Keskustelut Metsänhoito FSC-standardin uudistaminen

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 581)
  • Gla Gla

    Hatelo: ”Olen monesti sanonut puunostajille, että +5€/motti hintaa, niin harkitsen.

    Autokauppakin mainostaa, että nyt saisi talvirenkaat kaupan päälle. Myyjä on tyytyväinen, kun ostaja luulee saavansa renkaat ilmaiseksi.

    Mäyräkoira

    Minä tein ensimmäiset kaupat fsc sertifikaatti lisällä. Tai oikeastaan sain lisät 2019 tehtyyn kauppaan, kun allekirjoitin sopimuksen MG kanssa. Tuli 2000 egee vanhan kaupan lisänä. Tämä liittyy aikaisemmin tehtyyn metso sopimukseen kesällä. 5% täyttyy kepeästi ja muu 5% tulee helposti koivutaimikoista ja rantametsistä. Minä voin hankkia talousmetsää lisää ja pinta-ala riittää omasta takaa. Sertifikaatioiden ero ei käytännössä ole kovinkaan iso.

    husse

    Olin tässä näkemässä tilannetta, kun hakkuu tehtiin sertifioimattomalle tilalle, ei kuulunut PEFC:iin, FSC:hen eikä mihinkään. Hakkuun jälkeen pinoissa oli FSC-merkityt pinolaput. Kyseltiin puunostajalta hintalisää, että eikö se ole euro motti? Ja miten se puu muuttuu sertifioiduksi tienvarressa?

    Kyseinen saha saa tavaraansa paremmin markkinoille ja ehkä parempaan hintaan. Joten he merkitsevät kaikki puunsa FSC-puuksi.

    Tässä metsänomistaja ei saanut penniäkään lisää tuosta veivauksesta.

    pihkatappi pihkatappi

    Jotkut ja varmaan useat asiakkaat vaativat fsc sertifioitua tavaraa, ilmeisesti maksavat siitä enempi. Jos Suomesta lopetetaan fsc, kun se on vallankumouksellisen ääri vasemmistolaisen aineksen salajuoni, voidaan samalla pudottaa pari kymmentä prosenttia asiakkaista pois. Jos nykyisillä fsc ehdoilla tekee sopimuksen, niin ei tuo ihan mahdoton toteutettava ole, jos taas kiristävät ohjeistusta, voi tuosta tietysti erotakin. Henkilökohtaisesti en liity, pikku raha ei riitä kannustimeksi, minusta toiminta on jostainsyystä vastenmielistä, mutta vika on omassa päässä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Uskoakseni pitemmällä aikavälillä FSC sertifikaatti syrjäyttää PEFL:n. Ensinäkin jälkimmäinen tiukkenee jatkuvasti, joutuu myöntymään ajanhengessä. Joten ero hiljalleen pienenee ja kun teollisuus on siirtymässä suosimaan FSC:tä, hintalisä paras ja tehokkain mielialojen muuttaja todellisuudessa.                                                                              Itse olen jo metsähoidollisesti hiljalleen varaumassa tulevaan, ihminen on sopeutuvainen. Olen onnistunut PLFL  sertfikaatin tuoton  menetykset minimoimaan. Eiköhän kekseliäälle ole FSC;n kanssa aikanaan myös mahdollisuuksia. Vanhat metsät alkavat olla allekirjoittaneelta  uudistettu, joten luontokartoittajatkin taitavat ensin muiden metsien aarteta havainnoida. Uskon tämän olevan tulevaisuuden realiteetti mitä tässä kirjoitin, vaikken olen siitä ihastunut.

    jees h-valta

    Tulevaa emme tiedä joten pysykäämme ajassa johon pystymme vaikuttamaan. Ja FSC:n diktatuurinen leviämispyrkimys on syytä katkaista ja pysyä siitä visusti ulkona. Jos joku metsäyhtiö kieltäytyy ostamasta sertin puuteeseen vedoten on syytä vaihtaa firmaa. Kyllä ostoa vielä löytyy meidän aikamme ilman sertejäkin. Minullakin tosin on tuo vanha PEFC mutta enpä juuri ole ajatustakaan siihen uhrannut. Mutta suojeluvaatimuksiin en lähde missään enkä koskaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Käsittääkseni sahan menettely on mahdollinen, koska ymmärtääkseni osa raaka-aineesta saa olla sertifioimatonta. Kuitenkin ostetuista puueristä pitää löytyä kirjanpito josta ilmenee mistä ne on ostettu ja kuinka paljon – jos tarkastus osuu kohdalle. Olisi ehkä selkeämpää leimata vasta tuote sertifikaateilla – miksi ne pinot pitää leimata, ellei pino ole menossa välitykseen toiselle ostajalle. Silloin olisi ehkä väärin myydä FSC-puuna?

    mehtäukko

    Jos hussen esittämä pitää paikkaansa, fsc:n uskottavuus on entistäkin yhtä tyhjän kanssa Vartian saunahirsien kanssa.

    Koko hommassa vilkkuu tuulen huuhtoma perse joka sietäisi edes tervata.

    Visakallo Visakallo

    Jos istuisin FSC:n politbyroossa, alkaisin ajaa kaikkiin muihin metsiin avohakkuukieltoa, paitsi tietysti FSC-sertifioituihin. Tämä operaatio saattaa tosin olla jo heillä valmiina odottammassa.

    Panu Panu

    FSC-sertifioitu ja FSC-kontrolloitu ovat kaksi eri asiaa, mikä selittänee FSC-merkinnät pinossa.

    – FSC-sertifoitu: puut on hakattu FSC-sertifioidusta metsästä

    – FSC-kontrolloitu: Vähänkään isommilla ostajilla kaikki puu on FSC-kontrolloitua. Tässä FSC-järjestö on onnistunut ujuttamaan lonkeronsa myös FSC-sertifioimattomiin metsiin. FSC-kontrolloidun puun pitää täyttää joitakin kriteerejä, jotka ovat paljon lievemmät kuin FSC-sertifioidun. Tämän artikkelin perusteella näyttäisi, että FSC-kontrolloitua puuta ei saa hakata metsästä, jossa on vähintään 15m3 lahopuuta hehtaarilla:

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1284796

    Kuolleet puut kannattaa siis kerätä tarkasti pois energiaksi, muuten FSC-kontrolloitu-leiman menetys uhkaa ja puukauppa loppuu siihen lopullisesti. 15m3 lahopuuta / ha voisi ihan hyvin olla talousmetsässäkin mutta koska se ei FSC:lle kelpaa niin parempi pitää varmuuden vuoksi lahopuun määrä mahdollisimman lähellä nollaa.

     

     

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 581)