Keskustelut Metsänomistus EU:n metsäpolitiikkaa

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 2,293)
  • EU:n metsäpolitiikkaa

    Hamuaako EU jo kohtuuttoman paljon päätösvaltaa sen suhteen, miten Suomen metsiä käytännön tasolla hoidetaan, metsäneuvos Heikki Granholm?

    http://areena.yle.fi/audio/1-50799758

    EU:sta on tulossa paljon lainsäädäntöä joka koskee metsiä: LULUCF-asetuksen tarkennus, biodiversiteettistrategia (mm. suojelupinta-alan tavoite 30 %), kestävän rahoituksen kriteerit ja ilmastopaketti. Haastattelussa taustaa.

  • Puuki

    Idänkauppa oli suurelta osin vaihtokauppaa. Öljyä tuotiin Suomeen. Tuotteet oli ihan kelpo tavaraa. Paitsi joskus oli laatuongelmia. Kun Tiklas valmisti takkeja vientiin , niin venäläiset halusi vastakauppoja ja myivät sille takin vuorikangasta. Kun takkeja toimitettiin sitten Venäjälle, niin palauttivat heikon laadun takia takit ; syynä oli huonolaatuinen vuorikangas.

    mehtäukko

    50-80 luvuilla kukaan ei nähnyt edes unta kestävyydestä raaka-ainetuotannossa.

    Haba osaa varmaan kertoa, kuinka 2000-luvun Venäjällä se näkyy ja paremmin kuin esim. kotimaassa?

    Timppa

    Banaani valtion ja menneisyyden kannattajien pitää toki muistaa että mahtavan 50-80 luvun Suomen piti pitkälti pystyssä Neuvostoliitto. Ylituotanto ja kaikki muu länteen kelpaamaton tuotanto myytiin hyvään hintaan sinne. Ei tarvinnut perustella mitenkään miten kestävästi on raaka-aineet tuotettu.

    Ei Suomi ole ollut ”banaanivaltio” enää 1800-luvun lopun jälkeen.  Kyllä sellun ja paperin valmistus vaatii muutakin osaamista kuin puun kaatamista.

    Eihän se itäkauppakaan noin mennyt.  Neuvostoliittoon myytiin sellaista tavaraa, jota he halusivat ostaa ja mistä maksaa.  Eipä varmaankaan voi ketään suomalaista syyttää, jos hinta oli joskus hyvä.  Sillä perusteella nykyäänkin kauppaa tehdään.  Yritetään saada mahdollisimman hyvä myyntihinta suhteessa valmistuskustannuksiin.

    Venäjän kauppa on oli Suomelle edullista jo ennen ensimmäistä maailmansotaa,  Maa oli suomalaisen paperin päävientialue ja myyntihinnat hyviä.  Kun itäraja sulkeutui, niin tuli ongelmia, mutta olihan myös länsikauppaa, jonka suhteiden avulla paperillemme avautui uudet markkinat.

    Ilman sotien jälkeistä itäkauppaa Suomen teollisuus ei olisi nykyisen lainen globaali ykkösketjun toimija.  Hyvät myyntikatteet sijoitettiin paljolti kehitykseen ja toiminnan laajentamiseen, mikä kantoi sitten firmoja maailmalle.  Tietysti on aloja kuten tekstiiliteollisuus, jonka luontaiset edetykset Suomessa ovat heikommat ja jonka oli mahdotonta korvata itäkauppaansa.

    Itsekin olin 1970-luvun alussa pienessä roolissa, kun Nokia alkoi voimalla kehittää elekroniikkateollisuuttaan.  Vuorineuvos oli päättänyt, että nyt satsataan ja lujasti.  Olin silloin rakennusliikkeen johtaja ja minun vastuulleni tuli elekroniikkaosaston toimitalon suunnitteluttaminen ja rakentaminen kohtuuttoman lyhyessä ajassa.  Jutun juju oli se, ettei Nokia tiennyt, mitä siellä oikeasti tehtäisiin.  Tehtiin talo, jossa kaikki oli mahdollista ja pysyttiin aikataulussa.  Työnantajanikin tase parani.  Siinä talossa harjoitetun toiminnan tulosta ovat sitten myöhemmät kännykät ja keskukset.

    Sodassa ollut porukka ei kauan aikaillut päätöksenteossa

    Puuki

    Sotakorvausten maksaminen vei kyllä Suomelta melkoisen leijonan osan kansantuotteesta ennenkuin norm. kauppaa voitiin alkaa tehdä.

    Jovain

    Miten mahtaa olla tuo luikuripeli ja jk pelleily, joilla ollaan pilaamassa Suomalaista metsänhoitoa. Mistähän syystä jatkuva kasvatus on otettu metsälakiin. Täytyy sille olla painavat perusteet, että metsänhoitoa ohjataan myös siihen suuntaan.

    Siirtymä on kuitenkin todellisuutta ja en jaksa uskoa, että jatkuva kasvatus tulee säilymään erillisenä saarekkeena Suomalaisessa metsänhoidossa. Siinä mielessä vapaa tyyli ja kulloisetkin tarpeet vie oikeaan suuntaan. Onhan se havaittavissa jo tällä hetkellä, sisäistäminen kuuluu metsänhoitoon. Kysymys kuuluu, kun sieltä tullaan ulos, ovat myös luontaiset vaihtoehdot aidosti mukana.

    En minä ainakaan jaksa uskoa, että olisi huonommasta tai vähemmän tuottavasta vaihtoehdosta kysymys, jos luontainen metsänhoito on mukana ja päähuomio on kuitenkin keinollisessa metsänhoidossa.

    R.Ranta

    Sinä Gla liioittelet jk:n uhkaa ja katteetonta markkinointia. Markkinointi on yl. aina jossain määrin katteetonta ja rahalla saa vaikka minkälaisia tutkimuksia. ”Uhreja” vois olla enemmänkin eikä sillä lyhyellä aikavälillä ole juuri mitään merkitystä. Ei niitä metsiä silmänkääntötempulla jatkuvan kasvatuksen metsiksi saa.  Se on piiiitkä tarina.

    Mitä tulee vapaaseen tyyliin ja sen puolustamiseen, olen takuuvarmasti sillä saralla tehnyt oman osuuteni ja paljon, paljon enemmänkin. (Kukas se kissan hännän nostaa, ellei sitä kukaan nosta.) Se on ollut hieno kuulla, että se täälläkin näin pitkälle hyväksytään. Nyt on nuorempien vuoro pitää puolensa. ”Ei oikeutta maassa saa, jos itse sit ei hanki.”

    mehtäukko

    Ettekö  ole tavanneet Berzan aloitusta ”Jatkuva kasvatus käytännössä”? Ei tarvita muinaisia esimerkkejä, nyky-aikaan ei tuollaisia töplöksiä pitäisi enää esiintyä.

    Luikuripelistä on myös ollut esimerkkejä.Kemeroilla porsastelu ja metsän uudistuksen laiminlyönti eivät saa sympatioita.

    Gla

    Reima: ”Sinä Gla liioittelet jk:n uhkaa ja katteetonta markkinointia.”

    Tuohon en voi enää mitään sanoa. Tuo on sinun mielipide, minä olen silti huolissani metsien päätöksentekoon liittyvistä asioista. Tuskin koskaan on ollut niin suuria intressejä aihetta kohtaan kuin nyt. Ja miten nopea muutos onkaan ollut. Maailma oli erilainen paikka ennen muutaman vuoden takaista IPCC:n raporttia. Eihän tuota ennen juurikaan edes puhuttu hiilinieluista tai hiilen sidonnasta. Nyt ei mistään metsään liittyvästä voi puhua ilman, että mukana on taikasana hiilinielu. Ennen tuotettiin puuta metsäteollisuudelle, eikä mitään hiilinieluja.

    ”Ei niitä metsiä silmänkääntötempulla jatkuvan kasvatuksen metsiksi saa. Se on piiiitkä tarina.”

    Tarinan pituus riippuu edunvalvonnan terävyydestä. Ilman sitä kyseessäon vain yksi nuijan kopautus. Toki taimikkoa kasvattavan ei tarvitse huolestua, kun päätehakkuu eiole ajankohtainen. Mutta mitä sanoo se, jolla on omt-kuusikko odottelemassa päätehakkuuta ja kuviolla jyllää juurikääpä? Ei tosiaan muutu tuo metsä jatkuvan kasvatuksen metsäksi muuten kuin hakkaamalla sinne ykkösvaiheessa pinta-alasta 50% pienaukkoja ja kakkosvaiheessa samalla tavalla.

    Tolopainen

    Tehdään metsistä hiilinieluja ja jatketaan velaksi elämistä ja pikkupakettien tilaamista Kiinasta. Kauko-Itään pitäisi myös lennättää vuosittain puolimiljoonaa suomalaista pariksi viikoksi lomalle. Kirkossa, jos käy sunnuntaisin, lopuksi palkintona on vielä ikuinen elämä, siellä vartoillaan notkuvin pöydin länsimaista suurkuluttajaa.

     

     

    mehtäukko

    Eikö Tolopainen takaisi jo 10:tä neitsyttä… 🙂

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 2,293)