Keskustelut Metsänomistus EU:n Metsien suojelutavoite

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 205)
  • EU:n Metsien suojelutavoite

    Maaseudun Tulevaisuus Lehti tänään: Kolmannes Eu:n maapinta-alasta on suojelusuunnitelman piirissä. Tiukasti suojeltuja alueita tästä tulisi olla 10%.

    Ensisijaisina suojelukohteina luonnontilaiset primäärimetsät sekä vanhat metsät jotka pitäisi vetää pois käytöstä ja suojella. Lisäksi suojeltavien listalle on nostettu suot ja turvemaat.

    Eli nykyinen Natura 2000 laajenisi kovinkin mukavasti. Eikös EU:n alueella ole Natura-ohjelman mukaisia alueita jo 25%. Tiukasti suojeltuja maa-alueista tällä hetkellä kolmisen prosenttia.

    Jotenkin tuntuu että FSC:n HCV-merkintä on alustava pohja tälle.. Ainakin kuvittelisin että samoja alueita hyvin pitkälle.

  • mehtäukko

    Onko turpeen uusiutumattomuuden kohtalo ollut todellakin kuin ”nuori isäntä” esittää: arpapeliä? Jos on,!!!

    A.Jalkanen

    Lue mehtäukko Wikipedian sivu otsikolla Turve. Linkki edellä.

    Puukin lanseeraama matalaojitus ei ole ihan uusi asia ja on peitteisen metsänkasvatuksen ohella varmasti kannatettava kunhan opitaan soveltamaan. Siksi ei kunnostusojitusten kannattaisi kokonaan jättää pois kemerasta koska siinä saadaan kunnon suunnittelu tehdyksi.

    Maataloudessa on käytössä menetelmä nimeltään säätösalaojitus. Periaatteessa suoalueellakin, jossa on selkeä laskuoja olemassa, saattaisi olla mahdollista myös säätää pohjaveden pintaa patojen avulla vuoden sateisuuden ja puuston haihdutuskyvyn mukaan.

    Kurki

    Onko turpeen uusiutumattomuuden kohtalo ollut todellakin kuin ”nuori isäntä” esittää: arpapeliä? Jos on,!!!

    Uskon kyllä Ilpo Pernaata Kauhavalta, kun kertoo linkissä juuri sen, minkä  videokin. EU hyväksyi turpeen uusiutuvaksi.

    Suomalaiset itse tekivät turpeesta uusiutumattoman.

    https://ilkkapohjalainen.fi/mielipide/yleisolta/lukijoilta-uutta-tietoa-turpeesta-ja-turvepelloista-1.4466623

    A.Jalkanen

    En vieläkään usko, että asia voisi olla tänä päivänä toisin IPCC:n raportoinnissa – riippumatta mitä Suomen eduskunta päätti vuonna 2002. Onhan turvemaita muillakin ja raportoinnilla on tieteellinen pohja, poliittisen lisäksi. Turve menee väkisinkin fossiiliseksi jo sillä perusteella, että luonnontilaisten soiden päästöjä ja nieluja ei huomioida, ei metaaniakaan.

    A.Jalkanen

    Tämäkin ketju meni aiheesta viis. Jatkan siis samalla linjalla!

    Tuohon Visakallon ongelmaan koskien puiden poistoa suojelualueen kohdalta: kuinka leveä on tiealue ko. kohdalla? Mielestäni tieoikeuden alaiselta leveydeltä pitäisi voida puita poistaa.

    Puuki

    Muistaakseni esmes Ruotsissa turvemaita ei samalla lailla lasketa hiilipäästöjä tuottaviksi eli sammalleen kasvu huomioidaan hiilitaseessa (?) , kuten se käytännössä vaikuttaakin siihen. Aika nopeasti kasvaa märkä turpeennostoalueen pohjakin umpeen suokasvillisuutta turpeen noston loputtua pohjoisessa varsinkin.   Vielä parempi kasvihuonekaasujen sitomisen kannalta , jos paikalle kasvatetaan nopeakasvuisia puita.  Vesien suojelua tehostamalla turpeen käyttökin olisi ihan ok hommaa , varsinkin kun sitä verrataan hiilen  ja öljyn käytön haittoihin. Korvaavan ja pienemmän haitan periaatteella sitä pitäisi edetäkin päästöasioissa , koska ei ole ilmastolla maiden rajoja esteenä.

    Hiilivoimalat ei ole virallisesti liian haitallisia niin kauan kuin isot maat/kaupungit ( myös H:ki)  joutuu pakosta käyttämään rusko-ja kivihiiltä.  Sitä odotellessa   suojeluinto keskitetään mieluummin vähemmän haitallisiin ja ennen kaikkea muiden kuin oman maan (tai maakunnan)  päästölähteisiin isommassa kuvassa.

    En tiedä tietenkään  toisten tiealueiden leveyksiä mutta n. 12 m on tavan metsäautotien tiealueen leveys näillämain.  Se ei riitä estämään pitkien puiden mahdollista kaatuilemista teille , kun vielä useimmiten puita kasvaa tiealueen reunoillakin.

    Jos ja kun matalaojitus on siis tunnettu menetelmä ennestäänkin (en ole nähnyt itse tutkimuksia tms . siitä,  vaan onhan niitä varmaan olemassa, kun AJ:kin niin kertoo)  , niin miksipä ei sitä alettaisi käytännössäkin soveltamaan heti tai välittömästi ennen kuin pilaamaan ylimitoitetuilla ennallistamistoimilla hyvin kasvavia ja hyvän kasvupotentiaalin omaavia metsiä . Kasvihuonekaasujahan sitä kait yritetään vähentää eikä vain businesmielessä lisää euroja ennallistamisfirmoille. Vai meneekö se ls-järjestöilläkin niin, että vain raha edellä mennään muusta viis ??   Siinä tapauksessa tavan mo:t ym. metsätoimijat on oikeita luonnonsuojelijoita , kun ottavat huomioon mh:ssa luonnon monimuotoisuusasiat ja kasvihuonekaasujen sitomistarpeet kuten varmaan suurin osa tekeekin jo sertifioinninkin takia jos ei muuten.

     

     

    Timppa

    Kun perustettiin luonnonsuojelualue, niin jätettiin tien viereen 10 m:n kaista, joka ei ole suojelualuetta.  Nuo tienvieret suojelualueella ovat kuulemma joskus olleet hankalia tapauksia.  Epäilemättä niiltä voi saada kaadettua turvallisuutta uhkaavia puita, mutta ei kait ihan yksinkertaisesti.

    Visakallo

    A.Jalkanen: ”Mielestäni tieoikeuden alaiselta leveydeltä pitäisi voida puita poistaa.”

    Näin juuri asia on, mutta ongelma onkin ne tiealueen ulkopuolella olevat puut, joiden latvat voivat ylettyä jopa 30 metrin päästä tielle. Tuo 30 metriä on minusta tien minimi etäisyys suojelualueesta. Tonttien kohdalla se saisi olla ainakin 50 metriä. Tienpitäjä on vastuussa, jos ajoradalla on jotain ylimääräistä tavaraa. Suojelu ei saa missäin oloissa mennä yleisen turvallisuuden edelle.

    harrastelija

    On tämäkin joutavaa jahkailua turpeen kanssa! Lasketaan mm:n kanssa  sammaleen kasvua. Niinkuin se nyt on Maapallon ilmaston suojelussa tärkein asia!

    7, 5 miljardia homo sapiensia paskoo ja hengittää. He kuluttavan elämisellään ja asumisellaan ilmakehää kaikkein eniten. Sitten jotkut holtittomat yhteisöt raivaavat ja polttavat (antavat palaa) sademetsiään, jotka todella ovat olleet Maapallon keuhkot.

    Suomessa kerätään rahaa ja lahjoituksia Maapallon väkirikkaimpiin alueisiin (parhaimmat pääsevät tekemään helteisiä lomamatkoja). Lahjoittakaa ja valvokaa kehitysmaihin ehkäisyvälineitä ja -menetelmiä! Älkää jakako niitä Suomessa jo pruskouluikäisille tytöille. Saattaisi tuo perheväkivaltakin vähentyä?

    Ymmärrän sen, että kaivetaan kaivoja, rakennetaan aurinkopattereita, viedään teknologiaa, jotta paikalliset voisivat sitten itse hoitaa tarpeensa. Mutta kun ei edes osata (viitsitä) pitää tarvittavia laitteita kunnossa – vaan kaikki rappeutuu!

    Jos Suomen tilannetta verrataan, niin ilman pitempiaikaista varautumista talven varalle täällä kuolee (Helsinkiläisistä en tiedä ?)! Miksei samoin voisi teknologiaa käyttäen varautua myäs hellejaksoihin jossakin päiväntasaajan alueella olevilla alueilla?

    mehtäukko

    Just noin harrastelija.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 205)