Keskustelut Metsänomistus EU:n Metsien suojelutavoite

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 205)
  • EU:n Metsien suojelutavoite

    Maaseudun Tulevaisuus Lehti tänään: Kolmannes Eu:n maapinta-alasta on suojelusuunnitelman piirissä. Tiukasti suojeltuja alueita tästä tulisi olla 10%.

    Ensisijaisina suojelukohteina luonnontilaiset primäärimetsät sekä vanhat metsät jotka pitäisi vetää pois käytöstä ja suojella. Lisäksi suojeltavien listalle on nostettu suot ja turvemaat.

    Eli nykyinen Natura 2000 laajenisi kovinkin mukavasti. Eikös EU:n alueella ole Natura-ohjelman mukaisia alueita jo 25%. Tiukasti suojeltuja maa-alueista tällä hetkellä kolmisen prosenttia.

    Jotenkin tuntuu että FSC:n HCV-merkintä on alustava pohja tälle.. Ainakin kuvittelisin että samoja alueita hyvin pitkälle.

  • Visakallo

    Helsingin Sanomat vaalii taas perinteitään sunnuntai 17.5.2020 pääkirjoituksessaan.

    Lasse Rantasen piirros kuvaa mätästettyä uudistusaluetta, jossa jättöpuut ovat asiallisesti pystyssä ja alueen ympärillä on eri ikäisiä metsäkuvioita. Kuvan oikeassa alakulmassa metso katsoo nokka auki, kun kauhean kokoinen koneen koura on kurkottamassa kohti alueen ainoaa kantoa, joka on kaiken lisäksi laho! Jutun otsikko on: Luonto on kaiken elämän perusta.

    Pääkirjoitus on sinällään ihan normaalia Hesaria, jossa suomalainen metsätalous  kytketään kätevästi maailman katastrofeihin,  ilmastonmuutokseen, globaaliin maankäyttöön ja luonnon yksipuolistumiseen. Ratkaisu tähän kaikkeen on Etelä-Suomen metsien suojelu. Vähän sanattomaksi tämä vetää. Jotain muuta odottaisin valtakunnan ykkösmedialta.

    A.Jalkanen

    Kun ei tiedetä, mikä monimuotoisuuden taso on riittävä – ekosysteemien toiminnan turvaava, erityisesti ilmaston muuttuessa – kannattaa noudattaa varovaisuusperiaatetta. Emme esimerkiksi tiedä mistä johtuu metsiemme kasvun kiihtymisen hidastuminen – juuri kun metsät ovat ikärakenteensa puolesta hyvässä kasvuvaiheessa. Siksi suojelumetsiä lisää etelään ja seuranta tepsivätkö toimet, kuten nyt on näyttänyt. Toimilla tarkoitan suojelualueiden, luonnonhoidon ja metsien hoitamattomuuden muodostamaa kokonaisuutta.

    Vapaaehtoinen ilman korvausta tapahtuva suojelu (joko tarkoituksella tai vahingossa) eli ”hallittu tai hallitsematon hoitamattomuus” tuottaa samoja luontoarvoja kuin suojelualue. Hoitamattomuus tuottaa myös ei-toivottuja sivuvaikutuksia eli puuntuotannon alenemista, joten sitä pitää käyttää harkiten, esimerkiksi isoilla monokulttuurialueilla joilta puuttuvat muut keinot tai arvokkaissa elinympäristöissä. Itselläni on kolme luontoarvometsikköä: rantaan rajautuva ojitusalueen ravinteita pidättävä kosteikko, ja siihen kytkeytyvät kaksi rehevää kuviota, lehtisekametsä ja korpi. Yhteensä noin 5 % tilan pinta-alasta.

    Puuki

    Luontoarvojen säilyttäminen pysyy paremmin kondiksessa ilman pakottamista.  Itselläni on lehtipuumetsiä, seka(lehti)puumetsiköitä, metsäniittyä, vanhaa metsää  ja rannan suojavyöhykkeitä n. 8 % pinta-alasta.  Jos tulisi pakkosuojelun piirteitä  mukaan, niin suuri osa puustosta kannattaisi tietysti hakata pois heti ettei tulisi liian paljon tappiota.

    A.Jalkanen

    Itselläni nuo kohteet ovat pienialaisia ja vaikeasti uudistettavia, joten tappiokin jää pieneksi. Puuki kiinnittää huomiota sinänsä tärkeään seikkaan: vapaaehtoisesta suojelusta tulee hyvä mieli, pakkosuojelusta usein paha mieli, jota hyväkään rahapotti ei korvaa.

    Tolopainen

    Kulla nyt kannattaisi vihreidenkin katsoa hiukan ympärilleen, mitä maailmalla tapahtuu. Korona siirsi Suomea ainakin 1000km pohjoiseen ja asemamme heikkenee hyvin nopeasti investointikohteena. Jos tänne ei ole tehty enää investointeja yli kymmeneen vuoteen, kannattais olla huolestunut tosiasioista eikä elää kuvitelmissa. Työpaikkakato on kiihtymässä ennen näkemättömiin mittoihin ja ihmisten varallisuusarvot romahtavat. Osakkeiden ja asuntojen  hinnat eivät koskaan enää täällä palaa pandemiaa edeltävälle tasolle. Suurinosa kotimaan pienistä lentokentistä laitetaan kiinni vuoden kulessa. Ei tänne todellakaan ole tulossa ulkomailta työntekijöitä. Persut voivat olla kaikessa rauhassa perus Suomessaan.

    Puuki

    Kun ei tiedetä, mikä monimuotoisuuden taso on riittävä – ekosysteemien toiminnan turvaava, erityisesti ilmaston muuttuessa – kannattaa noudattaa varovaisuusperiaatetta. Emme esimerkiksi tiedä mistä johtuu metsiemme kasvun kiihtymisen hidastuminen – juuri kun metsät ovat ikärakenteensa puolesta hyvässä kasvuvaiheessa.

    Enemmän kuin metsien harvennusten tekemättömyyttä ja osin vanhojen metsien suojeluakin tulisi suosia sekapuustojen ja männiköiden kasvatusta niille sopivilla kohteilla.  Vois arvata, että heikentynyt kasvu keski-ikäisissä metsissä johtuu juuri kuusten vääristä liian kuivista ja ehkä ravinteisuudeltaankin heikoista kasvupaikoista ja kasvatusmetsien harventamattomuudesta.  Turvemailla voi olla osin syynä ojitusten vaikutuksen väheneminen ojien kasvaessa umpeen . Ylitiheys heikentää ainakin käyttöpuun kok.kasvua jossain vaiheessa, kun itseharveneminen ja latvusten supistuminen lisääntyy.

    Monimuotoisuuteen kuuluu myös puulajien monilajisuus ja sen kestävyys tuhoja vastaan jotta metsät selviäisi lisääntyvistä luonnontuhoista.   Lahopuun yletön määrä voisi olla ötököille paratiisi mutta muu monimuotoisuus , metsän kasvatuksen kannattavuuden ohella , kärsisi siitä.   Ei Suomi ole suojassa muualla monin paikoin jo olleista laajoista kuusen kirjanpainajatuhoista eikä metsäpaloistakaan jos metsiä ( ja tiestöäkin) ei hoideta kunnolla.  Kuusikoiden kasvun mahdollisesta tyssäämisestä varsinkin E-Suomessa on puhuneet ja varoitelleet jotkut metsäprofessoritkin.   Entistäkin halvempi kuivava/kuivunut puu olisi varmaan jonkin metsäteollisuuden alan mieleen mutta se hyöty olisi ”toispuoleista” ja lyhytaikaista.

    Planter

    Puukin ja Annelin linjoilla suojelussa, vapaaehtoisuus toimii hyvin. Minäkin olen jättänyt koskemattomaksi varmaankin 5-10% metsäalasta. Usein ne metsätalouden kannalta vähäarvoisimmat kohdat ovatkin arvokkaita suojelumielessä.

    A.Jalkanen

    Kyllä metsäteollisuus investoi. Kun tehostetaan metsien kasvua, siitä riittää kaikkeen: suojeluun, käyttöön ja vielä hiilinieluksikin.

    Kurki

    Jotkut voi olla tylsistyneitä Länsi-Suomessakin.

    Ja muuallakin maassa.

    Visakallo

    Edelleen on vastausta vaille, mitä- tai ketä varten Etelä-Suomen metsiä pitäisi suojella lisää? Ei ainakaan ihmisillä ole niille tarvetta, koska niissä ei liikuta. Naapurissa olevalla suojelualueella oli vielä viisitoista vuotta sitten joitakin merkkejä satunnaisista kulkijoista, mutta ei enää. Vanha lehtipuuvaltainen suojelumetsä ei vaikeakulkuisuutensa takia ihmisiä houkuttele,  eikä se olisi turvallistakaan, koska lahoja konkeloita ja katkeavia latvoja putoilee maahan jo pienemmälläkin tuulella. En missään oloissa veisi lapsenlapsiani sinne metsäretkelle.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 205)