Keskustelut Tekniikka Gepsit ja appsit

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)
  • Gepsit ja appsit

    Missä raivattavan kuvion rajat? Entä se tilanraja sitten? Missä olen, minne menen?

    Kertokaa kokemuksianne ja vinkkejä ko. härpäkkeistä. Oppiiko niitä käyttämään muukin kuin IT inssi? Löytyykö rajat silloin kuin niiden tarttis löytyä? Onko hyvää ja halpaa?

     

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Toivottavasti gps-häirintä ei yleisty. HS  raportoi, että Maanmittauslaitos havaitsi tutkimuksessaan sen olevan aiemmin luultua yleisempää; niillä oli havaintolaite Helsingin lentoasemalla.

    Metsäselaimessa (mhy:n applikaatio) näkee sijaintinsa ja maastokartat, sekä tietenkin kiinteistö- ja kuviorajat.

    arto arto

    Mulla sony puhelin se kallein vesitiivis malli…Joskus etsinyt rajapyykkejä töissä, pyykinpäällä seisten karttaa tsuumaten paikannus näyttänyt silloin rajakulman. Mapsin paikannus seuraa aina puhelinta. Näkee kuljetut reitin koko kuukaudelta. Erottelee vielä millä kuljettu. Auto, jalan, pyörä. (Olet matkustanut 18 999 kilometriä, eli noin puolet matkasta maailman ympäri)  siinä viimmevuoden kulku

    suorittava porras suorittava porras

    Kokemusta GPS:stä reilun 15 vuoden ajalta .

    Moton näytöllä oleva pallukka seilaa välillä mihin sattuu satoja kilometrejä.

    Google mapsin avulla tilaamassani koneen siirrossa oma paikka näkyi yli kilometrin etäisyydellä oikeasta pisteestä. Kummallisinta tässä oli , että tein  paikannuksen samanaikaisesti kahdella erimerkkisellä älypuhelimella , jotka molemmat toimivat eri operaattorin sim-kortilla . Lopputulos oli molemmisa sama . Onneksi olin tietoinen omasta sijainnistani ja siirsin sijainnin oikeaan pisteeseen manuaalisesti. Mitä olisikaan tapahtunut jossakin umpikorvessa , jonne olisi tarvittu esimerkiksi pelastustoimia .

    Yleensä paikannus pitää kutinsa lähes metrin tarkkuudella , mutta jostakin kumman syystä Gepsi tuppaa kiusaamaan juuri siinä vaiheessa , kun sitä eniten tarvitsisi . Pimeällä ja peitteisissä olosuhteissa . Merkitsemätön palstan- tai tilanraja on siinä tilanteessa mahdoton löytää.

    Pihkakintas

    Huawei toimii! Kiitos Pihkatapille.

    Asetuksista piti vain sallia paikkatiedon jakaminen. Vihreää viivaa maalaa kartalle, tarkkuus niin hyvä kuin nyt yleensäkään kartalta näkee.

    pihkatappi pihkatappi

    Maastokartan lisäominaisuudet ovat koekäyttöjakson jälkeen maksullisia. En ole tarkkaan perehtynyt, mutta esim. Pinta-alat lasken Karttapaikan työkalulla, kun maastokartassa se on mielestäni maksullinen palikka.

    Räntää sataa täälläkin, muutoin olisin omassa metsässä raivuulla. Kohta pitäisi alkaa palkkametsurina taas ja maastokartan käyttö on sitten jokapäiväistä.

    pihkatappi pihkatappi

    Hyvä kun toimii, samallalailla mullakin oli haasteita saada ominaisuudet toimintaan, työkaverilla oli huawei ja neuvoi ja netistä loput.

    isotee

    Garmin GPSmap64S + karttana TOPO Finland v4 PRO: löytyy tilanrajat ja pyykit, ei tarvitse arvailla. Plussaa robusti rakenne ja kosteuden kesto, kestää metsurinpuseron taskussa hikeä, lunta, vettä ym. Miinuksena pieni näyttö ja akun-/patterinkesto.

    Leimikon koordinaatit ym saa tarvittaessa tarkasti yhtiölle, vievät suoraan koneiden näytölle. Selkeitä rajoja en ole enää nauhotellut, epämääräiset kuvion rajat, säästökohteet ym kylläkin.

    Voin suositella. Ei ole ilmainen mutta on hyvä.

    Tilley

    Kun tuo satelliittien määrä nousi täällä esille, niin hieman tarkennusta tekniseen puoleen niille, ketä kiinnostaa.

    Nykyään GPS (Global Positioning System) on yleisnimi, nimittäin avaruudessa viilettää jo kuuden eri satelliittipaikannusjärjestelmän satelliitteja. Vanhin järjestelmä on amerikkalaisten alkuperäinen ”the” GPS, jota kutsutaan joskus myös nimellä Navstar. Sittemmin myös Venäjä, Kiina, Intia, Japani ja Eurooppa ovat ampuneet omat satelliittijärjestelmänsä, nimiltään Glonass, Beidou, IRNSS, QZSS ja Galileo.

    Kolme satelliittia per järjestelmä riittää karkeaan paikannukseen, mitä enemmän sitä parempi tarkkuus. Mitä uudempi vastaanotinlaite, sitä useampaa järjestelmää se osaa hyödyntää ja tarkkuus paranee. Eri järjestelmien maailmanlaajuinen peitto vaihtelee,  Suomen alueella näkyvissä on siis Navstarin, Glonassin ja Galileon satellitteja, ja yhteensä voi tosiaan se parikymmentä satelliittia näkyä. 30 cm tarkkuus hyvissä ilmakehän signaalioloissa kuulostaa uskottavalta tällä määrällä.

    Lisäksi tarkkuuden parantamiseksi on olemassa kiinteiden maa-asemien radiotaajuuksien kautta välitettäviä korjaussignaaleja, joita tarkkuus-GPS-laitteet osaavat hyödyntää, tällöin päästään jo senttimetritarkkuuteen.

    Arnold Layne

    Garmin 64s täälläkin käytössä topokartoilla. Taskussa kulkee varapari pareja mukana, todella hyvä säänkestävä ratkaisu eikä puhelimesta tarvitse huolehtia.

    Pihkakintas

    Karttapaikkaa olen tottunut käyttämään. Nyt kun se näyttää oman sijainnin, siitä tuli maastotyökalu.

    Garmin 64s joskus ajattelin hankkia, mutta koitan pärjätä tabletilla. Askartelen valjaisiin selkään lokeron, ettei ihan eka reisulla hajoisi…Eikä sitä kokoajan mukana tarvitse pitää, voi sen jättää bensakannulle. Jos keksin käyttöä (rahan arvoista käyttöä) lisäominaisuuksille, hankin sitten lisää pelejä ja vehkeitä.

    Myös koiran tai työkalun paikantamiseen tarkoitettu pieni seurantalaite taskussa tai raivaussahassa voisi olla hyvä. Näkyy kännykän tai tabletin näytöltä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)