Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Visakallo Visakallo

    Mitäs ne Jessen haavikot sitten on? Miten FSC-sertifikaatti suhtautuu hybridihaapaan Suomessa?

    Menninkäinen

    Edelläänkään se Arla ei määrittele kenen pellot on oltava luomussa. Vaan tuottajat voivat ihan itse valita haluavatko olla luomutuottajia.
    Ei, Arla ei määrittele. Lisäksi Arla ostaa vaikka ei olisi luomua. Arlalla on halutessaan silti oikeus määrittää kriteerit, joilla se ostaa. Juuri niin kuin UPM tekee nyt. Luomuton possuilija voi koettaa tuollaisessa tilanteessa löytää uuden ostajan, aivan kuten sertifikaatikon myyjä voi koettaa etsiä uuden ostajan puilleen.

    Niin Arla ei määrittele. Tässä HCV tapauksessa ollaan määrittämässä sertifikaattiin kuulumattomien alueita. Se tässä haisee. Yritys voi vaatia kauppakumppaneilta kriteerejä mutta se ei voi epätasa-arvoisesti jakaa niitä kasteihin. Kuka haluaa FSC:ssä olla ja nauttia sen tuomista eduista; niin tehköön ja kantakoon sen taakan myös. Minä en suostu sen taakan kantajaksi kun en ole siinä osallisena.

    jees h-valta

    Visakallo, siitä minulla ei ole tietoa mutta laillinen kasvatuspuuhan tuo on ja sitä kasvaa sentään useammassakin maassa. Ei kait sitä sitten h-haapaa sen pahempana pidetä kuin muutakaan jalostettua taimituotantoa. saammehan me esim. nyt rauduskoivua huomattavan paljon kasvutehostettuna. Ja lopputulemahan tässä ilmastomaailmassa on että hybridihaapa ja muutama muu lehtipuu pystyy vielä sinnittelemään kun esim. havupuut alkaa taantua. Luontoasianahan tuo on suorastaan loistava puulaji. Millä saamme nopeasti lajirikasta metsää kuin h-haavalla. Hauskahan siellä on kuleksia kun pöllö tarkkailee usein alaoksilla kulkijaa. Tuntee jo toisen ”pöllön” eikä ole moksiskaan. Seuraa vain katseella.

    Visakallo Visakallo

    Jesse: ”Millä saamme nopeasti lajirikasta metsää kuin h-haavalla”.

    En nyt Jesse oikein pysy perässä. Mitä lajirikkautta siellä haavikossa on verrattuna muihin puulajeihin?

    Puuki

    Mänty kestää paremmin kuivuutta kuin kotimaiset lehtipuut tai h- haapa.

    jees h-valta

    Männyllä vain on kova muiden ongelmien kuormitus kuten kaikenkarvaiset pistiäiset. Ei olekkaan kyse pelkästään kuivuuden kestosta vaan ilmastomme kuormituksen kokonaiskestosta. Siellä on paljonkin ylimääräistä paskaa nykyään.

    jees h-valta

    Visakallo, laita muutama hehtaari kasvuun ja tiedät enemmän. Toki suurin osa on pienelämää joka ei paljon kuleksiessa näy. Mutta viihtyy siellä isompikin eläimistö. Ja linnusto.

    Puuki

    On niillä lehtipuillakin omat tuholaisensa. Olikohan se tähtikirjaaja (saattoi olla jokin muukin tulokaslaji ) jonka takia piti männä vuosina hakata koivikkoa pois muutama ha leviämisen estämiseksi E-Suomessa.   Kuivat ja lämpimät kesät ehkä kuitenkin suurin uhka metsän kasvulle ; toinen lumettomat talvet.     Sekapuustot parhaita, jos vain kasvupaikka sen mahdollistaa. Hybridihaapa oli ainakin aiemmin kiellettyjen listalla FSC:n kriteerien mukaan. Vähän liian tiukka tulkinta heillä varmaan siihen syynä, kuten joissain muissakin jutuissa Suomen osalta.

    Timppa

    Taas kerran kannattaa todeta, että tämä HCV-systeemi rajoittaa puunmyyntiä ja pakottaa järjettömään metsänhoitoon.  Jos kasvatat metsäsi runsaspuustoisiksi, mistä seuraa, että metsäsi on myös peitteisempi kuin sellaisten metsät, jotka hakkaavat ne keskenkasvuisina, riskinä on ettet saakaan myydä puitasi, koska metsäsi on muuttunut ”KORKEAN SUOJELUARVON METSÄKSI”

    Puuki

    Asia ratkeaisi sillä kun metsäteollisuus (UPM joka oli mukana tässä HCVeivauksessa) ja FSC järjestö maksaisi kompensaatiomaksua hiilensidonnasta runsaspuutoisille alueille, joilta rajoittavat puun myyntiä.  Molemmat puuhaajat on rikkaita toimijoita, joten euroja riviin vain.

    Tilanteen mukaan ; jos ei voi enää tehdä normihakkuita, niin esim. 30 %:n tulonmenetys korvataan kokonaan. Melko edullista hiilensidontaa kuitenkin ja samalla virhe tulisi korjattua & hyvää PR:ää vaikuttamisesta  päästöjen sitomiseen muuten kuin toisten pussilla käymällä.

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 809)