Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 601 - 610 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Ajokoira

    Paljon puhutaan ketjussa markkinataloudesta, mutta kukaan ei anna vastausta yksinkertaiseen kysymykseen, että kuinka paljon enemmän rahaa saa FSC-puusta.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Ei kai sitä mahdollista FSC-hinnankorotusta kukaan pysty sanomaan. Jokainen kauppa on erilainen ja viimeinen euro, 2 tai puolikas kuutiohintaan on neuvottelukysymys. Ainakaan minun puukaupoissa ei ole kukaan koskaan maininnut mitään sertiä -korkeintaan lyhyesti sivulauseessa.

    Eikä sitä  sertiä mulla olekaan näyttää, koska en kuulu MHY:n kautta mihinkään tuollaiseen, saati muuten. Aina olen puut saatua pystyyn myytyä ja hintoihin olen ollut tyytyväinen ottaen huomioon kulloisenkin markkinatilanteen, keskihinnat, tarjottavan leimikon laadun jne. No, ainahan sitä enemmänkin voisi hintaa toivoa. Reva-Matti myy harvoin, mutta useamman tuhat kuutiota kerralla. Se saattaa auttaa hintaneuvoitteluissa ja sertitkin näyttää jäävän kaupan teon tohinassa taka-alalle.

    Matti

    suorittava porras suorittava porras

    Sertifikaatti sallii myös poikkeamia , jos hyvät perustelut löytyy . Sitä konstia Timpankin kannattaa kokeilla lumituhoalueiden kohdalla. Kyllä puu kelpaa , jos sitä on paljon ja se on järeää. Luonnontuho itsessään on isompi harmin paikka. Niitä on kohdalle sattunut isompia ja pienempiä kuluvan vuoden aikana.Pahin on usean hetaarin syöksyvirtauksen aiheuttama täystuho , joka näkyy ikkunasta. Lumituhoja tulee vastaan päivittäin. Tuskin puun hinta näilläkään kohteilla huippua lähentelee.Pirstoutuneet puut kelpaavat vain kuiduksi ja , jos kaarna on ehtinyt karista , ei kuiduksikaan. Lahopuuta on näillä nurkilla vähintäänkin riittävästi kaikkiin sertifikaatin edellyttämiin tarpeisiin . Tekopökkelöitäkään ei tarvitse erikseen ruveta sahailemaan.

    Sertifikaattien vaatimuksia olen seuraillut lähinnä työntekijän vinkkelistä. Hommat ovat kummasti selkiytyneet sertifikaattien myötä . Kun niitä noudattaa ,pienen totuttelun jälkeen kaikki toimii.

    Visakallo Visakallo

    Kuten jo aiemmin kerroin, vastaa  FSC – HCV kytköstä ei ole vielä tullut vastaan missään muissa sertifioinneissa, vaikka työkseni niiden kanssa askartelen.

    puunhalaaja

     

    Eihän tässä ole kyse suinkaan  jostain rajoituksesta FSC.sertifikaatin käyttöön vaan siitä, että sen sertifikaatin nojalla kohdellaan metsänomistajia epätasa-arvoisesti.  Sen kilpailulaki kieltää.

    Ihan vapaasti saa ostaa ja myydä FSC-puuta siinä määrin kuin metsänomistajat myyvät,  Ei kuitenkaan saa toimia käenpojan tavoin.  Hankkia asiatonta hyötyä sertifikaattiin kuulumattomien kustannuksella.

    Timppa, hahmotan tämän ehkä väärin, tai ainakin toisella tavalla. Eihän tässä ole pohjimmiltaan kyse siitä mihin omistajat ovat sitoutuneet, vaan siitä mihin firmat ovat sitoutuneet.

    Firmat haluavat puuta, jonka voi myydä fsc-nimellä. Jotta se onnistuu, pitää olla varmuus tietyistä asioista = siksi kartoitus. Metsänomistajat voivat vapaasti kieltäytyä myymästä puita firmojen vaatimilla ehdoilla. Jos riittävän moni tekee niin, on firmat pulassa.

    Firma ei saa asiatonta hyötyä, jos et hyväksy kohtuuttomana pitämiäsi ehtoja. Tästä voi seurata se, että puita on käytännössä vaikea myydä. Sinun ja muiden omistajien pitää joko hyväksyä tämä uusi tilanne, tai keksiä jokin luova ratkaisu.

    Tiivistäen: tässä tuskin on sellaista epäoikeudenmukaisuutta jonka oikeus tunnistaisi.

    Rane2

    ”Firmat haluavat puuta jota voi myydä FSC nimellä.”

    Puunhalaaja kiteytti hyvin asian.Puu ei ole FSC:tä,kuluttaja luulee ostavansa FSC-sertifioinnin periaatteiden mukaan kasvatettua puuta mutta sitä se ei ole.Kuluttaja maksaa  extraa mutta tulee huijatuksi.

    puunhalaaja

    Rane, mielestäni et nyt argumentoi loogisesti. Sanot, että pefc puulle on kysyntää rutosti. Heti perään puhut FSC:n tuomista rajoitteista. Rajoitteista, jotka johtuvat siitä, että firmat ovat hypänneet fsc-rekeen. Ne ovat tehneet niin siksi, että markkinoilla on enemmän kysyntää fsc-puulle kuin mitä pystyy tarjoamaan.

    Jos pefc olisi kuluttajien parissa pop, niin miksi firmat olisivat lähteneet näin isosti fsc-systeemiin mukaan??

    Jos olet oikeassa, niin se avaa kuitenkin toivon näkymiä. Metsänomistajat voivat muodostaa oman liittouman, omat tehtaat ja puunkorjuu-organisaation, ja alkaa myymään pefc-tuotteita.

     

    Rane2

    Väitätkö siis puunhalaaja loogisesti että firmat eivät ostaisi ja saisi myydyksi PEFC-puusta tehtyjä tuotteita jos FSC-järjestelmä  sallisi ostaa sitä?

    Visakallo Visakallo

    Eihän tässä ole kysymys itse FSC:stä, se on sertifikaatti muiden sertifikaattien joukossa, vaan HCV:sta. Joidenkin kommenteista kuvastaa, ettei HCV-asia kosketa heitä mitenkään. Joillakin tuntuu olevan jopa peiteltyä vahingoniloa asian suhteen. Siitä olen kuitenkin aivan varma, että tämä on vakava paikka ihan jokaiselle, jonka metsiin on pyytämättä ja yllättäen näitä HCV-rajauksia tehty. Sitä eivät mitkään selitykset tee tyhjäksi. Monelle voi toki käydä niinkin, että selviää nyt pelkällä säikähdyksellä, mutta jollekin toiselle seuraukset voivat olla hyvinkin vakavia. Aika kovaa lottoa tässä parhaansa yrittäneiden puuntuottajien elämäntyöllä pelataan.

    Rane2

    Niin,tässä FSC 10% osuudella metsäpinta-alasta määräilee ostokieltoja ja ohjeistaa hakkuita lopuille 90%:lle.Jos kyseenalaistaa asiantilan niin reaktio luontojärjestöissä on että voihan puut myydä vaikka pilkekauppiaille.

    Tämä ylimielisyys kuvastaa hyvin sitä ettei FSC ole missään tullut toimeen pienmetsänomistajien kanssa.”Kuoleman Sertifikaatti” kuvaa hyvin FSC:n toimintaperiaatteita.Isot organissaatiot Venäjällä,Etelä-Amerikassa ja Aasiassa liikuttavat isoja rahoja.Pienmetsänomistajilta kuuluu vain ikävää kitinää.Minkä parin metrin multakerros onneksi vaimentaa.

Esillä 10 vastausta, 601 - 610 (kaikkiaan 809)