Keskustelut Metsänhoito FSC-standardin uudistaminen

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 581)
  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lisää tietoa omien mahdollisten metsälakikohteiden käsittelystä tai suojelusta saa Metsäkeskuksesta tai omalta metsäasiantuntijalta.

    http://www.metsakeskus.fi/fi/metsan-kaytto-ja-omistus/metsien-suojelu-ja-elinymparistojen-hoito/metsalain-erityisen-tarkeat-elinymparistot

    Nostokoukku

    Ei kannata uhriutua. Monenko palstalaisen metsissä luontojärjestöt ovat pysäyttäneet hakkuut? Näillä sertin höpötyksillä on sama vaikutus kuin uusilla ruokasuosituksilla. Jokainen käsittelee metsiään kuten haluaa ja laittaa suuhunsa mitä haluaa. Sertit ovat julkisuuskuvaa varten, niillä on mainosarvoa, ei muuta. Mikään ei ole metsissä muuttunut, 60-luvulta vain ohjeet ja lait löysentyneet.

    Metsuri motokuski

    Kyllä nostokoukku settifikaateilla on suuri vaikutus metsien käyttöön.  Ylivoimaisesti suurin osa hakkuista tehdään jompaa  kumpaa sertifikaatin noudattamalla.  En usko että jatkossa sertifikaatin vaikutus ainakaan vähenee. Tuotteiden loppukäyttäjät haluavat kestävää metsänkäyttöä ja niihinhän sertifikaateilla pyritään vaikuttamaan. Loppukäyttäjät kuitenkin määrittävät mikä sertifikaatin merkitys on.

    140ärrä

    Tuollainen ESTÄVÄ-merkintä tuli minullekin jokunen viikko sitten. Oli naapurin hakkuissa löytynyt noro, ja omasta palstasta meni jonkin verran sen suojavyöhykkeelle. Välissä on joskus ehkä 40-luvulla kaivettu oja (näkyy vanhoissa ilmakuvissa) oma kuvio on ollut avohakattuna 90-luvun alussa ja itse olen nuoren metsän kunnostuksen tehnyt ja terveyslannoituttanut. Sen takia kyselinkin ely-keskukselta tarkennusta, kun eihän siinä mistään luonnontilaisesta metsästä ole kyse. Siellä käsittelijä totesi, ettei ollut tarkoitus ko. alueen olla niin tiukasti rajoitettu, kuin kuviotiedoissa on. Nyt on kuviotietoihin lisätty, että poimintaluontoinen hakkuu on sallittu, vaikka se estävä-merkintä siellä edelleen on. Ilmeisesti järjestelmä ei tällä hetkellä taivu muuhun. Lisäksi alueesta poistettiin vanha tilarajan ylittävä ajoura, jossa kone oli rypenyt syvät raiteet, kun ei siinä mitään suojeltavaa ole.

    Kannattaa käydä katselemassa niitä omia metsätietoja, ja olla yhteydessä ely-keskukseen, jos on tullut yllätyksiä. Kuulemma taannoinen raakkutapaus on tihentänyt kampaa näiden kanssa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuossa vielä tulkintaohjeita liittyen pienialaisuuteen ja luonnontilaisuuteen. Esimerkiksi jos lehto on suuri ja hakataan osittain, jäljelle jäävä laikku voi olla lakikohde.

    http://www.metsakeskus.fi/sites/default/files/document/metsalain-10-pykalan-kohteiden-tulkintasuositus.pdf

    Nostokoukku

    Mitä tapahtuu, jos hakkaan metsässäni olevan luontokohteen? Minulla on metsässäni isolta lähteiköltä tuleva luontainen puro hiekkakankaaseen muodostuneessa syvässä uomassa. Kulkee yli parisataa metriä maani kautta. Uomassa kasvaa luontaisesti syntynyt vanha sekametsä, kotkansiipiä ja muita saniaisia pisimmillään kainaloihin. Uoman penkat rajoittuvat vanhaan männikköön. Olenko käräjillä mikäli hakkaan aukeaksi ? Mitä sanoo sertti?

    140ärrä

    Kuulostaa vahvasti luontokohteelta. Jos itse poimit hieman isoimpia puita sotkematta maata, niin tuskin tulee sanomista, aukoksi pistäminen sen sijaan voi tuottaa seurauksia. En osaa sanoa mitä, mutta itse en ainakaan testaisi. Metsäfirmathan ei tuohon koskisi ollenkaan.

    Metsuri motokuski

    Tuossa 140ärrä juuri vastasikin. Eli metsäfirmat ja urakoitsijat joutuvat noudattamaan sertifikaatia kun ovat siihen sitoutuneet. Jos itse hakkaat puut hankintana niin tietenkin vastaat tekosistasi.

    Nostokoukku

    Se on upea luontokohde. Olen usein istuskellut ihailemassa siinä penkalla ja katsellut kolme metriä alempana kulkevaa puroa. Metsäfirmat ja urakoitsijat noudattavat sertifikaattia, kun se ei heille mitään maksa. Jos maksaisi, koko sertifikaattia ei olisi olemassakaan. Mutta minäpä kerron mitä tapahtuisi, jos itse hakkaisin puronvarren aukoksi ja sattuisi niin pöljä tuuri, että siihen joku puuttuisi. Puut myisin hankintana. Ostomiehelle ei tarvitsisi lähteä näyttämään kantoja mistä puut on hakattu. Sinne menisi sertifioitujen ”puhtaitten” puitten kanssa samaan tuuttiin. Jos käry kävisi, joutuisin tekemään kirjallisen ilmoituksen korjaavasta toimenpiteestä. Siinä lupaisin olla hakkaamatta puronvartta ennenkuin vasta seuraavassa uudistamisessa. Siinä se. Aika hyvä hyötysuhde luontokohteet pilaamisesta.

    140ärrä

    Kaverilla on tuollainen kohde, ja siinä järeitä kuusia. Viereisen kuvion hakkuun yhteydessä hankkivat ely-keskukselta lausunnon, että siitä saa poimia isoimpia puita. Ei ostaja-metsäfirma halunnut niihin edes koskea. No sitten olisivat ottaneet itselle, mutta myöskään koneurakoitsija ei suostunut niihin koskemaan. Tämä oli hyvän aikaa raakkugatea aiemmin, eli ei siihenkään ylireagoimisesta ollut kyse. Ei myöskään FSC-hakkuusta.

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 581)