Oletteko ajatelleet yhtään, että KHO saattoi myös olla oikeassa ja oikeasti estää vesistön pilaantumisen? Suunnitelmaa voi muuttaa ja tarjota päästötöntä vaihtoehtoa. Silloin ei KHOkaan pääse väliin.
Nämä meidän savolaisvihreät ne onkin eteviä, saivat laskettelurinteenkin kiinni Puijon kyljessä. Estivät järviveden käytön lumettamisessa kun olisi rinne rehevöitynyt ja jokin sieni kadonnut. Unohtui vaan että sieni vaatii avoimen rinteen elääkseen, eli nyt rinne pitää niittää verovaroin kun yrittäjää ei enää mäessä ole. No, velkarahalla on Kuopion hyvä pitää sienet elossa. Näkyvät nyt Finpulpin kaadettuaan siirtyvän vastustamaan paikallisen jätelaitoksen laajennusta, kaikkia kaivoksia,kuitupuun hakkuuta, avohakkuuta yms. Ja varmasti antavat apua kaikkien muiden tehdashankkeiden vastustajille.
”Jos mettämiähellä on parempi ehdotus tehtaan jätevesien hallintaan, niin kuulemme mielellämme”
Yksinkertaisen metsämiehen järjellä ja kansakoulupohjalta yrittävänä pienmetsänomistajana en edes yritä väittää, että minulla olisi jokin ratkaisu ongelmaan, jota on yritetty ratkaista huippuasintuntijoiden voimin monen vuoden suunnittelun tuloksena. Jos monimutkaiseen ongelmaan on yksinkertainen ratkaisu, sitä sanotaan joksikin -lismiksi, mitä en millään muista, mikä se onkaan; ehkä Anneli tietää/muistaa sen paremmin? Joka tapauksessa pitää muistaa laitoksen mittakaava; niitä vesimääriä ei niin vain ohjata ”jonnekin maaston imeytyskenttään”, vaikka suljettu vesikierto onkin ”matkassa”.
Mitä ilmeisimmin Kuopion ratkaisu perustui siihen, että veden laatu heikkenisi nykyiseltä tasolta tai ainakin riski kasvaisi. Esim. Äänekosken tapauksessa uuden suuremman laitoksen päästöt vähenivät vanhaan pienempään laitokseen verrattuna; sama on mahdollista Kemissäkin eli siinä mielessä Kuopio ja Kemi eivät käsittääkseni ole ”samalla viivalla” ympäristölupia ratkaistaessa, mutta mikä näistä tietää. Joka tapauksessa kansantaloudellisilla ja työllisyyteen liittyvillä tekijöillä ei ole mitään merkitystä ympäristölupia ratkaistaessa.
Muistutan vielä siitä KHO:n logiikasta. Finnpulp on toimittanut lupaviranomaiselle kaikki pyydetyt paperit ja lupaviranomainen on myöntänyt ympäristöluvan. Sitten luvasta on valitettu ja valitettu, ja homma on mennyt KHO:n pöydälle.
KHO ei varsinaisesti tutki sitä, onko Finnpulpin hanke mahdollista toteuttaa eikä KHOa kiinnosta koko hankkeen toteuttaminen. Sen sijaan KHO tutkii, onko lupaviranomainen toiminut oikein eli onko lupaviranomainen vaatinut Finnpulpilta tarpeeksi. KHO:n katse suuntautuu siis lupaviranomaiseen.
Jos lupaviranomainen on toiminut väärin, lupaa ei olisi tullut myöntää, ja silloin lupa muuttuu kurpitsaksi ja lupaviranomaisen pitäisi jatkossa ottaa opikseen.
Lopputulos on tietysti toimijan kannalta käytännössä sama, mutta tämä normaali-ihmiselle vieras logiikka pitää ymmärrää, kun KHO:n päätöstä lukee.
Eiks se lupaviranomainen alunperinkin jo asettanut niin tiukat päästörajat että olisiko niihin ollut edes mahdollista päästä olemassaolevalla tekniikalla vaan olisi pitännyt kehittää jotain uutta. Ei tainnut Kho uskoa että Finnpulp siihen pystyisi. Pienempi laitos olisi siten voinut onnistua mutta kummasti finnpulp ei halua muita vaihtoehtoja tutkia vaan heittivät heti pyyhkeen kehään.
KHO ja vihreät syövät pöydästäsi. Onhan sitä aikoihin eletty, että uusi parempi tekniikka vaarantaakin ympäristön. Iso karjatila saastuttaa enemmän vesistöä kuin tuollainen tehdas, navetoilta ei vaadita mitään jätteiden käsittelyä vaikka, ne nykyisin muistuttavat teollisuuslaitoksia. Jätteet voi ajaa pelloille käsittelemättömänä. Kuopion kaupungin jätevesilaitokselta vedet menevät taatusti vesistöihin ja niissä on enemmän ravinteita kuin sellutehtaan päästöissä. Veistöillä on vielä miljardeja vuosia aikaa puhdistua, nykymutoinen sivilisaatio kohtaa loppunsa huomattavasti aiemmin. Saattoipa tuo olla ensimäinen nykyaikainen sellutehdas, jonka rakentamisen oikeuslaitos on torpannut. Keksityillä perusteilla, oikeus ei voi perustua olettamuksiin, että saaattaa aiheuttaa, vesistöjen laadun huononemista. Vesistö ei ole pysyvässä tilassa koskaan. Perustelu oli hyvin savolainen suattaapi niin käävä tai olla käämättä, mistäpä tuon tiennee.
Tähän saakkaa hallintomme on hokenut työn tärkeyttä, tässä päätöksessä näkyy miten suunta on kääntynyt. Vapaa-ajan asumukset ajavatkin teollisuuslaitoksen ohi ja yli. Tärkeintä on vapaa-ajan vietto ja metsissä samoilu ja puuston pitää olla koskematta, eikä sitä saa hyödyntää.
Ja mitä meidän politikkomme ovat tehneet samaan aikaan kun kansantaloudelle satoja miljoonia tuova hanke torpattiin. He kinastelivat siitä pitääkö terroristeiksi lähteneitä auttaa Syyriassa. Miksi meidän pitää kustantaa verovaroin 200 hölmöä eduskuntaan. He tuottavat ainostaan itutusta nykyisin. Onneksi nuo idiootit ovat pois työelämästä kun ovat eduskunnassa, tekevät vähemmän vahinkoa. Käisttelevät seuraavaksi sitten Haaviston puheita virkamiehilleen yhdessä komiteassaan, ei siitäkään mitään valmista tule sen tietää edeltäpäin. Olis ollut parempi antaa loparit tuolle yhdelle persu virkamiehelle UM:stä.
Taustalla on EU vesipuitedirektiivi…? Ottaen muutenkin huomioon tämän ylikansallisen ”viisaan” eu:n!? Oikea korruption mätäpesä ja hyväveliverkoston tyyssija. Eipä pulju pysty pysäyttämään Puolan kivihiilen tuprutusta, ei merien muovittamista. Rajojen takana ajetaan euro 1 tai luokattomilla savuromuilla kun täällä kannetaan selkä väärällään kusta tankkiin..! Ja maailma pelastuu.
Finpulp olisi merkinnyt kiinalaisen omistuksen tuloa 37% suomalaiseen metsäteollisuuteen. Kyse lienee myös poliittisesta päätöksestä, jolla torpattiin kiinalaisten tulo omistajiksi. Myös Kemijärven hankkeessa kiinalaisen rahan osuus on laskenut alle 50%, pelko on sielläkin että hanke menee kiville.
Keskustelupalstalla ei näköjään voi enää käyttä linkkejä. Kaikki muukin kirjoitettu häviää, jos liittää linkin ja lähettää. Että pitää sitten vaan uskoa alla oleva.
”Jos kyseessä on suljetulla kierrolla toimiva tehdas, niin kuinka ihmeessä se tuottaisi haitallista jätevettä? Aikoinaan, kun vastaavia järjestelmiä rakennettiin suljetulla kierrolla…..”
Suljetusta kierrosta välillä puhutaan, mutta se ei onnistu. se tarkoittaa sitä, että valkaisujätevedet, joissa on klorideja, menevät kemikaalikiertoon ja voimalaitokseen, lupa-asioista, suunnittelusta ja rakentamisesta vastaava Finnpulp Oy:n johtaja <b>Timo Piilonen </b>kertoo.
Thunder Bayn sellutehtaassa Kanadassa kokeiltiin suljettua kiertoa yli 30 vuotta sitten. Sitä ajettiin puolisen vuotta vaihtelevalla menestyksellä. Piilosen mukaan lopuksi päädyttiin lähes katastrofiin. Korroosio söi höyrykattilat. Sen jälkeen suljettua kiertoa ei ole kokeiltu missään. Jos tehdään valkaisematonta sellua, voidaan puhua lähes suljetuista tehtaista.
”Jos tehdasalue on riittävän suuri, sisältäen myös sen imeytysalueen, pitäisi olla teknisesti mahdollista päästä liki nollatason vesistöpäästöihin.”
Tehdas olisi tuottanut jätevettä 2 500 000 litraa tunnissa. Olisi aika kiire imeä.
Suomi on satojen tuhansien järvien maa. Vaikka muutama uhrataan teollisuudelle vielä jää mökkikäyttöönkin. Noista muutamasta mutalikosta on jaksettu jauhaa, johon purkautui jätevesiä Talvivaarasta. Sinänsä nuo suolat ei vesistöjä vahingoita mitenkään ja laskeutuvat pohjaan.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään