Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 681 - 690 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • sitolkka

    .

    Visakallo Visakallo

    sitolkkalla on mielenkiintoinen suhtautuminen tähän FSC/HCV -aiheeseen. Siinä vaiheessa, kun keskustelu alkaa metsänomistajien näkökulmasta lähestyä asian ydintä, sitolkan mielestä se onkin saman asian toistoa…

    sitolkka

    Niin keskustelu on mielestäni vielä vähän ilman pohjaa ellei palstalaisilla ole omakohtaisia kokemuksia merkintöjen vaikutuksista puukauppoihin.

    Rane

    Tolkalle pitäisi saada täydempiä tynnyreitä?

    Visakallo Visakallo

    Tavoitehan tässä onkin, ettei näitä kokemuksia tulisi kenellekään.

    sitolkka

    Jaa että ei sitten tarjota puuta ollenkaan ostajille alueilta joilla merkintä? Mitä jos kokemus onkin, että ei vaikutusta hakkuisiin.

    sitolkka

    Arvailla voi vaikka mitä. Mutta mielenkiinnolla odotan kun joku kertoo miten kävi.

    Visakallo Visakallo

    Kysymyshän on koko FSC:n uskottavuudesta ja jatkosta, ei yksittäisistä puukaupoista.  Maailmassa on ennenkin ollut paljon suurempiakin ikuiseksi ajateltuja asioita.

    Tilley

    sitolkka:n kanssa samaa mieltä. Teoria-argumentit on suunnilleen kerrottu, ja innolla itsekin odotan, milloin joku pääsee raportoimaan tänne kriteerien mukaisen HCV-alueen leimikon tarjouksista. Tarjotaanko jatkuvaa kasvatusta ”poimintahakkuulla” (lakirajalle) vai alempaa hintaa.

    Ja kertauksena ne HCV-kriteerithän oli:

    – leimikko on osa 20 ha yhtenäistä kriteerit täyttävää aluetta (voi olla yhteinen naapurien kanssa)

    – ”runsaspuustoinen” (väh. 300-400 m3/ha?)

    – ”runsaasti lahopuuta” (väh. 10-20 m3/ha?), esim. kumuloituneita tuulenkaatoja/lumituhoja, jolloin metsätuholaki ei ole missään vaiheessa alueen siivousta

    puunhalaaja

    Teollisuuden on vastattava kustannuksista, jos sellaisia syntyy, kun ne saavat siitä hyödynkin.

    Vaikea tästä on olla eri mieltä. Mutta kuinka se tapahtuu? Millä keinoin teollisuus saadaan maksamaan enemmän rahaa tuollaisista kohteista? Ketä pitäisi painostaa, sertiä vai firmoja? Entä millä keinoilla?

    Luonnon kannalta FSC:n yleistyminen HCV-hssäköineen voi olla ihan ok. Ennen kartoitusta mix -puuna myytiin epäilemättä ihan mitä vaan. Nyt potentiaaliset kohteet ainakin tarkistetaan. Ongelma tässä on tosin se, että tiedotus asian ympärillä on täysin epäonnistunut ja se on luonut vihamielistä asennetta omistajissa. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että luontoarvoja poistetaan metsistä ennakoivasti. Tätä tuskin sertin porukka tavoittelee, joten ihmettelen miksi tiedottamisessa ei ole edetty superavoimesti. Mikään ei estäisi sertin porukkaa pistämästä vaikka ilmoituksia metsälehteen, jos toimittajia ei jutut kiinnosta. Joku toimistolta voisi uhrata työaikaansa kirjoittamalla tällaisille foorumeille ja faceryhmiin asiasta. Jos olisi yleisesti tiedetty mitä sertissä on tapahtumassa, ei tällaista hässäkkää olisi syntynyt.

     

Esillä 10 vastausta, 681 - 690 (kaikkiaan 809)