Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 541 - 550 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Ajokoira

    A. Jalkanen, mutta käytäntö ei ole osoittanut, että sertifiointi nostaisi metsänomistajan tuloja. Konkretia syntyy ja luottamus herää vasta sitten, kun puukauppatarjouksessa on hinta sertifioimattomalle ja sertifioidulle puulle. Tällöin metsänomistaja voi tehdä päätöksen. Jos kerran FSC-puusta on pula, niin kyllähän sitä rahalla saa. Ymmärrän hyvin, että puujalostajien omat asiakkaat vaativat vastuullisuutta, ekologisuutta jne, mutta kyllä tämä kieltämättä haiskahtaa siltä, että metsänomistajan kustannuksella se halutaan tehdä.

    Visakallo

    Leonid Breznevin valtakauden jälkeen Neuvostoliitossa sallittiin kolhooseissa työskenteleville enemmän yksityisyrittäjyyttä. Tätä varten luotiin lisenssijärjestelmä, jossa piti maksaa tietty summa valtiolle saadakseen yleensä vuodeksi kerrallaan lisenssin valmistaa vaikkapa päähineitä myyntiin. Kun lisensin oli lunastanut, tuoteita pystyi tekemään ja myymään torilla . Tästä ei peritty veroa, sillä sellaista järjestelmää ei käytännössä ollut olemassa.  FSC-sertifiointi muistuttaa hämmästyttävän paljon neuvostoaikaista lisenssijärjestelmää. Tärkeintä on saada kerättyä sertifiointimaksut, mutta sen jälkeen ei juuri ole väliä, mistä puut hakataan ja mitä niille metsille sen jälkeen tapahtuu.

    A.Jalkanen

    Tietyn metsäpalstan omistaja myy tietysti aina sertifioitua puuta, jos on sitoutunut noudattamaan sertifikaatin ehtoja. Ei sitä tarvitse enää puukauppatilanteessa miettiä. Tietysti tuossa tilanteessa voi ostaja koettaa houkutella myyjää sertiin mukaan, ellei hän ole sitä jo aiemmin valinnut ja jos edellytykset muuten täyttyvät.

    nuori isäntä

    Metsäyhtiöille on paljon edullisempaa hankkia FSC ja FSC mix puuta piirtämällä salaa HCV alueita kuin maksaa lisää FSC puusta. Siitä tässä on lopulta kyse. Tämän Metsämasa kiertää vastauksissaan.

    Metsänomistajat eivät ole irrallinen osa markkinoita vaan osa sitä. Siten metsänomistajat varmasti haluavat kehittää toimintaansa maailman ja kysynnän muuttuessa kunhan tähän vain annetaan mahdollisuus. Tämä ei onnistu jos asioita hoidetaan salassa. Metsänomistajat haluavat olla mukana kehittämässä ei kulkea laput silmillä kuten suorittava kirjoittaa.

    Nyt metsänomistajien pitäisi alkaa vahvemmin vaatia, että sertitön ja PEFC puu kirjataan selvästi sertittömäksi tai PEFC:si ja korjataan sen mukaisesti.

     

    FSC:ssä ja FSC mix:ssä muun puun osuus on rajattu. Kun FSC puun saatavuus alkaa vaikeutumaan niin hinnalla sen sitten saa korjattua. Näin sitä oikeaa FSC puuta alkaa sitten tulemaan, kun hinta korjautuu.

    Rane2

    ”Tärkeintä on saada kerättyä sertifiointimaksut,mutta sen jälkeen ei juuri ole väliä mistä  puut hakataan ja mitä niille metsille sen jälkeen tapahtuu.”

    Juuri näin.Venäjältähän tuodaan  vain FSC-sertifioitua puuta.Linkissä Greenpeacen ottamia kuvia mistä selviää alkuperä.

    https://www.greenpeace.org/archive-finland/fi/media/kuvat/laittoman-puun-tuonti-venajalta/

     

    Visakallo

    Palstalta varmasti löytyy asiantuntijoita vastaamaan:

    Metsänomistajalla on HCV alueita, joihin ostajat eivät tee avohakkuuta. Jos samat alueet hakattaisiin metsälain sallimissa rajoissa poiminta- ja pienaukkohakkuulla niin, että sieltä saataisiin jopa yli 80% avohakkuun puumäärästä, eli käytännössä lähes koko tukkipuusto. Uudistustöitä ei tehtäisi, koska metsälain mukaan niihin ei olisi tarvetta. Onko kaikki silloin ok FSC-HCV:n osaltakin?

    Rane2

    Tornatorilla ainakin näyttäisi olevan leimikkosuunnittelussaan  FSC-sertinmukaisuuden tarkastyökalu ”Spatial checker” josta löytyy mm. ”erikoispiirrepaneeli” ja käyttörajoituskartastot.Varmaan firmojen osto-organisaatioille hommataan samanmoiset, jos ei jo ole.

    https://www.tornator.fi/binary/file/-/fid/870

    suorittava porras

    Mitenkäs arvon raati hoitaisi käsittelyssä olevan sertiongelman? Riskialueet on pakko kartoittaa jotenkin ennakkoon ja yhtiöiden siirtymäaika ko sertifikaatin käyttöön on loppumassa. Jos isäntien kanssa aletaan veivaamaan ongelma-alueista ,ei tule sataan vuoteen valmista. Homma kuitenkin on oltava hanskassa vuoden sisällä. Edelleen on KORRROSTETTAVA Paavo M Petäjän tavoin ,että riskialueiden kartoittamisessa on kyseessä vasta epäily ja asia on käytävä paikanpäällä vartavasten toteamassa. Tämä ei välttämättä johda kaikissa tapauksissa mihinkään erikoistoimenpiteisiin.

    Rane2

    Ei ole mitään ongelmaa jos FSC määräilee vain oman jäsenkuntansa alueita.

    Visakallo

    Rane2 kiteytti kaikkein olennaisimman asian. Tähän ei taida täältä palstalta asiallista vastausta tulla.

Esillä 10 vastausta, 541 - 550 (kaikkiaan 809)