Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • suorittava porras

    Pahempi juttu tulevaisuudessa on ,että menettää sertin . Tämä voi tapahtua laiminlyömällä metsänhoitotoimenpiteitä tai kasvattamalla puuta poltettavaksi.

    puunhalaaja

    Tämä linkki on täällä varmaan jo ollutkin, mutta varalta silti: https://fi.fsc.org/fi-fi/uutishuone/id/267

    FSC ei heitä vastuuta asiassa muille (“FSC sysää vastuun talousmetsiin kartoitetuista korkean suojelun alueista metsäyhtiöille”, MT 9.8.), vaan eri toimijoiden roolit prosessissa ovat selkeät: FSC Suomi on koordinoinut kansallisen riskinarvion tekemistä kansainvälisen FSC:nkontrolloidun puun standardin (vuodelta 2015) mukaisesti. Nyt arviota käyttävät puun ostajat. Osana Suomen riskinarviointiprosessia aiheesta pidettiin keväällä 2018 avoin konsultaatio, jossa eri tahoja, kuten metsänomistajien edustajia, metsäyhtiöitä ja muita sidosryhmiä pyydettiin mukaan työhön.

    Jokainen metsänomistaja voi lain puitteissa harjoittaa metsätaloutta haluamallaan tavalla. Samoin puuta ostava ja puutuotteita valmistava yritys voi valita, millä tavoin tuotettua materiaalia se haluaa ostaa, ja kuluttaja voi valita sertifioidun tuotteen. FSC-sertifioidun puun kysyntä on kasvanut, ja FSC-tuotteita halutaan erityisesti monien maiden pakkausmarkkinoilla, kuten MT kirjoitti 7. elokuuta. FSC-sertifiointi on siis järkevä valinta myös metsänomistajalle. 
    Jatkamme mielellämme keskustelua aiheesta. 

    Puuki

    Metsänomistajat ovat siis huomanneet, että ilman sertiä ei pärjää. He kehittivät oman sertin. Nyt on tilanne mennyt nopeasti niin, että se ei enää riitäkään.

    Suomeen kehitettiin oma sertifiointijärjestelmä FFCS vv. 1996-1999 . Se korvattiin yleiseurooppalaisella PEFC:llä myöhemmin (=laajin maailmalla käytössä oleva järjestelmä).

    FSC :ssä oli Suomessa vasta vuonna 2002  vain 90 ha ko. sertin piirissä.   Eli mo:t ei kehittäneet omaa sertiä FSC:n tultua vaan juuri päinvastoin.  FSC on tehty alunperin sademetsien hävittämistä ehkäisemään.   Nyt FSC kattaa n. 10 % Suomessa ja yrittää kaikesta päätellen saada lisää jalansijaa HCVeivauksella.      Kun on ollut puhetta miksi MTK ei lähtenyt mukaan HCV:n tekoon, niin outoa  se olisi ollut,  kun se  on jo mukana toisessa sertifiontisysteemissä.

    puunhalaaja

    Eli mo:t ei kehittäneet omaa sertiä FSC:n tultua vaan juuri päinvastoin.

    Juu ei tuolla MHY:n sivulla niin sanotakaan. Todetaan vaan, että käytännössä pitää olla serti.

     Kun on ollut puhetta miksi MTK ei lähtenyt mukaan HCV:n tekoon, niin outoa  se olisi ollut,  kun se  on jo mukana toisessa sertifiontisysteemissä.

    Sinänsä ymmärrettävää. Ongelmallista tässä on nyt se, että tämä serti ei näytä enää piisaavan! Sulla voi olla miten nätti serti tahansa, mutta mitäs teet jos asiakkaat haluaa muuta. Selkeästi FSC on onnistunut viimevuosina aika hyvin.

    PEFC:ssä näyttäisi olevan uudistamistyö meneillään. Se saattaa avata tiettyjä mahdollisuuksia. Pystytäänkö uudistamistyön jälkeen sitä markkinoimaan yhtä kestävänä ja ympäristöystävällisenä kuin kilpailijaansa? Jos pystytään, niin ehkäpä PEFC-leimakin rupeaa riittämään asiakkaille.

    nuori isäntä

    A. Jalkanen, kyllä metsäyhtiö joka on sitoutunut molempiin sertifikaatteihin voi ostaa halutessaan vain vaikka PEFC tuotettua puuta. Sen pitää se vain myydä eteenpäin PEFC:nä. Tämä tulee esiin mm. FSC:n vastauksessa jonka puunhalaaja tuossa linkkasi.

    Metsäyhtiöt vain haluavat myydä tuotteensa eteenpäin FSC:nä tai FSC mixinä.

    Piirtämällä HCV alueita niiden ei tarvitse maksaa ekstraa kattaaksensa FSC puun tarpeensa.

     

    Rane2

    Korjataanpas pari Puunhalaajan esittämää väärää väitettä.

    Ensinnäkin tämä että metsänomistajien pitäisi luoda uusia markkinoita koska puunostajat hylkivät PEFC-puuta.

    No,PEFC-puun osuus Suomen talousmetsistä on siis 92% FSC:n n.10%.jos arvioimme että FSC:tä ja PEFC:tä on päällekkäinkin niin PEFC-puulla käytävää kauppaa on reilusti yli 80% maamme puukaupasta.Eli ei metsänomistajien tarvitse luoda mitään uusia markkinoita koska kysyntää PEFC-puulle on yllinkyllin.

    Toiseksikin tämä FSC:n luistelu vastuusta.Että”puuta ostava ja puutuotteita valmistava yritys voi valita millä tavoin tuotettua materiaalia se haluaa ostaa” ja että kontrolloidun puun ostossa ”arviota käyttävät ostajat”.

    Tämähän on ihan puhdas valhe.Sertifiointi tarkoittaa sitä että yrityksille luodaan tarkat toimintatavat joiden noudattamiseen koulutetaan ja joiden noudattamista valvotaan säännöllisin väliajoin auditoinneilla.Sääntöjen ja toimintatapojen todetusta noudattamisesta annetaan oikeus käyttää näitä sertifikaattitunnuksia.

    Jos yritykset saisivat käyttää ”omaa arviota” toimissaan niin kyseessähän ei silloin olisi sertifikaatti.(tai no ehkä Venäjällä tai Indonesiassa)

    Jos joku luki aikaisemmin linkin Tornatorin FSC-sertifiointiselostukseen niin heillä on siis ihan oma tietokoneohjelma,Spatial Checker,johon syötettään kaikki hakkuu-ja metsänhoitosuunnitelmat.Ohjelma tarkistaa että aikomukset eivät ole ristiriidassa FSC:n vaatimusten ja sääntöjen kanssa.Mitään ei siis jätetä toimihenkilöiden henkilökohtaisen ”arvioinnin” varaan FSC:n suhteen.

     

    A.Jalkanen

    Kyllä, aivan niin, yritys voi myydä osan puusta/tuotteista PEFC:n alla ja osan FSC:n alla. Ongelma ei piile siinä, kyllä PEFC-tuotteillekin on vielä ostajia. Ongelma piilee siinä, jos tulkitsen oikein, että molempiin serteihin sitoutunut yritys joutuu noudattamaan FSC-sääntöjä kaikessa puunhankinnassaan, eli se ei voi hakata HCV-metsää muiden kuin FSC-sääntöjen mukaan (ts. pitää suunnitella hakkuut luontoarvot turvaten – mitä se sitten kulloinkin tarkoittaakaan). Normaaleissa metsissä eli useimmissa tapauksissa se voi hakata PEFC-sääntöjen mukaan.

    Tämä on vähän samantyyppinen tapaus kuin uusiutuva sähkö. Sekaisin ne uusiutuvat ja fossiiliset menevät johdoissa mutta tietyn osan sähköstä voi myydä uusiutuvana.

    puunhalaaja

    Rane, jos pefc:lle on kysyntää, niin eihän tässä sitten ole ongelmaa. Senkin vaan myy puun tuolla sertillä niille jotka sitä ostavat.

    Visakallo

    nuori isäntä: ”Metsäyhtiöt vain haluavat myydä tuotteensa eteenpäin FSC:nä tai FSC mixinä. Piirtämällä HCV alueita niiden ei tarvitse maksaa ekstraa kattaaksensa FSC puun tarpeensa.”

    nuori isäntä kiteytti tässä koko HCV asian. Ennen tällaista nimitettiin ryöstöksi tai hienostuneemmin toisten kustannuksella keinotteluksi.

    Rane2

    PEFC:lle on kysyntää eikä se ole ongelma.Ongelma on se että FSC  10 % osuudella talousmetsistä asettelee ostokieltoja ja rajoituksia lopuille 90%:lle sekä niillekin puunostajille jotka eivät kuulu FSC:hen.

    FSC:n on tajuttava ettei Suomessa toimi samanlainen salakähmäinen juoniminen kuin esim.Venäjällä ja Etelä-Amerikassa.Reilu,avoin ja tasavertainen toimintatapa metsänomistajien suuntaan toisi jäseniä huomattavasti nopeammin.

Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 809)