Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 671 - 680 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Puuki

    Niin , vaikeaahan tuo näytti olevan Brasiliassakin paikallisten puolustaa oikeuksiaan. Vaikka jollain gubbella oli laillisesti omistuksessa ollut maat jo vuosikausia, niin silti olis pitänyt ostaa omat maat takasin , jotta olisi voinut jatkaa niillä paikallisia työllistävää yritystoimintaansa. Osin voi johtua tietysti sen alueen vähän epäselvistä omistussuhteita koskevasta lainsäädännöstäkin mutta aika huono kuva jäi Veracellin sanelupolitiikasta ja samalla sertifioinnin toimimisesta käytännössä.

    Timppa

    Kyllä siinä joku kilpailuoikeudellinenkin ongelma on.  FSC-sertti kieltää sahaa ostamasta puuta HCV-alueelta.

    Eihän yksityinen pärjää.  Ainoa keino on käsitellä metsät niin, ettei ole riskiä HCV:n ”korkeiden luontoarvojen täyttämisestä”.  Siis poistaa lahopuut ajoissa.  Tosin siinä luonto kärsii, mutta eihän sillä tietenkään ole väliä.

    Puuki

    Tulevia lahopuita pitää metsälain mukaankin alkaa keräillä pois , jos niitä on yli 20 mottia/ha männiköissä ja yli 10 mottia/ha kuusikoissa.  Ötökät ei saa lisääntyä liiaksi. Maksajaksi voit joutua myös , jos naapurin metsiin alkaa tulla kaarnakuoriaistuhoja sinun metsien huonosta hoidosta, kun tuulenkaatoja et ole kerännyt ajoissa pois.   Ennen ne kerättiin melkein kaikki pois polttopuiksi . Nykyäänkään ei kannata jättää kuin sopivan pieni määrä.

    A.Jalkanen

    Laki koskee ksi vain tuoreita lahopuita, ei kuolleena pitempään olleita.

    Puuki

    Niinhän se on, että ~pari vuotta  ötökkätartuntavaara on olemassa. Melkein kaikki tuulenkaadot on  alkuun tuoreita. Eli niitä kannattaa kerätä pois sitä mukaa, jos näyttää ötökkäraja tulevan vastaan  HCV alueilla . Aluemäärittelyn haitat, jos niitä on odotettavissa, vähenee samalla.

    Timppa

    Lumituhopuista kuivuu ensimmäisenä vuotena yleensä vain latvat, joiden osuus koko tuhopuiden tilavuudesta on pieni.  Pystyssä olevat rungot kuivuvat hitaasti vuosien kuluessa.  Siis harvoin tulee ötökkälakiraja vastaan.

    A.Jalkanen

    MTK:n Mikko Tiirola kirjoittaa MT:n mielipideosastolla HCV-merkinnöistä (tässä otteita, kirjoitus on pidempi).

    Keskeisimpinä kriteereinä kartta-aineiston laadinnassa on käytetty lahopuupotentiaalia, metsäalueen yhtenäisyyttä ja luonnontilaisten soiden määrää.

    On erittäin harmillista, että HCV-aineisto sisältää selkeitä virheitä. Toivottavasti aineiston tilaaja ryhtyy pikaisiin toimiin, että kartta-aineistoa olisi mahdollista myös korjata.

    Jatkuva kriteerien kiristäminen on ongelma, kun tiedetään että saman sertifikaattileiman alla myydään tuotteita, joiden kestävyys on luokiteltu paljon väljemmillä standardeilla.

    Teollisuuden on vastattava kustannuksista, jos sellaisia syntyy, kun ne saavat siitä hyödynkin.

    Puuki

    Timppa .

    Ennakointi ei ole kiellettyä. Oma hommansa tietysti kerätä laajalta alueelta puita silloin tällöin mutta jos sillä haluaa välttää norm. puunkorjuun estymisen ,niin mikä ettei kannattaisi.

    kuusessa ollaan

    Lukaisin nyt ML jutun aiheesta, itseni yllätti tieto 20 ha minimikoosta tälläiselle alueelle? Kuullostaa aika hurjalta maassa, jossa yksityisten metsien keskikoko on 35 ha…jos metsäyhtiöt haluavat sielunrauhaa ja FSC puuta saada riittävästi, tehkööt ko. lahopuualueet omien metsäosastojen metsiin, kaulaamalla kyllä lahopuuta syntyy riittämiin ja siellä on laajoja metsäalueita käytettävissä ???

    Nyt kyllä haisee sellaiselle hyväksikäytölle, ettei paremmasta väliä. Ja miten muuten GB ja muut vaativat metsähallitukselle avohakkuukieltoa, kun metsäyhtiötkin voisivat siirtyä kyseiseen ”muotiluomutuotantoon”.

    sitolkka

    Keskustelu alkaa olla saman toistoa. Ehkä olisi lisää keskusteltavaa sitten kun palstalaisilla on omakohtaisia kokemuksia merkintöjen vaikutuksista omien metsiensä hakkuisiin. Sitä ennen tämä on vain mutua ja tyhjien tynnyreiden kolistelua.

Esillä 10 vastausta, 671 - 680 (kaikkiaan 809)