Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • harrastelija harrastelija

    Olen ymmärtänyt, että sertifikointi on maailman laajuinen? Suomi ei siitä voi noinvain irtautua, koska puu on meillä vientituote ja kilpailu maailmalla on kova! Nämä HCV – alueet ovat meidän virheiden (korjaan vihreiden) masivoimia säädökdiä. Vihreillähän on ”kunnianhimoinen” tavoite olla ”esimerkkinä” myös metsän suojelussa – ja sehän taas kelpaa mainiosti Maailman laajuiseen GB:n tavoitteisiin!

    Suomen taloudelle metsä ja sen tuotteet ovat hyvin tärkeitä. Vaihtoehtoisesti saamme kyllä laskea elintasoa ilman puun ja metsään liittyviä vientituloja. Naapurimaan Vrnäjän tilanne on aivan toinen, Kiina ostaa tarvittaessaan Venäjän puun ilman mitään SFC-hömpötyksiä!

    nuori isäntä

    Suomi ei voi irtautua, mutta yksittäinen metsänomistaja voi. Eihän fsc puu ole Fsc ellei se ole Fsc metsästä? Fsc metsää ei ole, jos metsänomistaja ei ole siihen sitoutunut? Jos yhtiöt haluavat olla markkinoilla tarvitsevat ne Fsc metsänomistajia. Eikö silloin meillä ole vahva neuvottelu valta? Nyt vain joukolla irtautumaan sertifikaatista.

    wanhajätkä

    Lienen tosiaan pudonnut kärryiltä. Wanha on vanha, En ny kerinny lukea koko ketjua. Olen kuitenkin suojellut 60 ha ihan vaan omaksi mieliksi ku siellä metsot soi… kilometri kaunista jokea kahtapuolta.

    Aattelin etten että en anna pirulle pikkusormea. Sillä ei mitään Metsoja. En todellakaan ole tutustunut aiheeseen mutta nyt on jo kylmä rinki persuuksissa ku ilmakuvissa näkyy liiankin selvästi nuo aarnimetsät….

    jees h-valta

    Silloin on kyllä parempi irtautua metsistäkin. Mitä teet puilla joita ei kukaan osta? Ei se aivan noin yksinkertaista ole maailman meno. Suomen puumarkkinat korvataan niin nopeasti Venäjältä tuodulla puulla ettei keritä r..sää sanoa. Kerron nyt hiukan ”oireettomasta” sertifioinnista: Minulla on jo vuosia ollut molemmat suomessa käytössä olevat ja en ole koskaan vielä törmännyt sertin aiheuttamiin ongelmiin. Päinvastoin, joudun itse vähänväliä suojaamaan metsäluontoani paljon minun tahtoani kovemmalta käsittelyltä. Kuten viimeksi juuri kun yhtiö halusi päätehakkuun viimeiseen asti. Runnoin läpi oman tahtoni ja vain ylispuuhakkuu tehtiin. Myös monessa muussa kohteessa olen pitänyt luonnon puolia enemmän kuin meitin osuuskunta. En antanut esim. avata turvealan mätästyksellä ojia vaan vanhat pidettiin ennallaan. Toki moni asia varmasti on mennyt minulta kuljettajalle-periaatteella joten kaikki ei varmaan ole edes firman tiedossakaan. Mutta todella, en tällä haavaa tiedä yhtäkään asiaa joka olisi ahdistanut sertien vuoksi.

    tamperelainen tamperelainen

    Kopioin MTn mielipidepalstalta ansiokkaan kommentitMetsäteollisuuden juttuun:Haetaan houkuttelevaa FSC -standardia metsänomistajalle

    Juri Laurila

    Vähemmän puukaupan pysäyttävää yhteistyötä Greenpeacen kanssa, kaikki valmistelupöytäkirjat julkisiksi jo työstämisvaiheessa ja vakiintunut sidosryhmien kuuleminen osaksi standardointia. Avoin auditointi sertifiointijärjestelmälle ja kestävyyden kaikkien kriteerien tasapuolinen huomiointi. Metsänomistajat ja metsäyritykset tekevät mielellään luonnon monimuotoisuutta vahvistavaa työtä, kun peli on avointa ja reilua. Toisin kuin nyt, kun FSC ei pysty edes suoraa kysyttäessä vastaamaan sidoksiinsa liittyviin kysymyksiin. Tämä sertifiointijärjestelmä kaipaisi omaa sertifiointijärjestelmäänsä, kuten ympäristöjärjestötkin..

    Menninkäinen

    Metsämatti. Tiedän jotain sertifioinnista. Teollisuus eikä muukaan tuotanto pyörisi jos ei olisi standardit ja tuotteilla sertifioinnit. Itseltäkin löytyy vino pino pätevyys sertifikaatti lappuja, osa tarpeellisia osa todella turhia. Pointti oli se mitä myydään yrityksille mitä he voisivat mainostaa loppukäyttäjille. Niitä nykymaailmassa väännetään joka yritykseen vaikka ne ei vaikuta positiivisessa mielessä millään tapaan yrityksen toimintaa tai kehitykseen ovat vain turhana kulueränä. Palvelu, tuote ja hinta tuo asiakkaat ei mitkään sertifikaatit. Välillä on ollut jopa huvittavaa kun suuren kansainvälisen sertifiointi firman auditoija on ollut aivan pihalla alan toiminnasta. Hänelle olisi varmasti pystynyt puhumaan puuta heinää ja sertifikaatti olisi pysynyt seinällä. Tuoko se uskottavuutta? Ei minusta. Se että asiakas on tyytyväinen ja tulee uudestaan tuo minusta paljon enemmän.

    Visakallo Visakallo

    Joudun työssäni päivittäin olemaan tekemissä lukuisten eri setifikaattien kanssa. Ihmisille on muodostunut, -tai muodostettu käsitys, että sertifiointi olisivat automaattisesti hyvän laadun tae. Näin ei valitettavasti ole. Useimmiten sertifiointi vain vähentää mahdollisuutta tarjota asiakkaille heille parhaiten soveltuvia ratkaisuja. Ikävimpiä esimerkkejä jopa sertifioinnin vaaroista ovat esim. autojen renkaat. Sertifikaatti mahdollistaa myydä Suomessa sellaisia autojen talvirenkaita, jotka ovat meidän oloissamme hengenvaarallisia. Samalla tavalla SFC-sertifikaatti ei kerro juuri mitään siitä, miten luontoarvot on todellisuudessa huomioitu ja millä tavalla puut on tuotettu. Kysymys on metsien ja metsäteollisuuden osalta ympäristöjärjestöjen SFC:n kautta harjoittamasta rahastuksesta, ei mistään muusta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olin aikoinaan pari kertaa mukana PEFC-sertifikaatin uudistustyössä. Itse kukin voi yhdistyksen sivuilta lukea mittarit, joilla yritetään kuvata sitä, onko metsätalous kestävällä pohjalla. Sertifikaatti todentaa sen, että lakeja noudatetaan, paitsi metsälakia, myös mm. työehtoihin liittyviä lakeja, jolloin puuta voi ostaa turvallisin mielin. Ulkomaisen työvoiman käyttöön liittyvä halpa metsätyö ei mielestäni oikein istu sertifikaattiin.

    FSC:n mittarit olivat ennen vain hieman PEFC:tä vaativammat, mutta ne menevät nyt HCV:n myötä liian kireiksi, mikäli on tosiaan niin, että HCV-alueella on sallittu vain ylispuuhakkuu tai jk-hakkuu. Toivoa sopii, että kaikilla alueilla säilyy osa puun ostajista FSC:n ulkopuolella. Muutenhan tässä saattaa joutua normaalin hyväpuustoisen talousmetsänkin omaava metsänomistaja pahaan välikäteen. Jos avohakkuu on pois keinovalikoimasta, puustosta saatava hakkuutulo ei enää kata uudistamiskustannuksia halutulla korkokannalla.

    Tekstiili metsuri

    Piti oikein rekisteröityä tänne kun itseltäkin löytyi tätä HCV-aluetta reippaalla kädellä. HCV-alueen piiriin voidaan näemmä arpoa ihan kuka vaan koska oma alueeni on mielestäni ihan normaalia hoidettua talousmetsää, varttuneesta taimikosta päätehakkuu ikäiseen puustoon asti. Mukana motolla harvennettua kuusikkoa ja männikköä. HCV-alue seuraa ihmeen tarkasti tilan rajoja, kuinka on sattunutkin? Kuulin että HCV-alueet olisivat enimmäkseen osuneet sahafirmojen asiakkaille, mahtaneekohan pitää paikkansa? Itsellä ainakin näin.

    Omaan oikeustajuuni ei mahdu että joku säätiö tai yritys voi määrätä jonkun hataran ilmakuvan tai mutu tiedon varassa mitä metsänomistajan omistamassa metsässä tehdään. Omaisuuden suojaa ei näemmä käytännössä ole ollenkaan. Täysin käsittämätöntä toimintaa vuoden 2019 Suomessa. Nyt olisi MTK:n ja muun edunvalvonnan korkea aika herätä tähän, yksityinen metsänomistaja on täysin voimaton taistelemaan tuulimyllyjä vastaan.

     

     

     

    Riippumaton ajattelija

    Monella jää nyt tajuamatta, että tässä ei mikään ulkopuolinen taho määrää mitä metsässä saa tehdä tai ei tehdä.

    Nuorelle isännälle täsmennys, että on fsc-puuta, joka on hakattu fsc-metsästä ja sitten on myös fsc-kontrolloitua puuta, jota voidaan hakata sertifioimattomasta metsästä

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 809)