Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Visakallo

    Meilläpäin mhy alkaa etsiä ja selvittää toiminta-alueellaan mahdollisesti olevia HCV-alueita. Perin merkillinen hanke tämä on kaikin puolin ollut, eikä ole omiaan ainakaan lisäämään metsänomistajien luottamusta metsäteollisuutta kohtaan. Ympäristöjärjestöihin ja FSC:n sillä ei juuri ole vaikutusta, koska luottamusta niihin ei ole ollutkaan.

    puunhalaaja

    MetsäMatin jutut olivat minusta aika vakuuttavia. Tämä on markkinataloutta. Ei mikään estä Arlaa tekemästä päätöstä, että ostaa enää vain luomutiloilta maitoa, tai lihanjalostajia tekemästä linjausta, että vain sellaisen possun liha kelpaa jolla saparo on kolmella kierteellä. Alkutuottajan asema on ankea monasti.

    Tämän todettuani kiirehdän toki toteamaan, että tämä avoimuuden puute asian tiimoilla on ihan kummallista. Tämä epäselvä toimintamalli johtaa pahimmillaan aavistushakkuisiin.

     

    Visakallo

    Vertaus maatiloihin kyllä ontuu pahasti. Maidon ja lihanjalostajat ilmoittavat asiasta aina ensimmäisenä raaka-aineen tuottajille. Metsäteollisuus ajaa itselleen hakkuiden esteitä kertomatta siitä metsänomistajille. Suomeksi sanottuna se on täysin järjetöntä.

    puunhalaaja

     Maidon ja lihanjalostajat ilmoittavat asiasta aina ensimmäisenä raaka-aineen tuottajille.

    Visakallo, ilmaisin ajatukseni ilmeisen epäselvästi. Tarkoitin, että maidon ja lihanostajat voisivat halutessaan toimia noin kuin kuvasin. He eivät rikkoisi mitään lakia näin toimiessaan. En siis usko puunostajienkaan toimivan tässä laittomasti. Tämä on markkinataloutta. Mutta painotan sitä, että tämä on minusta erinomaisen huonosti toteutettu operaatio. Metsänomistajia olisi pitänyt informoida! Tällainen salailu ei minusta kuulu avoimeen yhteiskuntaan.

    Visakallo

    Eihän tässä laittomuudesta olekaan kyse ollut, vaan FSC:n omien periaatteiden vastaisesta toiminnasta. Se voi tuhota lopulta koko FSC:n.

    Menninkäinen

    Edelläänkään se Arla ei määrittele kenen pellot on oltava luomussa. Vaan tuottajat voivat ihan itse valita haluavatko olla luomutuottajia.

    jees h-valta

    Tämä yhteiskunta alkaa sopeutua eu:n tapoihin. Kyllä, eurooppa salailee ja suomi mukana alkaa sulkeutua. Näin se vaan meidän hyvä yhteiskunta integroidaan huonoon koalitioon josta ei mitään hyvää seuraa.

    hatelo

    Tämähän tässä onkin aivan syvältä, että FSC:n kriteerit vaikuttaa meihin PEFC-metsänomistajiin ilman, että meillä on siihen mitään vaikutusmahdollisuutta. En ole mukana FSC:ssä eikä ole mitään tarkoitusta liittyä siihen. Silti sieltä valuu kaikki kielteinen lisäkustannus suoraan minulle. Mitä virkaa on enää PEFC sertifioinnilla tämän jälkeen? Hyväksyisin sen, että puunhinta on alhaisempi PEFC-metsissäni kuin niillä, jotka ovat vapaaehtoisesti mukana FSC:ssä, koska he ovat sen itse valinneet ja minä oman tapani toimia lain ja asetusten mukaisesti. Se on markkinataloutta se, että enemmän lisäarvoa ostajalle tuottavasta tuotteesta ollaan valmiita maksamaan enemmän mutta tätä menettelytapaa en missään nimessä hyväksy. Sikamaista toimintaa teollisuudelta puuntuottajien- tärkeän sidosryhmänsä selän takana. Alkaa tuntua siltä, että tässä ei olla enää metsäteollisuuden ” kumppaneita” kuin juhlapuheissa ja markkinointimateriaaleissa. Lieneeköhän aika sanoa metsäpalvelusopimus irti.

    puunhalaaja

    Edelläänkään se Arla ei määrittele kenen pellot on oltava luomussa. Vaan tuottajat voivat ihan itse valita haluavatko olla luomutuottajia.

    Ei, Arla ei määrittele. Lisäksi Arla ostaa vaikka ei olisi luomua. Arlalla on halutessaan silti oikeus määrittää kriteerit, joilla se ostaa. Juuri niin kuin UPM tekee nyt. Luomuton possuilija voi koettaa tuollaisessa tilanteessa löytää uuden ostajan, aivan kuten sertifikaatikon myyjä voi koettaa etsiä uuden ostajan puilleen.

    jees h-valta

    Kyllä vain. Puunhalaaja oikeassa. En puolustele salavihkaisuutta mutta sen tiedän ettei puun maailmalle markkinoinnissa aivan itse sanella mikä kelpaa ja mikä ei. Ja siihen olen ainakin itse tyytynyt. Koskaan en vielä ole törmännyt ajatuksillani eritapaiseen vaan päinvastoin teen enemmän luomua kuin metsäyhtiö sopimuskumppaninani. Minut ainakin yllätti että jopa keloja kasattiin myyntiläjään. Eli sopimuskumppanin tekijä katsoi että kelotavaraa on niin plajon että osan voi poistaa eikä aiheuta murheita. He tekevät miniminä, minä tekisin maksimina. Luonto on kuitenkin muutakin kuin puuntuotosta. Senverran minä ainakin kunnioitan etten puupeltoja ehdoitahdoin tee.

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 809)