Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • nuori isäntä

    Näköjään sinä. Valitettavasti.

    Metsänomistaja voi toki tehdä hankintahakkuun ja yrittää myydä puut sitä kautta vaikka siirtämällä puut eri tien varteen. Metsänkäyttöilmoitus ei pitäisi ”karahtaa”, koska metsäkeskus ei valvo sertifikaatteja, ainoastaan metsälakia. Tietoa HCV alueista kannattaa varmaankin pyytää suullisesti ja sitten olla tietämätön kun hankintahakkuisiin ryhtyy. Tai mitäpä väliä sillä tiedolla olisikaan, jos ei ole siihen standardiin sitoutunut. Kyse kuitenkin edelleen sertifikaatista, ei laista.

    Visakallo

    Tämä HCV asia on oikeasti järkyttänyt maailmankuvaani. Olin jo ollut siinä uskossa, että avoimuus kuuluu olennaisena osana länsimaiseen oikeusvaltioon, mutta en osannutkaan ottaa huomioon sitä, että omaisuuden käyttöä voidaan rajoittaa, ja tehdä se jopa arvottomaksi lain ulkopuolisilla toimilla. Ruotsissa on ilmeisesti tähän jo herätty, jos siellä ollaan sanoutumassa Stora Ensoa lukuunottamatta  irti FSC:tä.

    oksapuu

    Muistuttaa kummasti taannoista Natura kähmintää…

    Tulipahan sitten selväksi että tuota sertiä en metsiini päästä…

    nuori isäntä

    Visa, niin sitä ihminen on erehtyväinen. Nyt on palattu kähminnän ja sala agendojen tielle. Lisää on tulossa, siellä on nimittäin sellainen yksi puolue nyt hallituksessa…

    hatelo

    Tämä on kyllä käsittämätön asia tämä HCV. Jos sillä rajoitetaan kerran myös PEFC-tilojen puukauppatapoja noilla alueilla. Toki kyseessä on vain se, että kohteet pitää tarkistaa, mutta silti. Mikä on metsätilan ostajan oikeusturva, jos tilakaupan jälkeen paljastuu että kunnon tukkimetsä (vaikkapa 30 v harventamattomana ollut) onkin niin luonnontilainen, ettei firmat sitä uskalla aukoksi ostaa? Ja laki on se, jonka pitäisi ihmisen oikeusturva määrittää ja asettaa metsänkäsittelylle reunaehdot. Ei uskalla ostaa kuin käsiteltyjä ja hyvin hoidettuja tiloja. Hoitamattomuus kun lisää ns. luontoarvoja.

    A.Jalkanen

    En ymmärrä miten tätä tullaan käytännössä soveltamaan, eikä varmaan tiedä ihan kaikki käytännön toimijatkaan vielä. Eikö ole edelleen mahdollista hakata nuo HCV-alueet entiseen tapaan vaikka avohakkuulla, jos puut myydään PEFC-sertin leimalla varustettuna? Entä FSC-mix – mistäs se puu tulee ja mitä se on?

    Tikan poika

    HCV alueet tuli ainakin meidän organisaatiossa täysin yllätyksenä.

    Kesän puukauppa palaverissa puunostaja vain ilmoitti, että nyt mennään näillä säännöillä eteenpäin. Koska lopputuotteen ostajat näin vaativat.

    Se miten asia näkyy kentällä nyt ja tulevaisuudessa on vielä vähän auki. Eli vanhastaan kun puunhankinnassa mennään eteenpäin  niin tekemisen ja erehdyksen  kautta. Sertin tulevat auktoritoinnit sitten muistuttelevat missä ollaan vikaan menty.

    Näistä HCV alueista pitää sen verran sanoa,että ne on niitä iänikuisia alueita joista on käyty kamppailua natura ohjelmasta alkaen.

    Se miten tämä asia on nyt salassa hoidettu on täysin väärä tapa. Mutta tiedättehän suomalaisen luonteenpiirteen. Jos kirjeitä ois kotia jaettu niin sahat laulais vauvasta vaariin jokaisella.

    Henkilökohtaisesti 20ha on HCV merkinnän alla noin 60% alasta ja just ne puustoisimmat ja parhaimat hehtaarit. Ei kirves oo käynyt 50 vuoteen mettäsä ja muuta vuosi sitten saatiin ostettua maat.

    No jos en muuta ratkaisua keksi niin teen kilpukkaa joka ikisestä puusta ja haketta. Sitä ei merkinnät koske. EN JK menetelmin ala mitään omia maita operoimaan.

    Tässä olisi valtiolla nyt oiva paikka tarjota vaihtomaat jostain tilalle ja ottaa tavallaan omille kontoilleen nuo alueet. Hyötyä olisi ainakin se, että suojelualueita jakaantuisi tasaisemmin ympärimaata. Mutta kun tämä asia ei ole lakiperusteinen niin tuskimpa sellaisia liikkuja tulee tapahtumaan.

    Visakallo

    Pelkkä HCV-uhka tiloilla pysäyttää sukupolvenvaihdokset, koska rahoituspohja muuttuu epävarmaksi ja pankit alkavat vaatia lisävakuuksia. Tämä taas johtaa siihen, että yksityisiä metsiä tulee myyntiin suurten toimijoiden ostettavaksi. Suurilla toimijoilla on enemmän valtaa ja resursseja toimia epävarmassa tilanteessa. Metsien omistus tulee kaksinapaistumaan suuromistuksen ja taloudellisesti merkityksettömien puuhapalstojen kesken. Yksityiset elinkeinometsät tulevat vähenemään, mikä on ollut jo kauan sekä teollisuuden että suojelijoiden tavoite. On hämmästyttävää, miten nopeasti yksityisistä metsänomistajista pystyttiin tekemään sivustakatsojia, kun teollisuus ja suojelijat aikoinaan liittoutuivat FSC:n kautta. Muitan hyvin, kun muutamia vuosia sitten tästä mainitsin UPM:n FSC-esittelijälle. Häneltä loppuivat sanat, jolloin tajusin, että nyt osui ja upposi!

    Visakallo

    Jovain on tavallaan oikeassa väitteessään, että metsänomistajat on suljettu ulkopuolelle, mutta kiinnittää huomion epäolennaiseen seikkaan eli kauppatapaan. Sillä kun ei silloin ole juuri merkitystä, jos puukaupan edellykset HCV:n kautta ratkaisevasti rajoittuvat tai poistuvat kokonaan.

    Tolopainen

    Kannattaa muistaa, että metsät ovat lainassa tulevilta sukupolvilta. Intiaanit olivat paljon aikaansa edellä, kun eivät hyväksyneet, että maata voi omistaa, se kuuluu kaikille. Nyt alamme olla perimmäisten kysymysten lähteillä, valkoinen mies taisi olla väärässä, kun meni inkkareiden maille ja paalutti niitä itselleen.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 809)