Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 481 - 490 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Visakallo

    puunhalaaja: ”Miten sertifikaatti estää minua myymästä metsääni vaikka polttopuufirmalle?”

    Eiköhän lopeteta turhien kysymysten teko ja pysytä realismissa. Tuskin puunhalaajakaan uskoo, että puiden myyminen polttopuufirmalle on realisinen vaihtoehto kovinkaan monelle.  Polttopuumarkkinat ovat rajalliset, eikä niiden merkittävää kasvua ole näköpiirissä.  Kuvaavaa on, että pelkästään meikäläisen pahaiset metsät kasvavat vuodessa sen verran motteja, mitä paikkakuntani polttopuumarkkinat tarvitsevat.

    Rane2

    Puunhalaaja,luitko ollenkaan mitä aiemmin kirjoitit?Kun ensin väität ettei sertifikaatti aseta minkäänlaisia ostorajoituksia ja seuraavaksi ehdotat että kun firmat rajoitusten takia eivät osta puuta niin myy sitten polttopuufirmalle niin ymmärrätkö ristiriidan?

    Pitääkö sitten yhdistysten ja yksityisten sahojen todistaa kolmelle isolle mistä heidän myymänsä kuitu on peräisin?

    puunhalaaja

    Rane, me ilmeisesti puhutaan nyt eri asiasta. Kun sanon, että ei ole ostokieltoa tarkoitan seuraavaa:

    HCV-merkintä ei ole yhteiskunnan laatima kategorinen kielto olla (avo)hakkaamatta. Omistajalla on täysi vapaus operoida alueella haluamallaan tavalla. Käytännössä järkevän taloudellisen toiminnan vaihtoehdot ovat tällä hetkellä kuitenkin rajalliset.

    Kun sinä puhut ostokiellosta, viittaatkin sertin mukanaan tuomiin rajoitteisiin tiettyjen yhtiöiden toiminnassa. Sertiin sitoutuneilla yrityksillä on ostokielto tietynlaisiin kohteisiin. Siis sellaisiin kohteisiin, jotka Suomen laki sinänsä sallisi hakata, mutta jotka serti määrittää kielletyiksi alueiksi.

    Ja visakallo, en pidä polttopuuesimerkkiäni mitenkään realistisena. Pointtini oli vain koettaa tuoda esiin se mitä tuossa edellä jo sanoin, eli että kyseessä ei ole lainsäädännöllä tehty kielto ostaa tai myydä.

    Puuki

    HCV-merkintä on ts. samantyylinen tilanne kuin esim. Virossa oli 2.MS:n jälkeen. Yksityisten maanviljelijöiden ei ollut mikään pakko liittyä kolhoosiin (ei ollu lakia) mutta se oli ”edullisempaa” heille, koska verotus esti yksityisenä jatkamisen .

    kuusessa ollaan

    Niin, tässä sotkussa on mukana myös Sahateollisuus, joka oli yksi kartoituksen tilanneista. Miten ihmeessä tämä on voinut pysyä näin piilossa kaikilta alan toimijoilta, onko ollut virallinen salassapitosopimus kartoituksen tehneen tahon kanssa? Ainahan tälläisiä vuotaa ulkopuolelle huhupuheinakin.

    Timppa

    Minusta kyse on päivänselvästi laittomasta ostokartellista, joka saattaa aiheuttaa vahinkoa metsänomistajalle.  Siitähän on kartelli periaatteessa korvausvelvollinen.

    Sahateollisuus taisi joutua mukaan myös siksi, ettei saisi muuten kaupaksi leimikoidensa kuitupuuta ja sahahaketta.

    A.Jalkanen

    Ote MaasTullista 21.08. otsikolla ”UPM:n puukaupan sopimusehdot hämmentävät”.

    UPM:n metsänhakkuusopimuksen sopimus­ehtoon, jonka mukaan: ”hakkuussa noudatetaan sopimuksen allekirjoitushetkellä voimassa olevia mitta- ja laatuvaatimuksia ellei muuta sovita. Ostajalla on oikeus ilman eri sopimusta valmistaa mainituista vaatimuksista poikkeavaa puutavaraa”.

    UPM:n metsäjohtajan Sauli Branderin mukaan sopimusehtojen uudistuksen tavoitteena on ollut ehtojen selkeys ja varautuminen siihen, että tulevaisuudessa ei kaikkia leimikoita välttämättä käydä katsomassa.

    ”Ehtojen pitäisi mahdollistaa se, että voidaan toimia ja tehdä järkevää metsätaloutta.”

    Joustavuutta Brander sanoo tarvittavan, kun pyritään parhaaseen mahdolliseen asiakaskokemukseen.

    ”Puunmyyjän kanssa pitäisi pystyä järkevästi miettimään esimerkiksi sitä, pitäisikö joku kuvio ottaa vielä mukaan lisää vai onko joku kuvio sellainen, että sitä ei kannata hyvän metsän­hoidon näkökulmasta hakata.”

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.492499

    Asiakaskokemus varmasti kohallaan, näillä eväillä! ? Yrityksen kannalta meinaan… saa hakata mitkä kuviot haluaa miten haluaa (vrt. HCV) ja katkoa miten haluaa.

    sitolkka

    No ei kyllä hyvältä näytä. Ei juridisesti eikä muutenkaan. Hyvät päivät taas!

    Puuki

    Tuo UPM:n ”sopimus” ei toimi lähellekään tasapuolisena sopimuksena enää.  Pitää siirtyä runkohinnoitteluun tai rungon osahinnoitteluun, kun tuollaisia sopimuksia alkaa ostajilta tulemaan.  Kun sovittuja mitta-ja laatuvaatimuksia aletaan yksipuolisesti muuttamaan tarpeen mukaan, niin ei ole enää kyse oikeastaan sopimisesta vaan sanelusta.  Kuitupuuta voidaan hakata tarpeen mukaan enemmän tukkiosuuden kustannukselta, kun vedotaan tarpeen muuttumiseen.

    Saman edun saisi yhtiöt käyttöönsä jollain runkohinnoittelusovelluksella mutta se olisi ehkä aluksi vähän työläämpi toteuttaa mutta tasapuolisempi mo:llekin.    MTK:n edustajat,  hopihop- alkakaahan toimia edunvalvojan ominaisuudessanne.

    Rane2

    Tuossa väitin ettei metsänomistajilla ole edustusta FSC:n hallinnossa mutta se ei pidä paikkaansa.Ahvenanmaan metsänhoitoyhdistys näkyy olevan jäsen.Jos nyt oikein ymmärsin niin tämä yhdistys on itsessään jäsen.Alkuun viisi yhdistyksen jäsentä on  FSC-sertifioinut metsänsä ja 2017  10:llä jäsenellä on ollut sertifiointi.

    Tuossa puhutaan hakkeen viennistä Gävleen ja puutavaran käyttämisestä Tetra Pakin  FSC-sertifioituihin pakkauksiin.Mitekähän hirmuisesti kymmeneltä metsänomistajalta riittää FSC-puuta?Ilmeisesti kyse on juuri kontrolloidusta puusta tai muuttaisiko yhdistyksen sertifikaatti myös sen myymän puun FSC:ksi?

Esillä 10 vastausta, 481 - 490 (kaikkiaan 809)