Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • mehtäukko

    Omasta horisontista katsottuna pidän tärkeänä että mo:t ja mahd. etujärjestö pitävät taitavasti neuvotellen puoliamme. Siihen velvoittaa jo lain suoma omistusoikeuden suoja että ryntäilyt torjutaan. Ettei vain jotkut asiat väännykin ”vallitsevaksi käytännöksi”!? Serti, jota mo:n on käytettävä, ei voi olla yksin ulkopuolisten joukkioiden määrättävissä. Siksi monissa pyöreissä pöydissä istuneet rouvat ja ukkelit eivät tarvitse taipua mihin hyvänsä. Ja jos taustatyöt aikanaan on tehty eri tahoihin viisaasti, höyrypäisimmille kuhauksille saa viitata kintaalla.

    Puuki

    Kunkin meistä on toki hyvä kysyä riittävin väliajoin itseltään, ajaako omaa toimintaa järki, tunne vai periaate.

    Tuohan oli ihan viisaasti ajateltu. Vois vielä lisätä neljänneksi ; …vai palkan maksajataho.

    Ajokoira

    En ole jaksanut koko ketjua lukea läpi eli voi olla, että asia on jo käsitelty. Eikö tässä(kin) asiassa kannattaisi luottaa markkinatalouden toimintaan. Eli puulle muodostuisi kolme eri hintatasoa: sertifioimaton, PEFC, FSC. Metsänomistaja voisi tilakohtaisesti tai miksei jopa kuviokohtaisesti päättää, millä sertifikaatilla metsä käsitellään. Se on huomattu, että ”sosialisointi” ja pakottaminen eivät ohjaa toimintaa tehokkaasti eteenpäin.

    puunhalaaja

    Ajokoira, metsänomistajahan saa ihan vapaasti päättää. Ongelma omistajan kannalta on se, että myös ostaja saa vapaasti päättää mitä ostaa. Tällä hetkellä FSC on hip ja in.

    puunhalaaja

    Edellisellä sivulla Taiki puhui avoimuudesta. Se on hyvä pointti edelleen. Avoimuuden puute minua tässä rassaa, tällaisessa asiassa pitäisi olla korostetun avoin ja tiedottaa ylenmäärin.

    Kartoituksen tekeminen sinänsä on ihan ok. Ei mikään estä metsiä kartoittamasta, ei siinä vielä kenellekään oikeuksia poljeta. Asian voi nähdä niinkin, että kartoitus takaa sentään jonkun kysynnän puulle. Jos asiakkaalle kelpaa vain FSC puu, niin sitä sitten pitää koettaa haalia.

    Ajokoira

    Puunhalaaja, olen 100 % samaa mieltä siitä, että myyjällä ja ostajalla on oikeus päättää millä ehdoilla kauppoihin ryhtyvät. Lähinnä hain takaa sitä, että jos kerran FSC on hip ja in, niin kyllähän rahan pitäisi ohjata metsänomistajia siirtymään siihen, eikä heidän tietämättään tehdyt kartat? Paljon siis metsänomistaja saa FSC-puusta enemmän kuin sertifioimattamasta puusta? Jos hintaero on tarpeeksi korkea, niin FSC-sertfioitujen metsien osuus pitäisi lähestyä 100 %:a, sitä on markkinatalous. Toki voivathan puunostajat päättää siirtyä puhtaasti jonkin sertifikaatin taakse, mutta tähän asti näin ei ole tapahtunut.

    A.Jalkanen

    Seppo Vuokon kirjassa kerrotaan että FSC:ssä pitää jättää 5 prosenttia pinta-alasta kokonaan taloustoimien ulkopuolelle ja lisäksi toinen 5 prosenttia on peitteistä ja siinä pitää lisätä lahopuuta. Lisäksi vesistöjen suojakaistat mutta ne useimmiten sisältyvät jo edellisiin. Tarkoittanee sitä että liki kymmenys jää hakkuutuloista saamatta. Myydyn puun kantohinnan pitäisi siis nousta kymmenys, että tulos säilyisi suunnilleen samana? Tämä siis oletuksella että palstalla ei ole tärkeitä elinympäristöjä jotka myös PEFC-sertifikaatin noudattaja jättäisi, ja useimmat huomioivat myös vesistöt vaikka se ei olisi pakollista. Käytännössä hakkuumahdollisuuksien ero on siis useimmiten pienempi – luokkaa 5 % ja tätä luokkaa pitäisi olla myös sertifioinnin korvaus eli korkeampi yksikköhintaa.

    Rane2

    Se mikä tässä rassaa on että FSC ryhtyy säätelemään metsänkäsittelyä ja asettamaan ostokieltoja niidenkin metsänomistajien metsiin jotka eivät ole FSC:n jäseniä.

    Ilmeisesti FSC:n osuus Suomen talousmetsistä on noin 10%?Löytyisiköhän jostain tietoa paljonko FSC tuotteiden osuus on metsäteollisuuden viennistä?

    FSC-kriteerit ilmeisesti vähentävät hakkuumahdollisuuksi mutta toisaalta tuontipuu Venäjältä ja Virosta on lähes kaikki FSC-sertifioitua.

    Timppa

    Kun Natura-lainsäädäntö tuli voimaan 1990-luvulla yhteiskunta rajoitti metsänomistajien ikiaikaista oikeutta hakata metsiään.  Tästä rajoituksesta Valtio maksoi täysimääräisen korvauksen, johon rahat hankki veronmaksajilta.  Jos FSC haluaa tosiasiallisesti rajoittaa metsänomistajien laillista oikeutta, niin itsestään selvää on, että järjestön tulee maksaa siitä asiallinen korvaus.  Muutenhan järjestö tietoisesti syyllistyy sellaiseen toimintaan, mitä vastaan se on perustettu.  Tarkoitushan oli suojella myös paikallisia metsänomistajia ylikansallisten yritysten harjoittamalta riistolta.  En ole huomannut kuitenkaan minkään puunostajatahon tai FSC:n puhuvan mistään korvauksista.

    Systeemin pitäisi siis mennä niin, että olisi selvät perusteet korvausten maksamiseen metsänomistajalle, jos ei saa  ajankohdan kauppahintatason mukaista tarjousta kriteerit täyttävästä HCV-metsästään.  Tämän korvauksen maksaa FSC, joka hankkii rahat esim suoraan Ikealta, mikä taas lisää ne kuluttajahintoihin, jolloin loppumaksajana on kuluttaja kuten Natura-suojelussakin.

    Tämähän olisi siis reilua markkinataloutta jolloin kuluttajalla olisi aito valinnan mahdollisuus eikä kuluttaja hankkisi ansiotonta etua syyttömien metsänomistajien kustannuksella.

     

    Visakallo

    On selvää, ettei tämänkaltainen toiminta ole kestävällä pohjalla. EU painottaa avoimuutta kaikissa julkilausumissaan. Jos FSC aikoo jatkaa toimintaansa EU-alueella, on toimintakulttuurin muututtava. Tästä tuskin kellään on eriävää mielipidettä.

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 809)