Keskustelut Metsänhoito Glyfosaatti syöpävaarallista, vaikuttaa kauan juurien kehitykseen?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 80)
  • Glyfosaatti syöpävaarallista, vaikuttaa kauan juurien kehitykseen?

    Ylen nettisivuilla kerrotaan, että taas kerran harkitaan glyfosaatin käyttökieltoa. Kaiketi pääasiassa sen käyttöön liittyvien syöpäriskiepäilyjen vuoksi. Jutussa todettiin myös, ettei varmuudella tiedetä sitäkään miten aine vaikuttaa juuristoihin.

    Ainettahan kertovat jotkut täällä käyttävänsä. Epäilemättä tappaa heinän. Mitä muutakin?

  • jees h-valta

    Glalle vastaisin että siitähän tässä juuri on ongelma kun emme tiedä mitä haittoja se tuottaa niin ihmiselle kuin metsä,pelto tai vesistöillemme. Aika pöyristyttävää on että tällaisia kokeiluita tehdään vähän kuin olisimme joku suuri koelabra jossa voi syöttää menemään läpi lähes mitä vain kemikaalia tai yhdistettä ilman tietoa mitä tapahtuu muutaman vuosikymmenen sisään.
    Pete sinällään oikeassa että onneksi metsäalan toimijat ovat pysyneet lähes täysin irti myrkytyksistä. Mutta kumma kyllä yksityinen metsänomistaja sitten on sitäkin löyhäkätisempi näiden lontrauksessa. Harvemmin enää edes on metsänomistajaan törmännyt joka ei kertoisi taimetuksillaan myrkkyihin turvanneensa.

    Gla

    Kyse ei ole siitä, kuinka moni glyfosaattia on käyttänyt. Kyse on siitä, kuinka paljon glyfosaattia käytetään. Toistaiseksi käytön määrä lienee niin vähäinen, ettei sillä ole mitattavia vaikutuksia.

    Metsäkupsa

    Viiden litran pönikän vuosituhannen vaihteessa ostin,vielä on kolmasosa jäljellä.Ei ole ylettömästi siten meikäläinen glysaattia lotrannut,vain tosi tarpeeseen käytetty.

    Kalle Kehveli

    Metsähallitus aikanaan lentomyrkytti omat metsänsä, ja tappoi lehtipuut pois. Nyt metsähallituksen metsät ovat kasvaneet pöljän lailla ja siitä voi todeta olleen erittäin suuri hyöty. Auraus ja myrkytys ovat olleet tehokkaita tapoja lisätä metsänkasvua. Mitään pysyvää haittaa vesistöihin tms. ei ole ilmennyt, mutta myrkytyksen lopetuksen jälkeen hirvikannat vesakoiden mukana ovat räjähtäneet. Itse tapan pajukot tms. armotta myrkyllä pois.

    Pete

    Satakunnassa tai missä jeessi sitten liikkuukaan on näköjään aivan erilaisia metsänomistajia kuin minkälaisia itse olen tavannut. Tunnen aika paljon metsänomistajia ja osa heistä on hyvinkin ammattimaisia. Kukaan heistä ei ole kertonut kemiallista torjuntaa käyttävänsä. Ilmeisesti he eivät ole ”laiskaperseitä” tai sitten lompsa on kunnossa kun onnistuvat ihan hyviä taimikoita tuottamaan. Kalliiksi ja hankalaksi se tulee, mutta onhan se mahdollista, tottakai.

    Yksi julkisuuden henkilö, eli tämä Ketola joka metsälehden sivuillakin esiintyy, käyttää lehtijuttujen perusteella glyfosaattia raivaussahatyön yhteydessä. Ilmeisesti tekee vesakon kannokkoon kantokäsittelyn. Se onkin hyvin fiksua puuhaa rehevillä mailla. Siinä riittää yksi raivaussahatyöstö koko kiertoon kun näin toimii. Ja on aikalailla täsmätorjuntaa.

    Toivottavasti lehtipuun vesomisen ehkäisyyn kehitteillä oleva biologinen purppuranahakkasienen itiövalmiste saadaan valmiiksi ja markkinoille. Toivottavasti sen myötä saadaan raivaussahoihinkin taas valmiiksi mietittyä ja toimivaa levityslaitetta markkinoille.

    Timppa

    Tehtiinkö ne 1970-luvun vesakoiden lentoruiskutukset glyfosaatilla vai jollain muulla aineella? Muistelen hämärästi, että silloin puhuttiin jostain hormonivalmisteista. Lienenkö oikeassa? Tai tarkoitettiinko kuitenkin glyfosaattia?

    Joka tapauksessa luontojärjestöt vastustivat pontevasti noita ruiskutuksia ja yllättäen siirryttiinkin mekaaniseen raivaukseen.

    Muistelen myös, että jossain vaiheessa olisi ollut raivaussahoja, joissa sai tuon torjunnan raivauksen yhteydessä. Ei ole tullut vastaan sellaisia. Ehkä Jyrki Ketolalla on vanhaa varastoa? Jos terälaitteessa on joku ainetta sylkevä suutin, niin siinä kyllä käyttäjä altistuu.

    Olisiko kuitenkin ollut tietoa aineen vaarallisuudesta ja siksi siitä metsätaloudessa on pääosin luovuttu?

    Nimetön

    Ei ollut vielä 70-luvulla glyfosaati käytössä. Lentoruiskutuksissa tais olla vain Mcpa käytössä, ainakin sellanen mielikuva mulla on ja kun oli niin sääherkkä miten lentoruiskutus tehos. Olihan niitä tehokkaapia aineitakin olemassa niinkuin Vesakontuho 500, Vesakontuho 500 aiheutti käyttäjille vain keskenmenoja niin eihän se Jätkiä sitten haitannut.

    Korpituvan Taneli

    Niistä raivaussahan levityslaitteista kai luovuttiin, kun niillä ei oikein homma onnistunut. Oli kai suutin joka ruiskutti terän alapinnalle, mutta jossain lehdessä näin kokeiluista kuvia, siinä todettiin että jää liian vähän kantoon, ei tehoa. Sitten oli sahassa pensseli jolla nutlattiin, mutta se vaati sitten enemmän kuin tupla ajan. Siinä lukemassani artikkelissa todettiin että tehokkain ja varmin tapa oli nutlata erillisellä pensselillä, ämpäri toisessa kädessä, aina tankillisen sahauksen jälkeen. Työlästä, mutta lopputulos kuulemma hyvä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Nimetön

    Haavanvesoille oli tehokas runkokäsittely, polttoöljyyn sekaan vesakontuho 500 tai vesakontuho DM ja sitä sopivalla pensselillä vähän töppäs vesankylkeen ja peli oli selvä. Mukavaa hommaa kauniina kevät päivänä.

    Pete

    Lentoruiskutusten aikaan glyfosaatti ei ollut vielä markkinoilla tai se oli vielä varsin arvokasta tavaraa. Ennakkotorjunnassa sitä ehdittiin käyttää jonkin verran joko äestykseen liittyen tai erillisenä käsittelynä metsäkoneella. Lentolevityksessä käytettiin MCPA:ta 2.4.5D tehoainetta tai niiden seosta. Lentolevityksestä oltiin hetken aikaa hyvinkin innostuneita kun metsähallituksella ja yhtiöillä oli vielä metsälentokenttäverkostokin olemassa. Niitä lentokenttiä rakennettiin muuten hyvinkin 200kpl ja ne palvelivat ensisijaisesti metsänlannoitusta.

    Lentolevitystä tutkittiin paljon ja ei pelkästään ympäristö ja työsuojelun näkökulmasta. Toimintaa oli jokseenkin vaikeaa johtaa kun sopivaa levitysaikaa oli kussakin maantieteessä ehkä vain pari viikkoa. Jos levitys tehtiin liian aikaisin, niin havupuut vioittuivat (harvoin kuolivat) ja jos levitys myöhästyi, niin vesakossa oli jo ruska ja tehoaine ei kulkeutunut runkoon. Oma mielikuvani on, että se oli jokseenkin toivotonta hommaa puhtaasti metsänhoidollisestikin.

    Ennakkotorjunta, eli ruiskutus ennen istutusta tai kylvöä onnistuu hyvin ja siihen ei ilma-aluksia tarvita. Ja lopputulos on sama tai parempikin. Täysin ilman raivaussahatyöstöä ei ennakkotorjumallakaan selviä, mutta työmäärä ja kustannuksia se vähentää dramaattisesti. Ja parantaa istutustaimien kasvua kun juuristokilpailua ei ole. Samaan tulokseen, korkeammin kustannuksin, päästään koneellisella kitkennällä, se on kyllä hyvä systeemi kun ajoitus vaan on oikea.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 80)