Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 661 - 670 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • A.Jalkanen

    PEFC:llä on juuri alkamassa kriteerien tarkistuskierros. Siihen kannattaa osallistua. En tiedä olisiko mahdollista saada sinne hirvieläinkannan hoitoon liittyvää kriteeriä. Voisi sitä ainakin ehdottaa, onhan kyseessä kuitenkin iso asia metsätalouden ekologisen ja taloudellisen kestävyyden kannalta. Pitäisi vaan keksiä, millä indikaattoreilla tuon kriteerin toteutumista seurattaisiin.

    Visakallo

    puunhalaaja: ”Laittomuudesta jupiseminen ei johda mihinkään, kun ei lakeja ole rikottu.”

    Silloin kun metsänomistajan maita on liitetty alueeseen, joka johtaa käytännössä hakkuunrajoituksiin ja tulonmenetyksiin ilman, että alueella on mitään luontoarvoja, eikä metsänomistaja pysty tätä aluetta sieltä poistamaan, liikuutaan tiellä jolla lakia alkaa löytyä tai tarvittaessa se tehdään.

    A.Jalkanen

    HCV-merkinnäthän on ilmeisesti tehty kaukokartoitusaineistoista. Niiden ei pitäisi johtaa mihinkään hakkuurajoituksiin, jos maastotarkastuksessa havaitaan että alueella ei olekaan luontoarvoja jotka voisivat vaarantua.

    sitolkka

    Jokainenhan voi luokitella Suomen maa-alueita miten lystää. Ei siinä mitään lakia rikota. Eiköhän kaikki alueet kuitenkin lopulta tarkisteta maastossa puukauppoja tehdessä.

    Timppa

     Niiden ei pitäisi johtaa mihinkään hakkuurajoituksiin, jos maastotarkastuksessa havaitaan että alueella ei olekaan luontoarvoja jotka voisivat vaarantua.

    Aivan, mutta jos siellä metsässä on lahopuuta 20 m 3/ha.  Suomen metsälaki ei rajoita hakkuuta, mutta HCV kyllä.

    sitolkka

    Niin ostajalla on oikeus olla ostamatta puita tällaisesta jos niin haluaa. Ei siinä muuta. Ei ketään voi pakottaa puuta ostamaan.

    Visakallo

    Yksityismetsistä verovaroin kerättyä metsätietoa on luovutettu ja käytetty kolmannen osapuolen tarkoituksiin siten, että se voi perusteettomasti vahingoittaa metsänomistajan asemaa. Ajatelkaapa, voisiko näin menetellä millään muulla elämänalalla? Löydättekö esimerkkejä?

    Visakallo

    A.Jalkanen: ”HCV-merkinnäthän on ilmeisesti tehty kaukokartoitusaineistoista.”

    Näin ilmeisesti on, mutta tätäkään ei ole metsänomistajille kerrottu. Vain se on kerrottu, ettei HCV-alueita pysty poistamaan, vaikka ne eivät sisältäisi mitään luontoarvoja tai edes lahopuuta. HCV-perusteeksi kun riittää pelkkä sijainti jonkun jo aikaisemman jollakin tavalla luontoarvoilla merkityn alueen lähellä. Menettely on erittäin omavaltainen ja länsimaiselle oikeuskäsitykselle täysin vieras. Haluaisin todellakin kuulla perustelut niiltä ihmisiltä, jota tällaista toimintaa kannattaa tai myötäilee. Vastaukseksi ei riitä, että ”mitään lakia ei ole rikottu”. Kysymyshän on räikeaästä FSC:n omien perusperiaatteiden rikkomisesta. Samasta aiheesta saamme nähdä tänään maanantaina lisää TV1:ssä klo 20.00.

    https://www.telkku.com/ohjelmat/mot/11588/yle-tv1/5709744

    Rane

    ”Ei lakeja ole rikottu.”

    Tätähän myös Veracellin ja Storan johtajat toistelevat illan MOT.ohjelmassa.Kannattaa katsoa.

    Ohjelmassa ei  kerrota että Veracellin toiminta on ollut koko ajan FSC-sertifioitua ja auditoitua.Eihän kuluttajat voi tietää FSC:n todellista luonnetta jos toimittajat eivät sitä kerro.

    ”Eihän ketään voi pakottaa puuta ostamaan.”

    Ei tietenkään eikä tässä ole siitä kysymys.Kysymys on siitä että FSC pakottaa olemaan ostamatta.Niiltäkin metsänomistajilta jotka eivät kuulu FSC:hen ja kuitupuukaupan takia niiltäkin ostajilta jotka eivät kuulu FSC:hen.Häikäilemätöntä toimintaa  kuin Veracellillä.

    sitolkka

    Yrityshän voi liittyä millaiseen sertiin haluaa. Silloin kun ehdot ovat kaikille myyjille samat ei ainakaan minun mielestäni ole kilpailuoikeudellista ongelmaa. Näin ainakin äkikseltään tuntuu. Metsäfirmojen juristit tuntevat kyllä kilpailuoikeuden. Eli että kohdellaan samoin kaikkia myyjiä joiden metsissä tietty lahopuumäärä jne. Jne. En minä tästä hommasta ja serteistä pidä mutta vaikea näitä menettelyjä voi olla lakiteitse haastaa. Isot organisaatiot pientä metsänomistajaa vastaan on lisäksi aina huono lähtökohta.

Esillä 10 vastausta, 661 - 670 (kaikkiaan 809)