Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 611 - 620 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Visakallo

    FSC-sertifikaatti luotiin varmistamaan Venäjän ja Etelä-Amerikan puiden markkinakysyntä. Muulla tavalla näillä mailla ei olisi ollut yhtä hyvää mahdollisuutta kilpailla vastuullisempaa metsätaloutta harjoittavia maita vastaan.

    mehtäukko

    Ranne2 mainitsema Fsc:n 10 prossan määräilevä kukkoilu ja ylivallan otto suivauttaa. Joukkion rehentelylle täytyisi rassata luu kurkkuun, ennen kuin on myöhäistä.

    puunhalaaja

    Väitärkö siis puunhalaaja loogisesti että firmat eivät ostaisi ja saisi myydyksi PEFC-puusta tehtyjä tuotteita jos FSC-järjestelmä  sallisi ostaa sitä?”

    Teesini tässä on lyhykäisesti se, että firmat näkevät taloussyistä järkeväksi sitoutua kyseiseen sertiin. En usko toimarien lyontoarvoihin. Ympäristöväki on tietysti tyytyväinen tilanteesta: heidän serti parantaa lyontoarvoja yht’äkkiä varsin laajalti. Häviäjä tässä on yksittäinen metsänomistaja, joka ei markkinamekanismeilla saa riittävää korvausta menetetystä tulosta.

    A.Jalkanen

    Homma on hoidettu psykologisesti väärästä vinkkelistä. Luulisi että Naturasta ynnä muista ohjelmista olisi otettu oppia mutta kun ei.

    Kannattaisi mieluummin markkinoida FSC-mixiä, ei rajoituksilla, vaan niin, että myyjä saa siitä aina lisähinnan jos FSC:n ehdot täyttyvät. Toisin sanoen 5+5 prosenttia erityisaluetta ml elinympäristöt ja suojakaistat. Lisäksi riittävä määrä lahopuuta ainakin joillakin metsäkuvioilla.

    Avohakkuuton menetelmä kaikille HCV-alueille on kohtuuton vaatimus, eikä edes kohenna luontoarvoja. 5 prosenttia  jatkuvapeitteistä 5 rauhoitetun lisäksi on Ok ja tutkijoiden mukaan parantaa ekosysteemipalveluja. Erityisesti turvemailla.

    Rane2

    ”Heidän serti parantaa luontoarvoja yhtäkkiä varsin laajalti.”

    Lasketaanpa kuinka laajalti.

    2018 kotimaisen raakapuun käyttö siis 64 milj.m3.Siitä jos pinta-alan suhteessa FSC:tä 10% on 6,4 milj.m3.

    Raakapuun tuonti se 9 milj m3 ja oletetaan että kokonaan FSC:tä(Venäjä,Baltia.)

    FSC yhteensä 15,4 milj.m3.

    Siihen PEFC:tä mix:inä 30% on 4,6 milj.m3

    Yhteensä FSC tuotteita tehdään 20 miljoonaa m3:llä.

    Tästä suomalaisen FSC-sertifioinnin mukaisesti kasvatetun puun osuus on siis 6,4 milj m3 jaetaan 20milj.m3:llä ja kerrotaan 100 = 32 %

    Eli kun ympäristöhenkinen kuluttaja ostaa laadukasta suomalaista FSC-metsänkäsittelyä sertifikaatilla varustetussa tuotteessa niin hän saa sitä vain alle kolmasosan tuotteesta .Viherpesua?Rahat takaisin?

    Remie

    Olin ajat sitten päättänyt että en myy ainoatakaan puuta.Vanhimmat alkaa olla yli 300 vuotiaita. Kasvakoot mokomat , jos elonpäiviä piisaa niin teen niistä muutaman lihatiinun ja vsisaavin . Myymällä metsäyhtiölle ei koko metsästä muuta kuin kamalan kannikon ja revityt juurakot joissa eläimet puhkoo silmiään ja katkoo jalkojaan . Meitä on muutama metsänomistaja jotka ovat tällä tiellä , ja testamenttiin vielä kirjataan että vain kaatuneet puut saa korjata ja käsi pelillä. Olen jo kahdesti kohdannut sosialisoinnin rohmuavan kouran eikä loppua näy tulevan. Metsät on viimeinen ja pohjavesialue , ensimmäinen , ja pihalätäkköni  toinen . Nämä alueet otettiin haltuun eikä senttiäkään maksettu. Nyt pitää vielä uhrata kaiken moista toimimatonta tekniikkaa likakaivoihin , pihamaa betonialtaaksi jossa öljyneroitus kaivot ja betonin alla lämmitys että vesi ei talvella ja uita autojen alustasta tippuvia vesiä pois altaasta. 100m rekkatietä että voi likakaivot tyhjentää puolen vuoden välein ja viedä 60 km päähän josta ne tuodaan syksyllä 6 m päähän pellolle josta liete juuri otettiin talteen. Järjettömyyden ilmentymä koko jätevesilaki. Missä välissä vesi on saanut älyn joka virtaa tun viivan ulkopuolella että se ei saastu. vai 0,00001 mm erottaa kuinka tulee toimia. Sairasta vainontaa.

    Visakallo

    Eikös nuo Remien metsät silloin kannattai laittaa suojeluun ja ottaa niistä Rinteeltä rahat pois kuleksimasta?

    Rane2

    ”Ympäristöväki on tietysti tyytyväinen tilanteesta.”

    Onko näin? Suomen FSC- tuotannosta suurempi osa on tehty venäläisestä FSC-puusta kuin suomalaisesta.Mitä sanoo Venäjän Greenpeace?

    Seuraava on englanniksi mutta pari lainausta:

    -FSC-logoa on käytetty vihränä suojana HCV-metsien tuhoamisessa.

    -FSC on vakava uhka Venäjän IFL-metsille.

    https://www.greenpeace.org/archive-international/Global/international/publications/forests/2014/FSC-Case-Studies/454-6-FSC-in-Russia.pdf

     

    Jostain syystä suomalaiset luontojärjestöt ovat hiljaa.Jos jotain arvaisi niin FSC-puun tuonti on niin tärkeää Suomen FSC-sertifikaatille että venettä ei keikuteta.

    Visakallo

    Tämä kyllä hyvin selittäisi sen, että Ruotsi on jo hylkäämässä FSC:n, mutta Suomi ei.

    Puuki

    Metsäyhtiöt maksaa FSC- sertifionnista sille firmalle. Yksityisten mo:n osuuden maksusta voi laskea siten, että 5 % suojeltua ja 5 % peitteinen käsittelyalue kustantaa keskimäärin n. 8,5 % vuotuisesta normituotosta. ( jk- alueet tuottaa n. 70 % tavallisen metsänkasvatuksen tulosta). N. 1 €/kuutio tulee kaiketi puun hintaan lisää.  Suurimman osan sertin kustannuksista maksaa siis mo.

    HCV-alueiden tapauskohtaisesta tulon menetyksestä metsäyhtiöiden, jotka on olleet mukana aluejakoa tekemässä, tulisi korvata mahdolliset tappiot täysimääräisinä, jos ostavat sieltä puuta. Perusteena on se, että kun kyseisen kohteen omistaja ei ole FSC:n jäsen , HCV määritys on tehty omin luvin.

Esillä 10 vastausta, 611 - 620 (kaikkiaan 809)