Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Visakallo Visakallo

    Ympäristöväki on kieltämättä tähän asti hallinnut metsiä koskevan julkisuuden, mutta maailma muuttuu ja metsänomistajienkin keskuudessa on herätty puolustamaan omaa elinkeinoa myös kansainvälisesti. Alkaneen maailmanlaajuisen taantuman syventyessä ja sotilaallisten jännitteiden kasvaessa muuttuu myös yleinen ajattelu. Olen melko varma, että jo parin vuoden sisällä meillä ja maailmalla keskustellaan aivan eri asioista kuin nyt.

    Metsuri motokuski

    Olin elokuun alussa lapissa kesän ensimmäisellä vaelluksella. Käytin paikallista taksia joka heitti meidät erämaahan. Ihmettelin kuskille että löytyyhän täällä vielä metsiä vaikka toisin puhutaan. Hän siihen tokaisi että kyllä valtionmailla metsiä piisaa mutta paikalliset ne metsänsä hakkaavat. Se siitä saamelaisten oikeuksista ja velvotteista.

    sitolkka

    Seuraava maailmansota, olisiko Kiina vastaat muut? Kiinahan pyrkii saamaan koko maapallon hallintaansa. Siltä se ainakin alkaa näyttää.

    puunhalaaja

    Se siitä saamelaisten oikeuksista ja velvotteista.

    Voi olla noin, mutta onhan siellä muitakin paikallisia kuin saamelaisia?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eikös FSC:n alulle laittamassa Lapin hakkuukiistassa ollut kyse siitä, että paikalliset yksityiset estettiin tekemästä hakkuita (myymästä puuta) koska ne haittaavat poronhoitoa? Poroja voi kai olla muillakin kuin saamelaisilla ja vastaavasti yksityistä metsää myös saamelaisilla? Tilanne on siis varsin sekava ja selviä osapuolia ei ole.

    MetsäMatti

    Ei, kukaan ei estänyt eikä kieltänyt ketään hakkaamasta eikä myymästä puuta poronhoitoalueelta viime talvena.

    Visakallo, sekoitat nyt IPCC-raportin kansalliseen julkistukseen liittyvän paneelikeskustelun tähän HCV-asiaan.

    Visakallolle toinenkin vastaus parin viikon takaiseen kommenttiisi. Entäpä jos mietit asiaa niin päin, että jos vaikka sinun metsäpalstaasi rajautuu asuinkiinteistö ja sinä teet palstallasi avohakkuun, niin se muuttaa naapurikiinteistön arvoa, yleensä alentavasti. Et ole kuitenkaan missään korvausvelvollisuudessa naapurille.

    Tässä HCV-asian puimisessa on jo  lähtökohtainen ajatusvirhe. Kenelläkään ei ole mitään velvollisuutta ostaa yhdenkään metsänomistajan puita. Niin kuin kenelläkään ei ole velvollisuutta asioida esim. K-ryhmän kaupoissa. Eikä kukaan syytä esim. Pölkky Oy:tä siitä, että se ei osta Turun seudulta puuta eikä kukaan moiti pylväsvalmistajaa siitä, että se ei ole kiinnostunut ensiharvennuksista. HCV:n kohdalla ostajalla on yhtälailla liiketoiminnallinen syy huolehtia luontoarvojen säilymisestä ja tarvittaessa toimia korjuussa sen mukaisesti.

    Puuntuottaja toimii markkinoiden ehdoilla niin kuin kuka tahansa yrittäjä. Kysyntä on edellytys liiketoiminnalle.

    Välillä on hyväksi astua pois poterostaan ja tarkastella asioita eri näkökulmista.

     

    Metsuri motokuski

    Hyvä huomio. On se asia noinkin. Valinnanvapaus se on ostajallakin, mutta olisihan se kiva tietää metsänomistajana jos metsääni on tehty sellaisia rajotteita tietämättäni jotka rajoittavat ostohalukkaita.

    puunhalaaja

    Aamennan MetsäMatin kirjoitusta. Mutta vaikka asia on juuri noin, niin toteuttamistapaa silti voi kritisoida: Tämä kartoitus olisi pitänyt tehdä avoimesti, nyt se voi johtaa aavistushakkuisiin ja luontoarvojen heikentymisiin.

    jees h-valta

    Sittenhän se johtaa hyvään suuntaan. Noita käsittämättömän vanhoja kuusikoita näkee vielä aivan liikaa. Kyllä ihmiset voisivat realisoira omaisuuttaan ennenkuin kateelliset alkaa omistuslappuja päälle tuppaamaan. Tuohan on tavallaan suojelun esiaste jota sinne tyrkätään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ainakin Hammastunturin paliskunta vastusti keväällä Maaseudun Tulevaisuuden jutun mukaan paikallisen yhteismetsän hakkuita, taustatukenansa FSC:n riskiarvio. Lisäksi paikallinen mhy lopetti leimikoiden laatimisen ainakin hetkeksi.

    En pysty täältä etelästä käsin ottamaan kantaa Ylä-Lapin hakkuiden järkevyyteen. Kuitenkin pidän periaatteessa arveluttavana FSC:n jyrkkää ja salailevaa  toimintatapaa asioiden hoitamisessa. Maanomistajat pitää ottaa mukaan neuvottelemaan jos kyse on maankäytöstä. Suomessa on ollut vahva omaisuuden suoja. Jos mökkiläinen haluaa vaikuttaa maisemansa säilymiseen, hän voi tehdä naapurin kanssa luontoarvokaupasta sopimuksen.

    Oletettavasti sopimalla päästään eteenpäin myös HCV-alueiden käsittelyssä, mutta arvokkaista piirteistä johtuvat hakkuurajoitukset johtavat helposti siihen että alueiden arvo alenee. Olisi parempi luottaa metsänomistajan arviointikykyyn ja haluun kuin kepittää. Olisiko lopputulos ollut parempi jos ei olisi kartoitettu riskialueita lainkaan, vaan annettu vain puun ostajille tarkka ohjeistus miten sertifioitua puuta pitää ostaa?

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 809)