Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • jees h-valta

    Hyvää ainakin tuntuu olevan se että täälläkin aletaan ymmärtää ettei metsiä kannata alkaa museoida. Nurin vaan kun alkaa koko riittää. Kyllähän niitä turhanpihtareita on täälläkin pilvin pimein esiintynyt.

    A.Jalkanen

    Sama täällä, rantoja suojeltiin ja Natura 2000 napsahti myös. Nuo viime mainitut näyttävät olevan myös automaattisesti HCV:tä. Kohtahan se nähdään, saako siemenpuiden poiston tehdä Natura-alueella tilallani. Suojeluperuste ei minulla ole metsä vaan kallio, eikä aiemmin ole ollut hakkuiden eikä maanmuokkauksen suhteen ongelmia.

    Tornatorin ohjeissa sanottiin että toimenpiteissä pitää säilyttää ja vahvistaa niitä piirteitä joiden perusteella alue on HCV-listalle päässyt/joutunut.

    Jos hakkuita rajoitetaan, niin sitten joku joutuu korvausvastuuseen. Jotenkin tuntuu, että ei voi olla niin ettei HCV-alueilla voisi tehdä hakkuita, tai FSC:n suosio saattaa alkaa hiipua metsänomistajien keskuudessa.

    nuori isäntä

    A.Jalkanen mietippä vielä sitäkin, että myisit tai ostaisit metsän täyteen hintaan ja se osoittautuisi hvc- alueeksi. Korvausvaateita ja petossyytteitä varmasti lentelisi suuntaan ja toiseen. Suomi ei ole oikeusvaltio! Ei tää voi jäädä tähän.

    A.Jalkanen

    Se ainakin pitäisi olla selvää tai tulla selväksi että HCV ei tarkoita mitään PEFC-metsässä. Ei FSC voi vyöryttää vaatimuksiaan toisen sertifikaatin alueille.

    tamperelainen

     

    Oletteko FSC-mafialle metsänne pantanneet saaneet parempaa mottihintaa uhrauksistanne ?

     

     

    Tomicus

    Ei HCV metsien hakkuuta Pefc:ssä tietenkään estä, se vain , että nämä kolme iloista rosvoa ovat antaneet pikkusormen kilpailevalle sertille ja eivät siten oikein voi ostaa. Jäljelle jäänee ostajana Vapo. Ja toivottavasti kiinalaiset saavat äkkiä myllyjä käyntiin.

    A.Jalkanen

    Se on ainakin varma että HCV-alueet tulevat vähenemään jos noin on. Kun merkinnän saa pois, ostokieltokin poistuu.

    puunhalaaja

    ”A.Jalkanen mietippä vielä sitäkin, että myisit tai ostaisit metsän täyteen hintaan ja se osoittautuisi hvc- alueeksi. Korvausvaateita ja petossyytteitä varmasti lentelisi suuntaan ja toiseen. ”

    Millä perusteella vaateita esitettäisiin? Eihän tuo merkintä estä myymästä sellaisille jotka ei merkinnästä välitä? Jos tuo olisi viranomaisten tekemä merkintä asia olisi tietenkin toinen. Jotenkin tuo tuntuu normaalilta markkinatalouteen kuuluvalta riskiltä.

    Mistä me tiedämme esim. sen, että kahdenkymmenen vuoden päästä meillä ei ole sellaista systeemiä, jossa isot toimijat ostavat vain jatkuvan kasvatuksen metsistä kerättyä puuta? Välttämättä kansantalouden kannalta siinä ei olisimitään järkeä, mutta jos asiakkaalle kelpaa onnelllisesti vapaasti kasvaneesta puusta tehty vessapaperi, niin mitäs teet?

    Timppa

    Mistä me tiedämme esim. sen, että kahdenkymmenen vuoden päästä meillä ei ole sellaista systeemiä, jossa isot toimijat ostavat vain jatkuvan kasvatuksen metsistä kerättyä puuta? Välttämättä kansantalouden kannalta siinä ei olisimitään järkeä, mutta jos asiakkaalle kelpaa onnelllisesti vapaasti kasvaneesta puusta tehty vessapaperi, niin mistäs teet.

    Eipä tietystikään tiedetä.   Voi kuitenkin käydä niinkin, että halutaan käyttää vain materiaalia, joka korvaa öljypohjaisia tuotteita.  Esimerkkinä juuri ollut juttu, jossa kerrottiin suomalaisesta puupohjaisesta juomapilli-innovaatiosta, joka saa kuulemma olla muovista kalliimpi.  Ei siinä enää metsän tiheyttä kysellä.   Viisasta metsänhoitoa on panostaa mahdollisimman hyvään puun kasvuun.  Toddennäköisesti silloin voittaa todella kunnolla nämä Lähteen opeilla toimivat.

    Eivätkä kiinalaiset, intilaiset ja afrikkalaiset taatusti kysele millaisessa metsässä puu, josta vessapaperi on tehty, on kasvanut.  Varmasti riittää, että on pehmeää ja pysyy kasassa.

    Timppa

    Suojeluperuste ei minulla ole metsä vaan kallio, eikä aiemmin ole ollut hakkuiden eikä maanmuokkauksen suhteen ongelmia.

    Meillä on Natura-alue, jolla ei saa tehdä Maa-aines- tai Rakennuslain mukaisia toimenpiteitä.  Tein siltä alueelta talvella uudistushakkuuleimikosta metsänkäyttöilmoituksen.  Metsäkeskus esitti toivomuksen, että hakattaisiin jatkuvan kasvatuksen periaatteella.  Vastasin, ettei se ole meidän metsissä toimiva vaihtoehto ja lähetin jonkun kuvan miten alue saattaisi käyttäytyä, jos tehtäisiin jatkuvan kasvatuksen hakkuu.  Ei kuulunut sen jälkeen mitään.  Metsäkeskuksessa ainakin joku tyyppi yrittää ylittää lain määrämiä rajoitteita.  Kannattaa olla tarkkana.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 809)