Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • puunhalaaja

    Timppa, sinulla on tuossa edellä hyviä pointteja. Hyvin voi käydä juuri noinkin kuten kuvailet. Itse toivon, että tulisi jokin kombinaatio meidän skenaarioista. Toisaalta monimuotoisuus lisääntyisi, mutta toisaalta alkutuottajien asema paranisi.

    Kuluttajien erilaisuus on merkittävä asia. Keski-eurooppalalaiselle hipsterille myydään keskimäärin eri keinoilla kuin aasialaiselle tai afrikkalaiselle. Ehkä tämä mahdollistaa kysynnän erilaisille metsänkasvatusstrategioille. Toiset kasvattaa puuta mahdollisimman paljon mahdollisimman tehokkaasti, toiset myy vapaasti kasvanutta onnellista puuta spesifeille asiakkaille.

    Puuki

    Mikä siitä puusta tekee ”vapaana ja onnellisena kasvanutta” ?   Kun vähän väliä ajellaan isoilla koneilla juurien yli ristiinrastiin ja kaadetaan yläharvennuksella isoja puita ympäriltä niin että oksat (joskus latvatkin) katkeilee alikasvospuista ja alkukehityskin on tod. näk. ollut  monikymmenvuotinen kituuttaminen ennen kuin puu parka on selviytynyt aikuisen puun mittoihin.   Se olisi epärehellistä markkinointia ja loppukäyttäjäasiakkaan aliarvioimista kertoa vapaana kasvavasta onnellisesta jk-puusta , kun juurikääpäkin rasittaa yleisesti enemmän kuin tasaikäisenä iloisena ja tasaveroisena kaveripuiden kanssa varttunutta verrokkimetsän paremmin kasvanutta puuta.  Jota kaikenlisäksi on hoidettu perkaamaalla tukahduttavaa vesakkoa ympäriltä ja jonka lapsuuskin eli alkuunlähtö on tehty aikoinaan mahdollisimman helpoksi.

    puunhalaaja

    ”Mikä siitä puusta tekee ”vapaana ja onnellisena kasvanutta” ”

    No ei tietenkään yhtikäs mikään! Tuo oli kärjistys, ja toisaalta minua vähän huvittaa ajatus, että ihan oikeasti joillekin kuluttajille tuo voisi mennä läpi.

    Vakavasti puhuen tulevaisuudessa markkinointiosastoilla pitänee kehittää juuri jotain tällaisia teesejä, joilla tuotteita myydään. On jotain luomupuita metsässä, mitä ei ole myrkytetty. Rikkoutumattomilla sammalmättäillä höyhenenkevyet koneet liikkuvat  uusiutuvalla energialla. Motokuski peipon pesän nähdessään pysäyttää koneen, ottaa hyvät kuvat firman someen ja jättää pesän ehyeksi. Päivän päätteeksi motokuski syöttää pähkinöitä kesylle liito-oravalle. Kaikki on lutuista ja pörröistä, koneet, miehet ja suurisilmäiset metsäneläimet.

    Näihin myyviin tunnelmiin päätän tämän vision.

    tamperelainen

    Jos Länsi-Eurooppaan iskee talouslama,kuinka nämä sertit menestyy?Onko silloin tuote itsessään tärkein,ei voida fiilistellä alkuunkaan Puunhalaajan linjoilla?

    Joskus tuntuu tämä viherhype sumentavan reaalista ajattelukykyä

    A.Jalkanen

    puunhalaaja ?

    Ihan tarkalleen ottaen, FSC-sertissä HCV-alueen hakkuita ei kategorisesti kielletä, mutta suojeluarvoja ei saa heikentää. Natura 2000 -kallioalueellani tämä on ennen tarkoittanut, että maa-aineksia ei saa ottaa eikä käyttää tarpeettoman voimakasta maanmuokkausta. Onni onnettomuudessa, Asta-myrsky teki jo palstallani perusteelliset hakkuut, jotka eivät olleet jk:ta. Vain siemenpuut ovat jäljellä. Jos ne jättäisi pystyyn, kyseessä olisi jk-metsä, ja HCV-vahdit olisivat tyytyväisiä?

    Metsuri motokuski

    HCV hakkuita ilmeisesti voi tehdä vain jk tai ylispuu hakkuina. Uskon että tiedon salailussa on kyse, että metsänomistajat eivät aloittaisi vimmattua hakkaamista kun suojeluilmoitus tulee. Onhan se tosi väärin ja uskon että jos asia viedään oikeuteen niin kestääköhän päätökset oikeudessa.

    Tässä on vähn samasta asiasta kyse kun siirryttiin pinta-alaverosta puunmyynti veroon niin silloinhan vanhoihin metsiin tuli melkoinen myynti buumi.

    puunhalaaja

    Jos Länsi-Eurooppaan iskee talouslama,kuinka nämä sertit menestyy?

    Tamperelainen, veikkaan, että niiden merkitys silloin vähenee. Tuossa tilanteessa isolle osalle kuluttajista hinta alkaa merkitsemään enemmän.

    Onhan se tosi väärin ja uskon että jos asia viedään oikeuteen niin kestääköhän päätökset oikeudessa.

    Metsuri motokuski, millä perusteella tässä voisi mennä oikeuteen? Mitä lakia firmat rikkovat?

    Metsuri motokuski

    Firmathan eivät riko lakia. Kysymys on siitä voidaanko yksityishenkilön omaisuuden käyttöä rajoittaa ilman omistajan kuulemista. Nythän ei lienee kuulemista tehty näissä hcv määrittelyissä vaikka rajoituksia on suunniteltu.

    puunhalaaja

    Kysymys on siitä voidaanko yksityishenkilön omaisuuden käyttöä rajoittaa ilman omistajan kuulemista.

    Mutta eihän sitä rajoiteta. Yksityishenkilö saa edelleen halutessaan hakata alueet ja myydä puut sellaiselle toimijalle, joka ei ole kiinnostunut HCV -alueiden mahdollisista luontoarvoista eikä ole sitoutunut sertifikaattiin.

    Menninkäinen

    Ei minun oikeustajuun iske se jos jollain on puustoinen talousmetsä joku ulkopuolinen taho lyö siihen oman merkintänsä. Varsinkin kun se vaikuttaa negatiivisesti omistajan toiminta mahdollisuuksiin.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 809)