Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 471 - 480 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Rane2

    ”Ei ole sinänsä väliä mistä metsästä puut tulevat kunhan vaan sertin kriteerejä noudatetaan”

    No joo,olisi hyvä tutustua FSC:n sääntöihin ennen kirjoittamista.Eli yli 70% FSC-sertifioiduista tuotteista tulee tulla FSC-sertifioiduista metsistä.Alle 30% voi olla tätä ns.kontrolloitua puuta.Joka termi keksittiin ikäänkuin hätäratkaisuna koska FSC ei ole saavuttanut aiottua suosiota.

    Kontrolloitu puu on ikäänkuin Leonardon lahjakkaat oppilaat maalaisivat loistavia tauluja jotka itse mestari vain signeeraisi omiksi töikseen.

    https://fi.fsc.org/fi-fi/yrityksille/fsc-tavaramerkin-kytt/fsc-merkki-tuotteessa

    ”Sertifikaatti ei aseta minkäänlaista ostokieltoa”

    Tätähän emme tiedä mistään.FSC ja luontojärjestöt ovat laatineet ”Kontrolloidun puun järjestelmän” ja ”Kansallisen riskiarvion” jotka määrittelevät missä rajoissa yhtiöt voivat harjoittaa ostotoimintaa.

    Siitä että tämä ostotoiminta tullaan auditoimaan vuosittain kertoo siitä että yhtiöillä täytyy olla varsin tarkka ohjeistus  koska muutenhan ostotoiminta ja varsinkin auditointi olisi täysin sattumanvaraista ja mielivaltaista.

    Kannattaa huomata että FSC-Suomen jäseninä on kuusi (6) sertifiointeja ja auditointeja,yms. tekevää firmaa mutta ei metsänomistajien edustusta.

    puunhalaaja

    No joo,olisi hyvä tutustua FSC:n sääntöihin ennen kirjoittamista. Eli yli 70% FSC-sertifioiduista tuotteista tulee tulla FSC-sertifioiduista metsistä.Alle 30% voi olla tätä ns.kontrolloitua puuta

    Rane, juuri tätähän minä tarkoitin! Sertiin voi tulla puuta sellaisestakin metsästä jota ei ole sertifioitu, kunhan vaan tietyt kriteerit täyttyvät. Ilmaisin itseni varmaan huonosti.

    ”Sertifikaatti ei aseta minkäänlaista ostokieltoa”

    Tätähän emme tiedä mistään.

    Pystytkö avaamaan tätä. Jos minulla olisi HCV-kriteerit täyttävää metsää, jonka haluan piruuttani avohakata ja myydä vaikka polttopuuksi, niin miten HCV estää naapurin halkoyrittäjää ostamasta puitani? Sertillä on vaikutusta vain niihin ostajiin jotka siihen ovat sitoutuneet.

    Visakallo

    puunhalaaja: ”Sertillä on vaikutusta vain niihin ostajiin jotka siihen ovat sitoutuneet.”

    Tuo on kyllä aika lailla hurskastelua. Käytännössä metsänomistajilla ei ole kovinkaan paljon realistisia vaihtoehtoja myydä puuta muille ostajille. Serti sitoo ostajat ristiin puunvaihtojen takia, tai muita ostajia ei alueella yksinkertaisesti ole.

    puunhalaaja

    Tuo on kyllä aika lailla hurskastelua. Käytännössä metsänomistajilla ei ole kovinkaan paljon realistisia vaihtoehtoja myydä puuta muille ostajille.

    Visakallo, totesin tämän jo edellisen sivun viestissä:

    ”Metsänomistajalla on edelleen lakien rajoissa oikeus hakata ja myllätä maata. Tosiasia vaan on se, että ainakin tällä hetkellä iso osa ostajista on sitoutunut toimimaan tavalla, joka  käytännössä rajoittaa metsänomistajan mahdollisuuksia”

    Valtaosa markkinoilla toimijoista on ainakin tällä hetkellä mukana tuossa sertissä, koska katsovat sen taloudellisesti kannattavaksi. Voi hyvin olla, että tilanne on tulevaisuudessa toinen. Voisi spekuloida vaikka seuraavaa: Syntyy ja vahvistuu tiedeyhteisössä käsitys, että hiiltä sidotaan mahdollisimman paljon tehokkaalla metsänhoidolla, johon kuuluu myös avohakkuut. Joku valopää keksii uuden ilmastosertin, jossa pannaan sivuraiteelle saamelaisten poro-ongelmat ja ikimetsien koppakuoriaiset, tärkeintä on saada vain hiiltä sidottua maksimimäärä. Tuosta voisi avautua talousnäkymiä metsiään järkiperäisesti hoitaville omistajille.

    A.Jalkanen

    On ihan Ok että on olemassa FSC-sertifikaatti jonka vaatimustaso on joissain suhteissa korkeampi kuin PEFC. Se sen sijaan ei ole Ok että sieltä valuu vaatimuksia PEFC-sertifioituun tai sertifioimattomaan metsään.

    Rane2

    ”Sertifikaatti ei aseta minkäänlaista ostokieltoa.”

    Itse asiassa tuokaan puunhalaajan väite ei pidä paikkaansa.Seuraavassa FSC:n tiedotteessa sanotaan että ”FSC-kontrolloidun puun säännöt kuitenkin kieltävät hakkuut IFL-alueilla.”

    https://fi.fsc.org/fi-fi/uutishuone/id/239

    nuori isäntä

    FSC-Suomen mukaan metsäyhtiöt kuten UPM, Stora Enso ja Metsä Group. Voivat ostaa puuta halutessaan PEFC:nä ja myydä sen PEFC:nä eteenpäin.

    HVC nerkintähän ei koske PEFCiä.

    HVC alueen voi hakata aukoksi ja myydä klapiyrittäjälle tai PEFC:nä metsäyhtiölle. Lakia ei rikota. Eli ei seuraamuksia.

    Metsäyhtiöt vain haluavat myydä tuotteensa FSC:nä tai FSC mixinä. Näin se käy niille suotuisasti, kun kustannus kaatuukin metsänomiatajalle.

     

     

     

    sitolkka

    Halpaa puuta tiedossa kun hätäisimmät alkaa hermoilla. Onko lie juonen tarkoituskin tämä?

    puunhalaaja

    Rane, luitko ollenkaan mitä aiemmin kirjoitin?? Miten sertifikaatti estää minua myymästä metsääni  vaikka polttopuufirmalle? Serti vaikuttaa vain siihen sitoutuneisiin yrityksiin.

    trimmeri

    Se on tuo -mix se pirulle pikkusormi ja jalka ovenväliin. Nyt pitäisi olla riittävän paljon ja kovapäisiä metsänomistajia, jotka tekevät  vain pefc-kaupan tai sertittömän kaupan. Hcv alueet vain FSC-metsiin.

Esillä 10 vastausta, 471 - 480 (kaikkiaan 809)