Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Rane2
    Puuki

    ^ Siis luomumustikka alueet supistuneet puoleen entisestä, vaikka suomalainen mustikka päihittää ulkomaiset eteläisemmät mustikat maussa muutenkin aina. .  Maailmalla suositaan entistä enemmän luomusertifikaatin saaneita tuotteita.

    Myös luomupuulle pitäis perustaa oma sertifikaatti . FSC ei kata sitä aluetta.  Mitenkähän oman sertisysteemin aikaansaaminen tapahtuu ?  Ensin tietysti hallinto ja johtoryhmä kuntoon .  Toimitusjohtaja, toiminnanjohtaja ja sihteerit ja sertin määrittelyryhmä on perustettava ja heille sopiva palkkaus + muut luontaisedut normitapaan. Sitten vain sääntöjä ja markkinointia laatimaan .  Mainostaminen hoituu nykyään helpoiten somen kautta. Aluksi muutama  sopiva kuva maailmalle muiden sertien (FSC ja PEFC) luonnottomasta tavasta hyväksyä lannoitetut metsät niihin heidän huonompiin serteihin.   Pari jättöpuuta per ha lisää FSC:n vaatimiin ja suojakaistat 1-2 m levemmiksi vesistöjen varsiin.  Vain bioöljy sallittu teräketjyöljyksi , jne. Nuo vois toimia alkuun.     Liittymismaksu johon sisältyy tarkastus ja tarvittaessa neuvonta 300 €/ alkava 100 ha .  Muita puita kuin Omaserti (nimiasia vielä pohdinnassa)ei saa sitten myydä jahka tämä saa jalansijaa tarpeeksi. Omaserti puulle saa pienen kannustuslisän ; kantohinta euron tai pari/kuutio parempi kuin FSC:ssä (sen maksaa tietysti metsäyhtiö, jotta saa olla yleensä mukana maailmankaupassa ; halpa hinta siitä).    Onko muita kiinnostuneita aisaan ?

    Visakallo

    Miksi tätä kirjettä ei lähetty UPM:n metsänomistaja-asiakkaille jo keväällä, miksi vasta nyt?

    http://uutiskirje.upmmetsa.fi/a/s/83954197-672bca2f08fe539fd686f5b4c111bd35/3374480

    Peal

    Torppareiden rahoittelua, lukekaa ne kauppakirjan uusitut lisäehdot.

     

    Timppa

    Luin tuon UPM:n kirjeen.  Johtopäätös on, että metsiin ei saa jättää yhtään ylimääräistä lahopuuta, koska mahdollisen seuraavan lumi- tai myrskytuhon jälkeen alueella saattaakin olla lahopuuta yli 20 m3/ha ja  alue saattaa muuttua arvokkaaksi luontokohteeksi.

    Ei tietenkään ketään haittaa se, että lopputulos luonnon kannalta on huonompi, koska mahdolliset lahopuut on poistettu.  Mutta noudatetaanhan serttiä.

    Tällä kertaa saatiin kaikilta neljältä firmalta tarjous HCV-alueen uudistushakkuusta, koska lahopuuta ei ollut tuota 20 m3/ha.  Kauppasopimuskinkin on jo allekirjoitettu.

    A.Jalkanen

    No jo on v-mäistä en paremmmin sano! Metsänomistajat oli juuri melkein saatu ymmärtämään lahopuun merkitys ja lisäämään sitä vapaaehtoisesti ja ilmaiseksi ja nyt tuli tämä. Ei ole ajateltu seurauksia loppuun saakka.

    sitolkka

    Tämähän on hauskinta pitkään aikaan. Sertifikaatit estävät talousmetsien monimuotoisuuden lisäämisen.

    nuori isäntä

    UPM:n viesi mikä tuohon oli kirjoitettu meni ilman korulauseita näin. Teimme ilman lupaasi metsääsi arvonalennuksen. Leimikkosi arvo tippui juuri 60%:a. Onnittelut. Me saimme ilmaiseksi kuitenkin sen minkä tarvitsimme. Metsääsi tuohon kohtaan ei koskaan tulla tekemään päätehakkuuta vaikka puuston kunto sitä vaatisikin. Näin aiheuttamamme taloudellinen tapiosi tulee kertaantumaan tulevien vuosien aikana. Hienoa, kun saimme leikkiä tietämättäsi omaisuudellasi. Kiitos siitä.

    Ps. Älä enää koskaan jätä metsääsi lahopuuta tai kasvata sitä vanhaksi. Nuori monotominen puupelto on tavoiteltava metsämuoto tästä lähtien.

     

    nuori isäntä

    ”Tällä kertaa saatiin kaikilta neljältä firmalta tarjous HCV-alueen uudistushakkuusta, koska lahopuuta ei ollut tuota 20 m3/ha.  Kauppasopimuskinkin on jo allekirjoitettu.”

    Toivottavasti teet päätehakkuun. Parhaimmillaan se tiputtaa koko alueen pois kartalta. Se mitä tuossa UPM:n viestissä ei kerrota on, että yli 10% poikkeama alueella tiputtaa alueen pois kartalta. Aukko on varmasti tällainen poikeama. Ei muuta, kun aavistushakkaamaan!

    Peal

    Paskapuhetta. Jos on myyty avohakkuuna, vaikka viime keväänä, ja nyt löytyy yli kymmenen kuutiota lahopuuta hehtaarilta, niin hakuutapaa muutetaan ostetuilta mutta ei hakatuilta leimikoilta. Kysymys on, että kuka maksaa erotuksen? Upm:n torpparit tietysti, mutta muiden yhtiöiden ostamista leimikoista onkin kyse. Vaihtopuu määrittelee.

Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 809)