Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • A.Jalkanen

    ”HCV-metsikön käsittely voimassa olevien lakien puitteissa on ihan Ok.” Ei taida mennä ihan noin sopuisasti. Metsikkö pitää käsitellä esimerkiksi poiminta- tai ylispuuhakkuin niin ettei HCV-merkinnän tuottanut ominaisuus heikenny. On siis ihan olennaista mitkä ovat sallitut metsän käsittelyt kussakin tapauksessa. Lisää konkretiaa kaivataan ja pian.

    MetsäMatti

    Miten niin metsänomistaja ei voisi vaikuttaa puuntuotantoonsa? Etenkään kun kysynnässä ei ole tapahtunut mitään muutaman lehden putoamista  kummempaa myrskyjen sijaan. Ympäristö- ja luontoasioiden merkityksen kasvu on näkynyt jo vuosikymmeniä. Voi tietysti ummistaa siltä silmänsä ja olla sitten yllättynyt ja pöyristynyt, asettua neliraajajarrutukseen. Jos jokin ansa on olemassa, niin sen pääarkkitehti on ollut MTK.

    Visakallo

    MetsäMatti: ”Jos_ FSC:tä noudattava puunostaja ei jostain leimikosta olisi kiinnostunut, puunsa voi myydä ostajalle, joka ei myy FSC-tuotteita.”

    Jokainen meistä tietää, että tuo ei ole mahdollista kuin pienelle osalle metsänomistajista. Monilla alueilla ei välttämättä ole kuin yksi puunostaja, eikä tilannetta korjaisi, vaikka kaikki kolme suurta olisi, kun ovat kuitenkin samassa FSC:ssä. Itselläni on vähän parempi tilanne suuren ja monipuolisen ostajamäärän takia, mutta se ei taas auta muita metsänomistajia.

    Visakallo

    Ainakin minä olen tuottanut yli 40 vuotta puuta täsmälleen metsäteollisuuden ohjeiden mukaisesti. Nyt tämä sama teollisuus on tietämättäni piirrättänyt ulkopuolisella konsultilla epämääräisiä alueita metsiini. Minulle on aivan turha alkaa tästä mitään selitellä.

    MetsäMatti

    A. Jalkanen, HCV-merkintä koskee vain FSC:nä tuotteita eteenpäin myyviä puunostajia. Kuten jo edellä kirjoitin, FSC:n mukaisen HCV-alueen puut FSC-sertifiointiin kuulumaton metsänomistaja voi miettimättä yhtään FSC:tä myydä ostajalle, joka ei myy FSC:tä haluaville asiakkaille.

    Visakallo

    Miellellään kuulisin MetsäMatilta, miksi Ruotsi on valinnut tässä asiassa toisen linjan?

    Kalle Kehveli

    ”Erityisesti ympäristöasioissa tämä Neuvostoliiton ja DDR:nkin perintö elää meillä hyvin vahvana.”

    Venäjällä ja muissa sosialistisissa valtioissa, vihreet saa pamppua ja lujaa. Kyllä nämä tekoset on kotikutoisia.

    MetsäMatti

    En ole vähimmässäkään määrin perehtynyt Ruotsin tilanteeseen. Mikähän on tarkoittamasi Ruotsin linja?

    Missä Suomessa on tilanne, että puulle ei ole kuin yksi ostaja?

    Kasvattanut teollisuuden ohjeiden mukaan? Vaiko lakien ja PEFC:n? Eikä mikään laki tai sertifiointi velvoita takautuvasti ts. ei ole estettä toimia jatkossa jossain asiassa toisin. Ei tässä ole mitään kummallista, kaikilla aloilla toimijoiden täytyy päivittää toimintatapojaan maailman muuttuessa. Metsätaloudessa toimintaympäristö on ollut hyvin vakaa ja muuttumaton verrattuna melkein mihin tahansa muuhun alaan.

    mehtäukko

    Mutta kysymys on myös siitä, mitä asioita voidaan tehdä mo:n  seläntakana loukkaamatta omistusoikeutta. Sama kuin kansalainen ostaissaan auton valtio sanoisi pidättävänsä sen jälleenmyynti -oikeuden ja hinnan.

    Puuki

    Juuri niin. Asian läpivieminen on ollut salakähmäistä. Sopii tietysti näiden Liimataismattien omaan agendaan vaan ei mene oikein.   Mikä laki se oikeuttaa puuttumaan toisten elinkeinoon ?  Vai onko säädetty laki , jonka mukaan omistusoikeus on lakkautettu ja siirretty jollekin omia sääntöjä rustaavalle ulkopuoliselle ryhmälle , jolle pitää vielä maksaa siitä kuin mafialle suojelurahoja ?

    Lisäksi : jos laista puuttuu oikeus  ja kohtuus , sitä lakia ei tarvitse noudattaakaan.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 809)