Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • MetsäMatti

    kuusessa ollaan, tuohonkin kysymykseen on vastattu FSC:n ja teollisuuden taholta. Löytyy monen tässä ketjussa olevan linkin takaa.

    Asioihin voi ja saa suhtautua eri tavoin. Kunkin meistä on toki hyvä kysyä riittävin väliajoin itseltään, ajaako omaa toimintaa järki, tunne vai periaate.

    Jos tärkeintä on, että saa tehdä juuri niin kuin omat sisuskalut sanoo, sitten tekee niin.

    Maailma ympärillä muuttuu, halusimme tai emme. Joskus asiat voivat muuttua nopeastikin ja jos ei sitä huomaa ajoissa, voi käydä nokiat. HCV:ssä ei toki ole kyse mistään käänteentekevästä ”kosketusnäytöstä” eikä metsätalouden liiketuloksen näkökulmasta merkityksellisestä asiasta.

    Omalta osaltani jätän tämän aiheen nyt tähän. Menee jo toiston toistoksi.

    Visakallo

    Tässä kävi niin kuin arvelinkin. MetsäMatti jätti vastaamatta esittämääni ensimmäiseen, eli helpompaan kysymykseen.

    Visakallo

    MetsäMatti: ”HCV:ssä ei toki ole kyse mistään käänteentekevästä ”kosketusnäytöstä” eikä metsätalouden liiketuloksen näkökulmasta merkityksellisestä asiasta.”

    Aika karusti sanottu niille, joilta on vedetty HCV:n kautta sukupolvenvaihdokselta ja sitä kautta metsätalouden jatkuvuudelta matto alta.

    A.Jalkanen

    Kiitos täsmennyksestä MetsäMatti. Olin mukana PEFC-sertin synnytyksen alkuvaiheissa; pitäisihän nuo muistaa. Muistan eräänkin kokouksen jossa MTK:n Timo Nyrhinen puolusti tiukasti metsänomistajan puolta ja kyse oli sattumoisin juuri suojakaistoista joista ei ollut vielä kunnon tutkimustuloksia, että miten leveitä niiden pitää olla.

     

    Taiki

    MetsäMatin kirjoituksesta loistaa läpi suuri riemu oivalluksesta jolla ovelasti kierretään lakia yksityisomaisuuden suojasta. Avoimella toiminnalla metsänomistajia kohtaan olisi saatu paljon parempia pitkäkestoisia vaikutuksia aikaan.

    Omalta kohdalta päätehakkuut saavat toistaiseksi olla odottamassa tilanteen selkiytymistä. Vain välttämättömät harvennukset hoidetaan, nekin  energiaksi. Suosittelen.

    suorittava porras

    Turha antaa luuloille tilaa ,kun tietoakin on tarjolla.

    Rane2

    ”Maailma ympärillämme muuttuu,halusimmepa tai emme.Joskus asiat voivat muuttua nopeastikin ja jos sitä ei huomaa ajoissa voi käydä nokiat.”

    ”Omalta osaltani jätän aiheen nyt tähän.”

    Jos ei liity FSC:hen niin käy huonosti.Metsämatin jutuissa on kuin onkin ”Kuoleman sertifikaatin” kaikuja.Jos et luovu oikeuksistasi metsiisi hyvällä niin sitten pahalla.

    suorittava porras

    Metsäalankin on sopeuduttava markkinatalouteen. Asiakkaiden toiveita on kuunneltava ,jos aiotaan tehdä kauppaa. Teollisuus kulkee asioissa silmät ja korvat auki ,mutta metsänomistajat valitettavasti laput silmillä ja tulpat korvissa.

    Puuki

    Venäjän FSC-kriteerit on määritelty saman menettelyn mukaan kuin kaikissa muissakin maissa.

    Yllä olevaa tekstiä seuraavasta linkistä löytyy kyllä yleistä tietoa kriteereistä ym. hienoista asioista luonnon kumin keräämisestä lähtien. Mutta ei tarkemmiin minkään maan käytännöstä, ei Venäjänkään.  Kun tehdään isoja aukkoja ja sitten jätetään  laikkuja väliin  käsittelemättä ja useimmiten hakkuualueet oman onnensa nojaan, sekö on kestävää metsätaloutta ?   Erilaiset kriteerit lienee voimassa myös etelän maissa, joissa alkuperäisväestön oikeuksia ei ole uutisten mukaan ainakaan otettu huomioon.   Suomessa kriteeerit on tiukemmat.  Onhan niissä hyviäkin juttuja mm. vesistöjen suojakaistat , lahopuut ja säästöpuut. Mutta ei käytännössä juuri mitään lisää siihen mitä muutenkin noudatetaan nykyisin toisen sertin ollessa käytössä.  Lehtipuiden suosiminen ja jk:n käyttäminen osalla metsää ehkä selvin ero, jos sitä halutaan hakea. Tarkat %-luvut niiden min.määrissä on turhia koska metsälöt on  erilaisia ja käsittelyt (mm. lehtipuiden jättäminen) pitää tehdä joka tapauksessa metsän ja sen tilanteen mukaan eikä jonkin paperille tehdyn yleisen kaavamaisen ohjeen mukaan.  Miten esim. kasvattaa lehtipuuta   tiheän hirvieläinkannan alueilla tai karukko-ja jäkäläkankaalla ?

    HCV-alueiden laadinnan kömmähdys voi aiheuttaa aavistushakkuita. Olisi paremmin onnistunut luonnonsuojelun kannaltakin , jos olisi toimittu suoremmin järjestön ja yhtiöiden puolelta.  Suurin osa mo:sta suojelee metsiään ja osaa ottaa luontoarvot huomioon ilman ulkopuolisten ylimääräistä puuttumistakin hyvin.

     

    Rane2

    ”metsänomistajat laput silmillä ja tulpat korvissa.”

    No jaa,etelän maissa FSC-sertifioitujen metsien entisillä omistajilla on suu täynnä multaa.Ei ole hyvä sekään?

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 809)