Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Tekstiili metsuri

    ”Mielenkiintoinen tilanne muuten, fsc:hen sitoutuneet eivät osta (ainakaan aukkona) ja ainoa puunostaja ilman FSC rajoitteita voi käytännössä sanella ostohinnan.”

    No näinhän se voi mennä ihan hyvin. Ja löytyykö joka paikasta Suomea se FSC:n ulkopuolinen ostaja? Ja vaikka löytyisi pienempi sahafirma jolle puut kelpaavat, tulee hakkuusta silti tukin lisäksi kuitupuuta jonka sahafirma kauppaisi edelleen kolmelle integraatille jotka sitoutuneet FSC sertiin. No nämä sitten eivät voi ostaa.

    Kyseessä on ihan selvä kilpailuviraston asia. Yleensä näistä tulee tuomioita.

    Visakallo

    Ote MetäMatin välittämästä UPM:n tekstistä:

    ”Niin kuluttajat kuin yrityksetkin edellyttävät entistä enemmän paitsi ympäristön huomioimista myös sosiaalista vastuuta sekä itseltään että muilta. Samalla myös metsäsertifioinnin merkitys on kasvamassa. Suomessa noin 90 % metsistä on sertifioitu, mutta maailmanlaajuisesti sertifiointi kattaa vain 10 % metsistä. Lue, miten UPM edistää uusien metsien lisäämistä sertifioinnin piiriin.”

    Näyttää vahvasti siltä, että juuri tuo sosiaalinen vastuu ei nyt toteudu FSC:ssä metsänomistajien kohdalla. On täysin selvää, ettei salailulinja voi jatkua, vaan muutoksen täyteen avoimuuteen HCV:ssa on tapahduttava välittömästi.

    MetsäMatin toivon myös avoimesti kertovan, mitä tahoa hän tässä asiassa täällä edustaa. Suomalaisilla metsänomistajilla on jo yli kahdenkymmenen vuoden kokemus metsiensä sertifioinnista, joten ei pidä myöskään sortua heidän aliarviointiinsa.

    MetsäMatti

    Voi herran pieksut. Edustan ihan itseäni. Ja vastaus pariin seuraavaan tulossa olevaan kysymykseen samalla.  Vanhempani omistavat metsää ja minä olen seuraava omistaja. Käytännössä olen hoitanut tilan asioita jo vuosia. Olen käynyt metsässä. Teen itse metsätöitä. Tilalta myydään puuta.

    Puuki

    Miksi PEFC-serti ei riitä UPM:lle Suomessa, kun se riittää sille esim. USA:ssakin ?

    Jos esim. tehdään HCV-merkintä selvän talousmetsän kohdalle kuten Timpan tapauksessa kahden suojellun alueen välimetsiin, se johtaa tod. näk. juuri siihen, että päätehakkuun sijaan pitää tehdä jk:n hakkuu, koska se kuuluu osana FSC:n keinovalikoimiin. Vanhassa kuusikossa sen tekeminen ei kuitenkaan onnistu. Eli ensin hakataan harveikko joka joudutaan kohta korjaamaan tuulenkaatopuina pois.  Ei ole sosiaalisesti kestävää metsätaloutta. Sosiaalisella kestävyydellä tarkoitetaan FSC:ssä työntekijöiden ja alkuperäisasukkaiden tarpeiden huomioonottamista, koska sertifiointi on saanut alkunsa sademetsien suojelutarpeesta. Suomessa alkuperäisasukkaita vastaa lähinnä mo:t ja muut metsän lähiympäristön asukkaat. Siis myös mo:t .    Sertifionti ei ole onnistunut suojelemaan metsiä ainakaan Brasiliassa, jossa syntyy uutta aukeaa kiihtyvällä vauhdilla.  Suomessa vastaava kehitys ei ole edes mahdollista koska metsät on ihan erilaisia ja metsälakikin jo estää ryöstöhakkuut .

    puunhalaaja

    ”Kyseessä on ihan selvä kilpailuviraston asia.”

    Tekstiili metsuri, millä perusteella kilpailuvirasto voisi puuttua asiaan? Mitä lakia tai säädöstä rikotaan?

     

    Menninkäinen

    Kilpailupolitiikka

    Kilpailupolitiikan tavoitteena terve ja toimiva kilpailu
    Kilpailupolitiikan tavoitteena on luoda ja ylläpitää sellainen toimintaympäristö, jossa yrityksillä on tasapuoliset toimintaedellytykset ja mahdollisuus menestyä osaamisen avulla. Kilpailulain ja –politiikan keskeinen tavoite on turvata terve ja toimiva taloudellinen kilpailu.
    Toimivaan taloudelliseen kilpailuun kuuluu yritysten mahdollisuus päästä markkinoille ja oikeus päättää toimintatavoistaan ja kilpailukeinoistaan. Tavoitteena on, että toimiva kilpailu koituu viime kädessä asiakkaiden ja kuluttajien eduksi esimerkiksi laajempina valinnanmahdollisuuksina ja alhaisempina hintoina. Asianmukaisella ja ajantasaisella kilpailulailla ja sen tehokkaalla toimeenpanolla voidaan turvata markkinoiden toimivuutta.

     

    5 §
    Elinkeinonharjoittajien väliset kielletyt kilpailunrajoitukset

    Sellaiset elinkeinonharjoittajien väliset sopimukset, elinkeinonharjoittajien yhteenliittymien päätökset sekä elinkeinonharjoittajien yhdenmukaistetut menettelytavat, joiden tarkoituksena on merkittävästi estää, rajoittaa tai vääristää kilpailua tai joista seuraa, että kilpailu merkittävästi estyy, rajoittuu tai vääristyy, ovat kiellettyjä.

    Kiellettyjä ovat erityisesti sellaiset sopimukset, päätökset ja menettelytavat:

    1) joilla suoraan tai välillisesti vahvistetaan osto- tai myyntihintoja taikka muita kauppaehtoja;

    2) joilla rajoitetaan tai valvotaan tuotantoa, markkinoita, teknistä kehitystä taikka investointeja;

    3) joilla jaetaan markkinoita tai hankintalähteitä;

    4) joiden mukaan eri kauppakumppaneiden samankaltaisiin suorituksiin sovelletaan erilaisia ehtoja siten, että kauppakumppanit asetetaan epäedulliseen kilpailuasemaan; tai

    5) joiden mukaan sopimuksen syntymisen edellytykseksi asetetaan se, että sopimuspuoli hyväksyy lisäsuoritukset, joilla niiden luonteen vuoksi tai kauppatavan mukaan ei ole yhteyttä sopimuksen kohteeseen.

     

    puunhalaaja

    Menninkäinen, en tuosta vielä keksinyt miten näitä voisi tähän metsäsertifikaattiin soveltaa.

    Latvakuusi

    ongelmia luetunymmärtämisessä?

    tietystihän kilpailuvirasto soveltaa tuota toden.nkkn ettei ole ongelma koska taustalla ovat ympäristöjärjestöt – nehän ovat eliitin mielestä aina ”hyvällä asialla”

    olivatpa keinot vaikka miten paskat.

    tuo muuten pätee muutamaan muuhunkin asiaan mutta säästetään niiltä tätä erinomaista palstaa

     

     

    Menninkäinen

    ”Toimivaan taloudelliseen kilpailuun kuuluu yritysten mahdollisuus päästä markkinoille ja oikeus päättää toimintatavoistaan ja kilpailukeinoistaan.”

    Onko tässä tapauksessa maanomistajalla oikeus päättää itse kuuluuko HCV alueeseen? Ei ole taidettu kysellä keneltäkään.

    ”Kiellettyjä ovat erityisesti sellaiset sopimukset, päätökset ja menettelytavat:

    4) joiden mukaan eri kauppakumppaneiden samankaltaisiin suorituksiin sovelletaan erilaisia ehtoja siten, että kauppakumppanit asetetaan epäedulliseen kilpailuasemaan; tai”

    Jos vierekkäisiltä tiloilta saman kaltaisilta kuvioilta yritetään myydä puuta toinen on laitettu hcv alueeksi toinen ei. Kumpikaan ei ole FSC sertifikaatissa. Kauppakumppani ostaa FSC ja PEFC sertifioitua puuta. Mutta kyseisessä tilanteessa ei voi tarjota toiselle kuin FSC HCV alueen mukaista hakkuuta. Kyseisessä tapauksessa se kenen alue on ilman omaa suostumusta ja perusteita laitettu HCV alle on epäedullisessa kilpailuasemassa. Vai oletteko eri mieltä? Asian muuttaisi toiseksi jos ostaja taho ei ostaisi kuin FSC sertifioitua puuta.

     

    puunhalaaja

    Edelleen, hcv ei sido maanomistajaa. Saa myydä vapaasti sellaisille firmoille jotka ei kuulu formaattiin.

    Mielestäni tämä asia tiivistyy seuraavaan kysymykseen: Onko puuta ostavalla firmalla oikeus noudattaa jotain periaatteita kaupoissaan? En keksi millä perusteella firmalla ei olisi tällaista oikeutta.

     

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 809)