Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • jees h-valta

    Onhan niillä oikeus koska markkinat sen kuitenkin niillekkin sanelee. Oma kokemukseni on että kun ottaa sertit mitä tarjotaan ja lakkaa asiaa sen enempää märehtimästä jättää tavallaan firman vastuulle sertin mukaiset toimet. Kun sitoutuu on varma että sitouttaaa samalla.

    Latvakuusi

    ehkä tässä tulee niitä ratkaisuja että mennään fsc:n mukaisesti ensimmäinen hakkuu ja toinen tulee perään toiselle firmalle jossa poistetaan harveikko

    siinä vaan pitää saada ensimmäiseltä parempi hinta, kuin jos se ostais kaikki kerralla – eikä jättäen osan pystyyn

    Tääkin päivä poisteltu metsästä riskilahoja. Lahopuut ovat todellakin RISKI joka näkyy ilmakuvissa asti, se on syytä muistaa. Niille ja jorpakoille on omat kuvionsa.

    nuori isäntä

    Selasin alueeni puunostajat läpi netin välityksellä. Kolme isoa ohitin automaattisesti. Fsc löytyy kaikilta paitsi käytännössä yhdeltä joka on selvästi pienempi, mutta ehkä juuri ja juuri uskaltaisi puuta sinne myydä. Kyllä vähiin käy ostajat.

    Mietitäämpä asiaa vielä vähän Timpan tarinaa mukaillen. Henkilö on rohkaistunut ryhtymään metsänomistajaksi. Hän ostaa markkinoilta julkisesti myynnissä olleen tilan voittamalla tarjouskisan. Koko metsä 20 hehtaaria on yhdessä palassa metsätien päässä, naapurina metsäyhtiön metsää ja toisella rajallanaapurilla on iso puustoista metsää ja sitä puuta näyttäisi olevan paljon. Iso osa (10ha) ostetusta metsästä on jo isommat kasvunsa tehnyt. Kun, kauppahintakin oli kova lähdetään hieromaan kauppaa yhteensä 6 hehtaarin uudistushakkuusta (aukosta) 4ha päätettiin jättää odottamaan hakkuutta vielä 5 vuotta, jotta raha virtaa saadaan vähän jaksotettua. Kaupanteon yhteydessä selviääkin, että koko 20ha alue on merkattu salassa hvc alueeksi metsänomistajan( vanhan ja uuden) tietämättä. Koska ostajat ovat sitoutuneet FCS standardiin. Ei uusi omistaja saa ainuttakaan tarjousta aukosta. Hän saa kuitenkin kaksi tarjousta jatkuvan kasvatuksen hakkuutavalla toteutetuista hakkuista. Hakkuukertymä on kuitenkin pieni ja hintakin paljon odotettua huonompi.

    Pienen exel harjoitteen jälkeen metsänomistaja huomaan, että hän ei saa ikinä metsäkauppoja maksuun tuolla tavalla  toteutettuna. Ilman tuloja raskas laina jää maksamatta ja ostaja ajautuu taloudellisiin vaikeuksiin. Talousvaikeuksien myötä perhe joutuu myymään kotinsa.

    Kiitos salaseuran salassa piirtämien merkintöjen, ja muiden omaisuudella leikkimisen seurauksena tämä perhe asuu nyt vuokralla pienessä 70 luvun kerrostalo kaksiossa jossain ala-arvoisessa lähiössä katkerootuneena.

    jees h-valta

    Hiukan kärjistäen ehkä nuori isäntä oikeassa mutta totuus on tarua kummoisempi. Ensinkin, vaikka homma menisikin jk:n saralle ei siitäkään tili aivan olemattomaksi sentään jää. Toiseksi, on täysin väärä kuvitelma että metsästä saa hakkuilla heti rahat pois. Sitä ei enää ainakaan tapahdu eikä sitä ole kotvaan aikaan tapahtunut. Tokihan markkina laulaisikin kuumana jos noin olisi. Sitäpaitsi metsänomistus on pitkän tähtäimen toimintaa johon ei yhden palstan kohtalo saa vaikuttaa sitä eikä tätä. Katkeerootunut voi olla mutta vain itelleen jos noin tiukka on ajatusrakennelma.

    puunhalaaja

    Nuorella isännällä on tuossa ihan pointtia. Erityisen typerää on tämä salailu asian ympärillä, en tajua miksei kartat ole julkisia.

    Tekstiili metsuri

    Helppo sanoa että myykää puut FSC:n ulkopuolisille toimijoille, niitä nyt ei vaan joka alueella ole. Niilläkin ostajilma jotka FSC:n ulkopuolella on yleensä toimitussopimukset ”puujakeista” FSC:ssä oleville toimijoille jotka nyt sitten eivät voi ostaa niitä.

    Käsitän asian niin että metsänomistaja joka haluaisi noudattaa vain pefc sertifiointia ja Suomen metsälakia joutuu käytännössä hakkaamaan metsänsä FSC ohjeistuksen mukaan.

    Pinta-alat näissä HCV alueissa monesti useita kymmeniä hehtaareja ja monesti yksittäisen tilan puustoisimmat metsät. Aika äkkiä alkaa yöunet menemään metsänomistajalta joka joutuu moisen mielivallan alle.

     

    mehtäukko

    No mikä on tässäkään tapauksessa ns. mo:n edunvalvojan rooli? Onko peräti tv:ssä ollut tai lehtien palstoilla puolustuspuheita? Antavatko vaan narua omien yöuniensa takeeksi sillä lopulta on vain helppo todeta ”näin käyneen”…

    jees h-valta

    Mehtäukolta aiheellinen kysymys. Enpä ole juuri kuullut tahi nähnyt meitin MTK:n edes heränneen missään kohtaa asian suhteen.

    nuori isäntä

    Juuri tuota yritin epätoivoisesti korostaa, että merkityt alat ovat helposti isoja ja metsänomistus aika pieni alaista. Pahimmillaan käy juuri noin, että koko omaisuus saa salaseuralta omistajalta itseltään salassa leiman päälle.

    Tätäkin keskustelupalstaa seuraa ihan varmasti joko MTK:ta lähellä oleva taho. Nyt haluttaisiin MTK:n kommentti miten metsänomistajien etu tässä muka toteutuu ja miten edunvalvontaa tämän eteen on tehty.

    Vieläkin huolestuttavaa on, jos MTK:lta ei vastausta tule. Kyllähän heidän pitäisi tätä keskustelupalstaa seurata. Täältä saa joka tapauksessa sitä juuritason tietoa ongelmista. Nyt olisi tarjottu mahdollisuus osoittaa miksi kannattaa olla jäsen.

    Katsotaas kuinka käy. Tuleeko vastaus.

    Puuki

    Omistussuojan kaventamista kyseenalaisin keinoin koska ei kysytä asianosaisilta mitään.

    Samantyylistä kehitystä on ollut jo pitkään mm. sähkönsiirtoverkkojen ulkomaille myynnin muodossa . Yleensä ne lähiverkot on jo yhteen kertaan maksettu silloin , kun ne tehtiin. Nyt siirrosta peritään maksuja, joita ei niin suurina olis kohtuullista periä.

    Jossain on ollut juttua (täyttä varmuutta todenperäisyydestä ei ole) myös MH:n tekemästä muutaman vuoden takaisesta pohjavesien yksityistämissuunnitelmasta, jota ei ole julkaistu. Voisi huonoimmassa tapauksessa käydä samaan tapaan kuin USA:ssa jossa muutamissa osavaltioissa kaikki vesioikeudet on myyty  jollekin yhtiölle ja yksityisten pitää maksaa omasta kaivovedestäänkin.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 809)