Keskustelut Metsänhoito Glyfosaatti syöpävaarallista, vaikuttaa kauan juurien kehitykseen?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 80)
  • Glyfosaatti syöpävaarallista, vaikuttaa kauan juurien kehitykseen?

    Ylen nettisivuilla kerrotaan, että taas kerran harkitaan glyfosaatin käyttökieltoa. Kaiketi pääasiassa sen käyttöön liittyvien syöpäriskiepäilyjen vuoksi. Jutussa todettiin myös, ettei varmuudella tiedetä sitäkään miten aine vaikuttaa juuristoihin.

    Ainettahan kertovat jotkut täällä käyttävänsä. Epäilemättä tappaa heinän. Mitä muutakin?

  • Pete

    Olen ehkä pessimisti, mutta en usko, että nimenomaan suomalainen luomu olisi mitenkään nostettavissa brändiksi. Luomu tai öko tms. merkki sellainen toki jo on, mutta että suomalainen luomu? Lopputuotebusiness on brändibusinestä ja siinä haluaa olla mukana jokainen maa. Ruokaan suhtaudutaan hyvin tunnepitoisesti ja lähes aina halutaan suosia kotimaista ruokaa. Poikkeuksena ehkä Kiina ja äidinmaidonkorvike. No siinä ei sitten luomusta enää puhutakaan. Venäjälläkin arvostetaan suomalaisia tuotteita, mutta niitä olisi harvalla enää varaa siellä ostaa vaikka pakotteet poistuisivat.

    Brändimarkkina, mikäli sellainen aukeaa, edellyttää myös volyymiä. Sitä olisi mahdollisesti tarjolla vain maidon osalta.

    Haluaako Lumppi lisää tukea suomalaiselle luomutuotannolle? Kuka sen maksaisi?

    Jos koko Suomi olisi luomussa, niin elintarvijetuonti kasvaisi todella rajusti, nyt olemme sentään peruselintarvikkeissa omavaraisia vaikka elintarviketuonnin arvo onkin 4 miljardia euroa viennin arvon ollessa noin 1 miljardi.

    Uskooko Lumppi, että kotimainen elintarviketeollisuus pysyisi edes nykyisella tasollaan jos koko Suomi olisi luomussa? Minä en usko niin vaan meille tulisi entistä enemmän jalosteita.

    jees h-valta

    Eihän Suomen väkilulu juurikaan ole merkittävästi noussut aikaan sotien jälkeen verraten. Eiköhän aika luomua ollut pitkään silloinkin ja tuontiin ei edes ollut varaa. Nämä tehotykit vain huokuvat niin mantransa innossa etteivät muista mistä koko maatalous on ponnistanut. Metsätaloudessa nyt aivan turhaa edes tarpeesta mainitakkaan myrkkyjen suhteen.

    A.Jalkanen

    Ei tule pulaa peltoalasta Suomessa, kun siirrytään ilmastollisisista ja väestönkasvuun liittyvistä syistä kasvispainotteisempaan ruokaan.

    Lisäksi tarvittaisiin ”reilun kaupan” maataloustuotteita eikä halpuuttamista: EU-tukien päälle kohtuulllinen tuottajahinta.

    Pete

    Annelilta on jäänyt ehkä huomaamatta, että Suomen olosuhteissa nimenomaan karjatalous on kaikkein luontevin tuotantosuunta. Nurmenviljely sopii Suomen ilmastoon hyvin ja kaksimahainen karja pystyy hyödyntämään nurmirehua varsin tehokkaasti. Kestävästi tuotetun maidon ja naudanlihan tuotannossa Suomi on jokseenkin samalla viivalla tai edes lähellä muita maita. Maidontuottajille on Suomessa pystytty myös maksamaan merkittävästikin korkeampaa hintaa kuin muissa Euroopan maissa. Maidon tuottajahinta taitaa tälläkin hetkellä olla Suomessa maailman korkein.

    Kasvispainotteista ruokavaliota kannattaa varmaan itse kunkin suosia terveyssyistä, mutta karjatalouden kehittämisen edellytyksiä ei pidä ainakaan täällä kotipesässä itse alkaa rajoittamaan. Moni maidontuottaja on siirtynyt luomuun ja hyvä niin. Kaikille se ei ole kuitenkaan mahdollista. Ylipäätään jo luomuvalkuaisen saatavuus asettaa tuotannolle rajoitteensa. Luomuvalkuaista joudutaan jo nyt haalimaan maailman ääristä ja mm. Romaniasta. Öljykasvien viljely luomussa on varsin tehotonta ja soijan osalta se ei liene ollenkaan mahdollista. Valkuaisissakin on eroja, eli vaikkapa härkäpapu ei ole sellaisenaan ratkaisu. Ei myöskään apila, sen liian runsas syöttäminen aiheuttaa omat ongelmansa.

    Jeessin käsitys omavaraisesta Suomesta sotien aikaan ei perustu ainakaan historian tuntemiseen. Suomessa oli jo ennen talvisotaa vajausta viljasta ja asiaa ei helpottanut Karjalan luovutus (20 prosenttia pelto-alasta) miehittäjälle. Jatkosodasta irtautuminenkin oli alisteinen elintarvikehuollolle. Saksan lupaama ja myös antama vilja-apu piti Suomen sodassa mukana. Sodan jälkeisinä vuosina ruokahuolto oli paljolti tuonnin varassa ja sitä ei helpottanut mm. lannoitteiden heikko saatavuus. Ruokahuoltoa pitää moni näköjään itsestään selvyytenä, mutta koittakaapa olla syömättä vaikkapa pari viikkoa!

    Pete

    Puukille vielä kysymys pykäläviidakosta. Mitä viidakkoa tarkoitat? Luomussa on omat säädöksensä, mutta niillä pyritään juurikin varmistamaan, että kuluttaja saa luomua ostaessaan nimenomaan luomua.

    Luomun valvonta on tiukkaa ja sillä halutaan varmistaa juurikin luomun brändiä, se ei varmasti kestäisi minkäänlaisia skandaaleja. Jos luomun pykäläviidakko ahdistaa, niin oikea osoite kehitysehdotuksille on varmaan Luomuliitto, mutta se ei ole ainkaan tähän mennessä ole ollut valmis minkäänlaisiin ehtojen höllennyksiin.

    Maatalouden sääntely on toki ylittänyt kokonaisuutena kaiken kohtuuden jo aikaa sitten. Maaseutuvirasto on nyt solmussa tukien maksatuksen takia ja suurin yksittäinen tekijä lienee ympäristökorvausjärjestelmän entisestään lisätty monimutkaisuus.

    A.Jalkanen

    ”Maidon tuottajahinta taitaa tälläkin hetkellä olla Suomessa maailman korkein.” Voi olla näinkin, mutta kannattavuus on kuulemma heikko.

    suorittava porras

    ##”Ei tule pulaa peltoalasta Suomessa, kun siirrytään ilmastollisista ja väestönkasvuun liittyvistä syistä kasvispainotteisempaan ruokaan.”##

    Noinkohan ? Vastikään on julkaistu tutkimus , että siirtyminen kasvisravintoon ei olekaan niin ekologinen vaihtoehto , kun on mainostettu . Hävikki on kasvisravinnon kohdalla jopa luokkaa 50% !
    Tuotantopanoksia ja peltopinta-alaa tarvitaankin tästä syystä luultua enemmän .
    Taitaa käydä lopulta toteen vanha sanonta , että sika on paras vihannes : )

    Ammatti Raivooja

    George Clooneyn elokuva Michael Clayton oli monsantoon ja glyfosaattiin viittaava elokuva. Ei mielipiteitä mutta kevyt populaarikulttuuri pläjäys aiheesta.

    Visakallo

    En usko glyfosaatin laajaan käyttörajoitukseen tai -kieltoon, sillä se johtaisi maailmanlaajuiseen ruokapulaan.
    Yhdessä laajenevan velkaongelman kanssa ne taas johtaisivat syvään maailmankriisiin ja jopa -sotaan.
    Vastuulliset päättäjät eivät tätä halua.

    suorittava porras

    Glyfosaatin korvaajaa ei ole eikä muita yhtä tehokkaita keinoja torjua esim. juolavehnää ole . Avokesanto suotuisissa olosuhteissa voi vähentää juolavehnän määrää , mutta sateisina kesinä ongelma vai kasvaa . Kesannointi vaatii myös lisää peltopinta-alaa ja enemmän työtä . Kesannoitu maa lisäksi köyhtyy ja vaatii tämän seurauksena runsaammin lannoitusta . Sopiva annos torjunta-ainetta oikealla hetkellä vähentää huomattavasti luontoon kohdistuvaa kokonaiskuormitusta .

    Glyfosaatin haittavaikutuksia on turha nostaa tikun nokkaan niin
    kauan , kun autoillaan , käytetään dieselajoneuvoja ja työkoneitta tai nautitaan alkoholipitoisia virvokkeita . Riski saada jokin siraus edellä mainituista syistä on moninverroin suurempi , kuin sairastua käyttöohjeiden mukaan käytetyistä torjunta-aineista .
    …ja vesakonraivaus moottorisahalla(ei raivaussahalla) on jo suoranaista uhkapeliä terveydellä . Koko ajan saa nieleskellä erittäin vaarallisia pakokaasuja . ”Perjantaipullokin” aiheuttaa syövän suuremmalla todennäköisyydellä , kun torjunta-aineilla käsitellyltä pellolta korjattu ja nautittu sato .

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 80)