsittelykustannukset moninkertaistuvat äkkiä.
    Lentoruiskutukset mahdollistavat edulliset kustannukset, jos alat ovat suuria.
    Vesakoissa ja heinäntorjunnassa käytettiin UTU – ja ULVA-ruiskuja, joilla päästiin jo sangen pieniin ”myrkky”määriin. Kuitenkin esim taimitarhoilla on käytetty torjunta-ainetta mm. tukkimiehen täitä vastaan, joka siis tappoi tuon pedon, jos se maistoi taimen kuorta. Kumihanskat siis käsiin taimien käsittelijöille.
    Metsähallitus hoiti siemenpuuviljelmiensä myyräongelmia aluksi rotanmyrkyllä, joka ruiskutettiin niin, että jokainen puu oli myrkkysoirolla suojattu joka puolelta. Alue tuotti monin paikoin runsaasti puolukkaa, jota paikalliset keräsivät innokkaasti myyntiin.

    Korpituvan Taneli

    Miten se on tuon tukkimiehentäi suojauksen kanssa. Eikös siinä joku vuosi sitten aineita miedonnettu. Käsittääkseni tukkimiehentäi on nylyisin jonkinsortin riski taas taimille? Yksi keinohan on välivuosi hakkuun jälkeen, niin ei ole tuoretta havua taimien ympärillä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Pete

    Ruotsissa FSC edellyttää, että tukkimiehentäitä ei torjuta kemiallisesti. Suomessa lienee sama paine aika kova FSC:n osalta. Ongelmat ovat Ruotsissa tosi isoja, istutustaimet saattavat tuhoutua lähes kokonaan. Yksi välivuosi ei riitä, tarvitaan kolmekin vuotta, että syöntipaine laskee merkittävästi. Tukkimiehentäi lisääntyy kannoissa joten havujen korjuu tai kuivuminen ei asiaa helpota. Kantojen nostokaan ei auta kun ne kannot on kasalla parikin vuotta juuri sillä uudistetavalla kuviolla.

    Ruotsissa on kovasti kehitelty mekaanista suojausta, esimerkiksi erilaisia vahauksia hiekalla tai ilman. Kokemukset ovat vaihtelevia. Mekaanisen suojan lisääminen nostaa taimikustannusta aika paljon.

    Oma mielipiteeni on, että taimien käsittely torjunta-aineella taimitarhalla on täsmätorjuntaa parhaimmillaan. Nitriilikäsineet istuttajille ja käsienpesu ennen ruokailua ei ole vaikea järjestää.

    Gla

    Korjataan tuota autoasiaa polttoaineen kulutuksen osalta energiankulutukseen. Mutta ei autoista enempää glyfosaattikeskustelussa, jokainen tuntekoon piston itsessään, kellä aihetta on. Vastausta, perusteluista puhumattakaan, huolestujilta ei kuitenkaan ole tullut kysymykseen, käytetäänkö tällä hetkellä suomalaisessa metsätaloudessa glyfosaattia jotenkin heppoisin perustein. Muutosta on vaikeata vaatia ja varsinkaan toteuttaa, jos lähtötilanne ei ole tiedossa. Suomalaiskansalliseen tapaan tyypillinen silmät ummessa kaiken kieltäminen ei enää ole tapa, jota tämä yhteiskunta kestäisi.

    A.Jalkanen

    Metinfo tukkimiehentäistä:

    http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lajit_kansi/hyabie-n.htm

    Erittäin vaikea torjua ilman myrkkyjä. Toinen varokeino on välttää avohakkuiden tekoa perättäisinä vuosina samalla alueella, ettei hyönteiskanta alueella olisi jo valmiiksi vahva.

    Tuota tukkimiehentäin ja kantojen noston yhteyttä onkin jo tutkittu. Haulla ”tukkimiehentäi kannonnostoaloilla” löytyi Tuula Pirin ja Heli Viirin esitelmä:

    http://docplayer.fi/9482555-Juurikaapa-ja-tukkimiehentaituhot-kuriin-kantojen-korjuulla-totta-vai-tarua.html

    Yhteenveto:

    ”Avohakkuu luo tukkimiehentäille rajattomat lisääntymisresurssit ja houkuttautumisen tuoreelle hakkuualalle. Kantojen nosto ja poiskuljetus vuoden kuluttua eivät näytä radikaalisti muuttavan mitään tässä ketjussa. Kantojen korjuu ei puhdista kasvupaikkaa juurikäävästä, mutta huolellisesti toteutettuna se vähentää taudin leviämistä seuraavaan puusukupolveen.”

    Miten päästään mahdollisimman hyvään tulokseen tukkimiehentäin torjunnassa?

    • Laadukkaat mättäät – taimen ympärillä vähintään 10-15 cm puhdasta kivennäismaata
    • Mättäät tehdään kantojen metsäkuljetuksen jälkeen
    • Istutetaan kookkaat taimet, jotka käsitelty kasvinsuojeluaineella
    • Kantokasat poistetaan mahdollisimman nopeasti uudistusalalta tai sen läheltä

    MJO

    Seppo:
    Enemmän olisin huolissani syöpävaarallisiksi todettujen aineiden leviämisestä metsiin ja järviin. Esim. normibensiinissä on osajakeena bentseeni, joka on syöpävaarallinen aine. Etenkin 2-tahtivehkeistä sitä kyllä leviää maastoon, vesistöihin ja vaikka sahurin hengitysvyöhykkeelle siinä määrin, että olisin siitä enemmän huolissani kuin glyfosaatista. Itse käytänkin pienkonebensiiniä, jota saa n. hintaan 1.99 €/l.
    ————————————————————————-

    Minusta bensaa saisi palaa enemmänkin taimikoissa.

    Timppa

    Tuohon tukkimiehentäiasiaan.

    Meillä maat ovat kahdessa palstassa. Toiseen iski 2007 paha tukkimiehentäiongelma. Vaikka hakkuiden väliä saattaa olla 1,5 km, niin kyllä löysivät perille. Eikä auttanut sekään, ettei 2005 hakattu laisinkaan. Testattiin 2014, että onnistuisiko istutus hakkuuta seuraavana vuonna, koska oli herkästi heinettyvä kohde. Arviolta 70 % taimista tuhoutui syksyyn mennessä.Täällä on pakko pitää välivuosi hakkuun ja istutuksen välillä.

    Toisella palstalla ongelmat ovat olleet hyvin lieviä. Ainakin toistaiseksi ollaan pystytty istuttamaan hakkuuta seuraavana vuonna.

    Välivuosi on siis usein täysin välttämätön. Mättäät auttavat ehkä vähän, muttei ratkaisevasti.

    jees h-valta

    Tuokin ongelma on helposti ratkaistavissa kun luovutaan tästä havupuumaniasta ja istutetaan lehtipuuta suoraan seuraavana keväänä. Ilman myrkkyjä ja ilman ongelmia. Ja heti vuoden kasvuetumatka tuohon välivuosiälyvapaa-ajatteluun.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 80)