Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Jean S

    Palstan tyyliin sopivasti pitäisi kai sanoa, että Visakallo on itsekin geenimuuntelun tulos, jos isällä ja äidillä on ollut eri geenit.

    Sitä ei sitten kerrotakaan, millaisia syntyy, jos on liian samanlaiset geenit molemmilla vanhemmilla. Tähän paikalle jokainen voi sijoittaa haluamansa keskustelijan nimen.

    Noin vakavasti itse asiaan, niin nämä viherasiat ovat aina vähän vaarallisia. Niistähän ei juuri makseta korvauksia monessa muussakaan tilanteessa. Täytynee itsekin pitää huolta, että välttää ainakin yli-ikäisen puuston kasvattelua. Pitää vaan miettiä, että milloin olisi optimaalinen aika myydä puut pinoon.

     

    Jean S

    Ja kävi kyllä mielessä tietosuojalainsäädäntö ja henkilön oikeus tarkastaa itseään koskevat tiedot rekisteristä. Tässä tietysti joku sanoo, että nämä eivät koske henkilöitä vaan kiinteistöjä.

    jees h-valta

    Tuo vieraslajisuus varmasti tavallaan onkin totta koska se toinen haapalaji jolla tuo kotoinen haapamme vartetaan on kait Kanadasta. Nythän tuo on saatu jo huikeasti paljon paremminkin kasvamaan kuin nämä minun vartetut. Tulevaisuus on haavan, sanoi sertien laatijat sitä tahi tätä.

    A.Jalkanen

    Kyllä hybridihaapa on ehta risteytymä eli polveutuu kahdesta haapalajista, eurooppalaisesta ja pohjoisamerikkalaisesta (Populus tremula x tremuloides).

    Kurki

    Ja kävi kyllä mielessä tietosuojalainsäädäntö ja henkilön oikeus tarkastaa itseään koskevat tiedot rekisteristä. Tässä tietysti joku sanoo, että nämä eivät koske henkilöitä vaan kiinteistöjä.

    Ihmeellistä, että PEFC- sertikaatti ei ole tuominnut FSC-sertikaatin HCV-merkintöjen ulottamista PEFC-sertifikaatin metsien alueille.

    Eikö oikaisun pitäisi lähteä ylätasolta, että HCV-merkinnat poistetaan PEFC-sertifikaattiin kuuluvilta metsäalueilta.

    sitolkka

    Täys risteymähän se on. Jos puita vartetaan, perusjuuri mihin puu vartetaan määrittää käsittääkseni kasvuominaisuudet.

    A.Jalkanen
    Perassic Park

    -”Metsäteollisuusyritykset, jotka myyvät tuotteita FSC:tä edellyttäville markkinoille, pyrkivät lisäämään FSC-sertifioidun puun osuutta puunhankinnassaan.”

    -”Kontrolloidun puun standardit FSC:ssä uudistettiin alkuvuodesta ja osa kriteereistä tiukentui. Puunhankinnalle aiheuttavat eniten haasteita saamelaisalueet ja korkean suojeluarvon alueet (HCV).”

    Kenen toimesta, kenen toimeksiannosta?

    -”Metsäteollisuus ry on teettänyt Tapio Oy:llä kartat mahdollisista HCV-alueista. Nämä digitaaliset kartat on toimitettu metsällisten toimijoiden tietojärjestelmiin, mutta ne eivät ole julkisesti esillä missään. ”

    Kenen luvalla?

    Kun metsävaratiedot tulivat Metsään.fi palveluun, tässäkö ensimmäinen konkreettinen seuraus ?

    Puuki

    Alunperin metsään.fi.n tiedot piti olla kokonaan mo:en tietosuojan alla vain niiden saatavisssa, joille mo antoi luvan.  Sittemmin säännöt muutettiin, että metsävaratieto, ilman henk.koht. tunnuksia (?) ,-kohteiden  piti olla kaikkien toimijoiden näkösällä (tais olla jokin Eu:n direktiivi tms. kuka lienee keksinyt alunperin?). Nyt sitten on menty toisen ääripäähän, kun viimeisenä tietoa saa mo:t kyselyn jälkeen.   Joskus tuntuu,että tämä Orwellin jälkeinen maailma alkaa olla enemmän Orwellimainen kuin sitä kuvanut kirjansa . Tämä HCV -case vain pieni osa sitä mutta saamaan suuntaan sekin näkyy viittaavan.

    Visakallo

    Osaako joku asiantuntija kertoa, millä perusteella metsaan.fi -palvelussa valitaan Metso-kohteiksi ehdotettavat kuviot? Huomasin, että vielä jokin aika sitten niitä oli minulla vain yksi, nyt jo kaksi. Kysymyksessä on puhtaat, hoidetut viljelykuusikot, joiden todellinen ikä on 62 vuotta, palveluun niiden iäksi on merkattu 76 vuotta. Kumpikin kuvio on harvennettu kolme kertaa, kerran lannoitettu, ja ovat nyt päätehakattavissa. Palvelun mukaan toisessa on motteja 450 ja toisessa 350 mottia / ha. Maapohjat ovat melko tasaisia ilman luontokohteita olevia entisiä pelto- ja  kaskimaita. Nyt pitää vielä selvittää, ollaanko jo peräti HCV-kohteiden kanssa tekemisissä.

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 809)