Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 511 - 520 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Rane2

    Metsämatin kommentteja odotellessa voivat englanninkielen taitoiset  lueskella FSC-Watch uutisia.Sivustolla kirjoittelevat mm:Simon Councel,FSC:n perustajajäsen ja Herman Edelman,joka on työskennellyt FSC:n jäsenyrityksen organisaatiossa sekä Chris Lang joka on tutkinut myönnettyjä FSC-sertifikaatteja mm. Thaimaassa,Laosissa,Brasiliassa,Usa:ssa,Uudessa-Seelannissa,Etelä-Afrikassa ja Ugandassa.Löytäen vakavia puutteita näissä kaikissa.Juttua ainakin riittää.

    https://fsc-watch.com/

     

    Rane2

    Sivustolla mielenkiintoinen aiheeseen liittyvä juttu.

    FSC oli vuonna 2007 ottanut  Asian Pulp and Paper-yhtiöltä pois sertifikaattinsa huonojen hakkuu ja metsänhoitomenetelmien takia.

    Jostain syystä yhtiö on sen jälkeen jo seitsemän vuoden ajan saanut käyttää tätä kuuluisaa ”Controlled Wood” eli FSC-Mix tunnusta.Metsänhoitomenetelmät eivät ole parantuneet.Arvattavasti Kansallisen kriisianalyysin kriteerit ovat siellä löysemmät?

     

    Rane2

    Tota noin,itse asiassa FSC on tiedottanut 2018 aloittavansa ”Road map” prosessin Asian Pulp and Paper`:in kanssa jonka pitäisi johtaa uuden sertin myöntämiseen.

    https://fsc.org/en/news/app-roadmap-process

    Rane2
    oksapuu

    Niin…

    Tuossa naapurissa juuri kärähti yli 3milj. ha metsää ja päivän lööppi näyttää olevan kun Brassit pikkuisen kulottaa laidunmaita. Isot maat, isot toleranssit…

    Tuskimpa mitään vaikutusta sertiin…

    kuusessa ollaan

    Plus että tänään todettiin, että Afrikassa vuotuisesti kasketaan metsiä valtavia määriä, eikä naudanlihantuotantokäyttöön…

     

    https://earthobservatory.nasa.gov/images/145421/building-a-long-term-record-of-fire?src=eoa-iotd

     

    Jokohan nyt alkaa aueta silmät suomalaisilla ihmisillä siitä, millaisista mittasuhde-eroista näissä hiilipäästöissä on kyse ???

    hatelo

    Minulla oli päätehakkuu (puhdasta vr-mäntykangasta) tänä kesänä reilut 5 ha. Olin sinne itse merkinnyt ikuisesti jätettäviä siemen/jättöpuita kymmeniä runkoja. Motomies alkoi oma-aloitteisesti jättää lisäksi isoja täysin ylimääräisiä jättöpuuryhmiä, josta en todellakaan tykännyt. Se on 40€/runko. Selitti jotain serteistä, käskin hakata ryhmät paljon pienemmiksi, sillä kyllä minun merkkaamani rungot jo pefc-sertin vaatimukset jättöpuista täyttää. Suosittelevat jättämään ne ryhmiin mutta ei se ole mikään pakko ja ei edesauta minun tarkoitustani saada samalla helposti taimettuvalle kankaalle ilmainen taimikko.

    Kurki

    Onko PEFC-sertifiointi reagoinut mitenkään tämän kilpailevan FSC:n HCV-merkintöihin PEFC-sertifioiduille metsille?

    Kai PEFC-sertifioinnilla on jonkinlainen organisaatio?

    MetsäMatti

    Visakallo, kuusessa ollaan ja Rane2. Mitä jos seuraisitte muutakin kuin Metsälehden keskustelupalstaa ja hevosmiesten tietotoimistoa. Kaikki kirjoittamani löytyy asiaa käsittelevistä tiedotteista, lehtikirjoituksista ja keskusteluista netistä, vapaasti saatavissa.

    ”Osana Suomen riskinarviointiprosessia aiheesta pidettiin keväällä 2018 avoin konsultaatio, jossa eri tahoja, kuten metsänomistajien edustajia, metsäyhtiöitä ja muita sidosryhmiä pyydettiin mukaan työhön.” https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.491665

    Kukakohan metsänomistajien edustaja tässä maassa on? Kun MTK ei siis ole osallistunut, niin eiköhän siinä ole harvinaisen selkeä vastaus siihen, miksi metsänomistajapuoli on saanut kartat ostajapuolen jälkeen.  Itse en ymmärrä, miksi MTK ei ole jo ajat sitten osallistunut FSC:n työskentelyyn.

    Ja itse asiassa, yhdistyksiä ja yhteismetsiä on ollut mukana keskusteluissa: https://www.metsateollisuus.fi/uutiset/fscn-kontrolloidun-puun-hankinta-yksityismetsista-kirvoitti-vilkkaan-keskustelun-ivalossa/

    A. Jalkanen. Toki PEFC:ssä on muitakin lakitason ylittäviä kriteerejä kuin säästöpuut. Hyvin yleisenä esimerkkinä vesistöjen suojavyöhykkeet. Täältähän ne muutkin löytyvät: http://pefc.fi/wp-content/uploads/2016/09/PEFC_FI_1002_2014_Metsaesertifoinnin_kriteerit_20141027.pdf

    Rane2. 1,8 milj. ha FSC-sertifioitua metsää Suomessa vuonna 2019. Voit yhtä hyvin itse googletella vastaukset kysymyksiisi. Venäjän FSC-kriteerit on määritelty saman menettelyn mukaan kuin kaikissa muissakin maissa. Jos Venäjän FSC kovasti kiinnostaa, niin täältä: https://fsc.org/en/document-center Standardissa 147 sivua, riskinarvionnissa 78. Mukavia lukuhetkiä!

    Lopuksi, tämän päivän Hesarista: ”Yritysten vastuullisuuteen liittyvät vaatimukset ovat viime vuosina kasvaneet. Painetta tulee asiakkailta, lainsäätäjältä – ja yhä enemmän myös omistajilta.” ”Jo se oletus, että raportointi- ja valvontavelvollisuudet kiristyvät joka tapauksessa, patistaa yritykset ottamaan nykyistä paremmin selvää koko alihankintaketjusta. Asenneilmaston nyt muuttuessa imagoetua saa se yritys, joka pystyy tähän työhön jo ennen pakkoakin.” https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006214635.html

    Kukin tietysti valitsee oman (metsä)polkunsa.

    kuusessa ollaan

    MetsäMatti: Kyllä luetaan muutakin kuin AkuAnkkaa ja netistäkin alan sivustoja ja uutisia. Sinänsä MTK lienee möhlinyt valvontansa, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että miksi on menty tekemään määritykset myös FSC ulkopuolisille alueille? Se, jos mikä on ollut epäluottamuksen potku metsänomistajien takalistoon, etenkin niille jotka ovat omatoimisesti huolehtineet esim erityisistä elinympäristöistä, ilman että siitä julkisesti huutelevat. Ja se, miksi eivät huutele, siihen on syynä kyllä ääriympäristöjärjestöjen kohtuuttomat ylilyönnit, kuten avohakkuukiellon ajaminen – jota on nyt pehmennelty, vaikka taatusti sitä tullaan hakemaan…

Esillä 10 vastausta, 511 - 520 (kaikkiaan 809)