YK:ssa on käsiteltävänä lakiehdotus, joka antaisi firmoille oikeuden haastaa valtio oikeuteen, jos maan oma lainsäädäntö heikentää firman mahdollisuuksia tehdä rahaa. Ylikansalliset suurfirmat käyttäisi sitä hyväkseen ja imisi pahimmassa tapauksessa jonkin valtion kassan kuiviin. Asia on ollut aiemminkin esillä EU:ssa. Kun ei mennyt läpi Brysselissä, niin nyt se on viety YK:hon (EU:n aloitteesta).
Nigeriassa on jo ko. ollut laki voimassa ja köyhältä maalta on firmat vieneet 9 mrd sillä opilla, Pakistanista 6 mrd . Joku professori varoitti suomalaisia päättäjiä , jotka ei ota kunnolla kantaa koko asiaan, Ulkomaankauppaministeriö taisi jopa kannattaa uutta lakialoitetta. (L:YLe 1)
Tuo ei koske siis tätä casea mitenkään mutta liittyy kuitenkin tulevaisuuden talouspolitiikkaan ja suursijoitustoimintaan.
Samaa asiaa on jo sivuttu EU:n ja USA:n kauppasopimusneuvotteluissa. Kun yritys tulee markkinoille, sillä pitäisi olevinaan olla takuu siitä että toimintaympäristö pysyy vakaana ja säädökset eivät muutu. Tällainen vaatimus halvaannuttaisi kaiken lainsäädännön. Yritysten pitää sopeutua siinä missä muidenkin. Korvausten laskentaperuste tuollaisessa tapauksessa on myös mahdotonta määritellä: mikä olisi yrityksen tulos ellei lainsäädäntö olisi muuttunut?
Kiistatatapaukset ratkaisisi jokin muutaman henkilön muodostama ”tuomioistuin”, joka tuskin toimisi muun kuin ison pääoman eduksi. Semmonen ehdotus oli silloin kun asia oli aiemmin esillä. Ei mitään järkeä, mutta voisi silti tulla joskus voimaan.
USA:ssahan joissain osavaltioissa saattaa esim. pohjaveden omistaa jokin pullovesifirma joka on ostanut oikeuden pullottaa vettä. Se saattaa johtaa siihen, että paikalliset joutuu ostamaan käyttövetensä firmalta, kuten oli jokin aika sitten käynytkin, kun yksityiset pikkukaivot kuivui alueella. Pikkukaupungin väestö ryhtyi kuitenkin kapinoimaan ja haastoi lopulta firman käräjille ja voitti kiistan ja sai veden käyttöoikeutensa takasin.
Sama vaara on Suomessakin olemassa, jos esim. kunnalliset vesilaitokset ajautuu rahoitusongelmiin ja joutuu myymään vesivaransa jollekin suurfirmalle.
Kiinalaiset ostaa pian koko Suomen ja nostavat kaikki maksut niin korkeiksi, että saavat karkottaa meidät maastamme maksamattomien maksujen takia ja viedä vangiksi ja tehtaisiinsa pakkotyöhön.
Kunnalliset vesilaitoksen eivät omista pohjavesialueita. Vaikka alueen omistaja asuisi huidsin Nevadassa hän ei voi pohjavesialuetta mihinkään viedä. Suomessa pohjavesialueet on niin laajoja että niillä on satoja omistajia.
Vesilaitoksien omistus samaan tapaan järjestettynä kuin sähkönsiirron omistus olis vastaava tilanne Suomessa. Ei ole enää kovin paljon yksityisiä kaivoja joista saisi muuta vettä.
Kunnalliset laitokset rahastavat vedestä ja jätevedestä satoja miljoonia ylihintaa. Katsokaa vesilasku, veteen menee lähes samanverran kuin sähköön. Yksityiset möisivät halvemmalla.
Kurkkasin Osmo Soininvaaran blogisivulle. Osmo on Helsinki Energian (Helen) hallituksen puheenjohtaja. Hän näkyykin olevan sitä mieltä, että ilmaston lämpenemistä ei enää voi pysäyttää ja ilmastopakolaisia alkaa tunkea Suomeenkin miljoonia.
Käyhän se hiilen käytön pienentäminen niinkin, että kun aikansa käyttää, niin ilmasto lämpenee niin paljon, ettei hiiltä tarvitse käyttää kaukolämmön tuottamiseen. Jos odotetaan, että joku clean tech putoaa taivaalta ja ratkaisee ongelmat, niin ettei edes kaavamuutosta sallita hiilineutraliuteen pääsemiseksi, niin odottaa saa.
Tukholma muuten on siirtynyt hiilestä bioenergian käyttöön. Pienoinen kohu tuli, kun Sanomalehti Aftonbladet kirjoitti vuosi sitten Brasiliasta tuodusta erästä, että tukholmalaiskoteja lämmitetään Amazonin hakkeella. Jutun mukaan brasilialaisella puun myyjällä oli kyllä ympäristösertifikaatti, mutta samaan aikaan yhtiötä epäiltiin maan anastuksista ja laittomista hakkuista.
Tulee halvemmaksi laivata haketta 10 000 km:n päästä, kuin tuoda rekalla Ruotsista 200 km päästä. Markkinat määräävät eikä ilmastoteko ole aina ilmastoteko jos katsoo nenäänsä pidemmälle. Ilmaista sademetsästä hakattua tavaraa laivataan Filippiiniläisellä miehistöllä, joka asuu jopa vuoden yhtäjaksoisesti laivalla, nälkäpalkalla. Laivat tupruttavat taivaalle raskaan polttoöljyn päästöt. Nehän ovat suurimpia saastuttajia. Tukholma saa ”vihreää energiaa” halvalla.
Maapallon väestönkasvu ei pysähdy ja fossiilisten käyttö kasvaa. Ainut epävarma tekijä on paljonko ilmasto lämpenee. Hiukan on isompia ongelmia kuin Kallaveden tila.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään