Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 621 - 630 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Rane2

    FSC-Watch ja Sebastian Kirppu kritisoivat tässä Ruotsin ja samalla Suomenkin metsätaloutta.Kritiikki ymmärtääkseni kohdistuu siihen että FSC sallii suurialaiset avohakkuut jotka tuhoavat metsät järkejään.

    A.Jalkanen

    Entäs suurialaiset hyönteistuhot ja metsäpalot Keski-Euroopassa, Kanadassa ja Venäjällä, puhumattakaan eteläisemmän pallonpuoliskon metsäpaloista? FSC Watchille:lle voi vastata, että nämä ovat Pohjoismaissa huomattavasti pienempi ongelma metsien säilymisen kannalta ja pääsyy tähän on juurikin avohakkuisiin perustuva metsänhoito, jossa palokuormaa ei ehdi kertyä ja puuston kunto säilyy säännöllisten hakkuiden avulla hyvänä.

    Aikamoista hurskastelua tuo Rane2:n Greenpeacen raportti Venäjältä. Ikään kuin sellaiset maat kuin Kanada ja Venäjä, joissa on metsäteiden ja metsätalouden saavuttamattomissa olevia laajoja luonnontilaisia metsäalueita (IFL), pitäisi nyt rauhoittaa ne talouskäytöltä. Samaa ajatusta on pikkasen myös Amazonin tapauksessa, mutta Amazonin ekosysteemi on erilainen ja siellä luonnonmukainen hakkuu olisi poimintahakkuu, kun isoja häiriöitä ei yleensä tapahdu kuten pohjoisissa metsissä.

    Aika kovaa on peli tällä hetkellä. Juuri kun sitä oli tuudittautunut ajatukseen, että metsäsotien sotakirves olisi haudattu ainakin väliaikaisesti. Kiitos Rane2 hyvistä linkeistä! (Olet myös oppinut otsikoimaan linkkisi, niin että voi päättää, avaako ne. ?)

    FSC Watch on siis sitä mieltä, että FSC on liian lepsu sertifikaatti, koska se sallii avohakkuut. Tuossa myös PEFC-kommentteja:

    kuusessa ollaan

    Kun näitä katselee, tulee hyvinkin eri silmin katseltua Suomen vanhenevia kuusikoita, joita vielä on…ja tuolla ovat jo levinneet terveisiin puihin asti. Sama riski on täälläkin, jos 30 metrin suojavyöhykkeitä aletaan käyttää…

    A.Jalkanen

    Juuri tuota tarkoitin. Myös suojavyöhykkeeltä kannattaa poimia pois vanhat kuuset.

    Venäjällä näkyy sujuvan myös HCV-alueen avohakkuu (linkin lopussa satelliittikuva vuodelta 2017). Ehkä meilläkin voidaan tapauskohtaisesti sopia näin?

    Remie

    Ei tiedä mitä ajattelee. Kumpi on parempi itku vai nauru. Toivottavasti saadaan etukäteistietoa milloin aletaan yksityisiä metsiä realisoimaan yhteisen edun nimissä. Otin jo omaan käyttöön suurempia yli 300 vuotiaita mutta niitä on vielä runsaasti. En ole hakkuun kannalla koska maisema pilaantuu, ja metsä heikkenee laadullisesti roska puun tuottajaksi. päätöksiä olisi helppo tehdä jos tietäisi milloin taival päättyy maan päällä. Kovin on alkanut mustia pilviä esiintymään metsien yllä, auringon paisteesta huolimatta.

    A.Jalkanen

    Miksi et Remie tosiaan tarjoaisi vanhoja metsisäsi METSO-kohteeksi? Korvaus lienee hyvä. ELY-keskus tai metsäkeskus auttaa.

    PEFC-standardityö on muuten juuri nyt Suomessa menossa. Kannattaa pysyä kuulolla ja kommentoida.

    Kävin heittämässä kommentin FSC-Watchin sivustolle. You write: “PEFC et al have no credibility. No NGOs, people’s organisations or indigenous peoples’ organisations were involved in setting them up.” Not true. In Finland, new group has recently been set up to renew the standard, and over 60 organizations wanted to participate, including the reindeer herder’s association.

    Puuki

    AJ.      Hyvä kun korjasit FSC tyyppien turhia luuloja omasta mukaparemmasta osaamisestaan sertifioida metsiä.  Ei FSC ole sen kummemmin onnistunut sen tulosten mukaankaan vaikka kuinka ollaan ”ulkomaalaisia besserwissereitä” ja otetaan huomioon kansalaisten mielipiteet.  Luontojärjestöillä voi olla hyvää asiantuntemusta esim. joltain biologian osa-alueelta mutta usein ei oikein kummoista metsän kasvatuksesta varsinkaan kunkin maan erilaisissa olosuhteissa .

    A.Jalkanen

    Suurin ero sertien välillä taitaa olla suhtautuminen avohakkuisiin, tosin FSC ei niitä kiellä mutta haluaa vähentää. Sitten on tämä vartio- eli watch-porukka joka vastustaa hysteerisesti avohakkuita. Tähän pitäisi myös puuttua. Onko avohakkuiden vastustus vain poltiikkaa vai onko takana heikko tietämys pohjoisen havumetsän dynamiikasta? Ensimmäistä ei voi korjata mutta jälkimmäisen voi, jakamalla tietoa.

    Rane2

    Miten suurimittainen Venäjän metsien FSC-sertifioiminen on vaikuttanut Venäjän metsätalouden tilaan?Seuraavassa Venäjän viranomaisten käymää keskustelua.

    Remie

    A.Jalkanen kiitos, tutustun.

Esillä 10 vastausta, 621 - 630 (kaikkiaan 809)