Keskustelut Metsänomistus EU:n metsäpolitiikkaa

Esillä 10 vastausta, 461 - 470 (kaikkiaan 2,293)
  • EU:n metsäpolitiikkaa

    Hamuaako EU jo kohtuuttoman paljon päätösvaltaa sen suhteen, miten Suomen metsiä käytännön tasolla hoidetaan, metsäneuvos Heikki Granholm?

    http://areena.yle.fi/audio/1-50799758

    EU:sta on tulossa paljon lainsäädäntöä joka koskee metsiä: LULUCF-asetuksen tarkennus, biodiversiteettistrategia (mm. suojelupinta-alan tavoite 30 %), kestävän rahoituksen kriteerit ja ilmastopaketti. Haastattelussa taustaa.

  • aegolius

    risuparta pitää itseään tärkeänä tulipalosta varoittajana. Hän ei vain tiedä mikä palaa ja missä palaa eikä osaa kysyjälle tilanteesta kertoa mitään. Hädissään kuitenkin on.

    Mitään keskustelua risuparran kanssa ei saa aikaan. Vähän väliä kuitenkin tulee näitä tulipalohätähuutoja. Risuparralle tiedoksi, että hätäkeskuskin neuvoo kertomaan ja selittämään tilanne. Mikä siis on hätänä? Tiedän toki, että hätä on suuri ja apulantaräkäpetäjäporukka uhkaa. Täytyy pystyä parempaan, jos haluaa jotain todellista asiaa tuoda esille.

    Kurki

    Suomen maankäyttösektorin nettonielu esimerkiksi vuosina 2016-2018 oli vertailun vuoksi keskimäärin -13,6 Mt CO2 ekv.

    Tilastokeskuksen taulukossa 1,7 sivulla 45 on laskettu Suomen metsien hiilinieluja menneiltä vuosilta.

    Esim 2018 sen tilastokeskus on laskenut olevan -15,3 milj.CO2-tn. Tuossa on mukana ”Ojitettujen turvepohjaisten metsämaiden CH4 ja N2O-päästöt” +2,5 milj.tn.

    Vuodelle 2020 hiilinielu näkyy olevan -32,7 milj.tn eli sama kuin mitä itse edellä olen laskenut. Kivennäismaiden karikenielu ja turvemaiden CO2-, CH4-ja N20-päästöt näyttävät kumoavat toisensa.

    Nyt kun Lulucf maankäyttösektorin laskenta menee uusiksi Suomen pitää vaatia myös ojitettujen turvemaiden luonnon metaanipäästöjen poistuminen 5 miljoonalta ojitushehtaarilta. Ojitus lakkauttaa suurimman osan luonnon soiden metaanipäästöistä. On jotenkin käsittämätöntä, että sitttten jääneet luonnon metaani- ja oksiduulipäästöista raportoidaan, mutta ei valtavien luonnon päästöjen poistumista huomioida mitenkään.

    Tai sitten metsien hiilinielun laskemista periaatteella 40/60, jolloin jo runkopuun hakkuusäästöllä 20 milj.m3 Suomen metsien hiilinielu kattaisi kaikki päästöt.

    Lisäksi joudutaan laskemaan tuota taulukon viljelysmaan 7,8 milj.tn päästöarviota 6 miljoonalla tonnilla. Se on laskettu pahasti pieleen viimeisten tietojen mukaan.

     

     

    Panu

    Ojitus aiheuttaa myös sen, että puu kasvaa ja sitoo hiiltä.

    Rane

    Tästä ei tule mikään helppo kokonaisuus.Jos EU mätkii omille mailleen ja kansalaisilleen ilmastokustannuksia ja samalla kilpailu ja tuonti muista maista jatkuu ilman näitä rasitteita  niin meille käy huonosti.Hollannissa ilmeisesti osataan lobata?

    ”EU:n ilmastopaketti tuo maatalouden hiilensidonnan näkyviin, mutta metsät tuntuvat olevan yhteistä omaisuutta”, MTK:n puheenjohtaja arvioi – Metsä – Maaseudun Tulevaisuus

    Apli

    Turhat pelot pois, toki Eu: metsäsuunitelma tullee perjantaina, mutta sitten alkaa vasta neuvottelut asiasta jotka kestää 4-5 vuotta sinä aikana kerkiää tapahtumaan paljon.. Ja jos homma menee vaikeaksi aina pääsee pois Eu:sta jota itse kannatan lämpimästi.

    A.Jalkanen

    Luin äskettäin jutun Bhutanista, olisiko ollut Heikki Aittokosken kirjassa Onnellisten maa. Sanottiin että ambulanssi ei päässyt liikkeelle kun ei ollut rahaa bensaan. Että tällaista onnellisuutta. Kyllä me pärjäämme hyvin.

    Ei semmoista voi raportoida mitä ei ole mitattu: emme tiedä soiden päästöjä ajalta ennen ojitusta. Enme voi käyttää maan hiilen määrälle yhtä kerrointa jos on olemassa parempi menetelmä – ja sitä varten on Yasso-malli.

    Sen sijaan uskon että turvepeltojen päästöt ja pinta-alat saadaan korjattua alemmiksi, ainakin niiltä joissa turve on koko lailla hajonnut. Paksuturpeisille lisäksi matalammat ojat jos se ei haittaa viljelyä? Mahtaako metsien soistuminenkin vähentyä, jos nykyisen kaltaiset kesät yleistyvät? Vähenisi kunnostusojitustarve.

    Panu

    Maatalouden hiilensidonta lienee aika lyhytaikaista. Hollannissahan ei ole metsää käytännössä ollenkaan ja näköjään sen suhteen on jo luovuttu toivosta. Hollannista on kyllä välillä kuulunut kärkeviä kannanottoja Suomen metsien käyttöön.

    Mitä itse olen Hollannissa käveleskellyt niin kyllä siellä sellaista viljelemätöntä niittyä riittää, jonka voisi metsittää hiilinieluiksi. Mutta turha se kai on laittaa tikkua ristiin kuun muut maat hoitavat nielut.

    Jos nyt ihan reilua peliä haettaisiin puhtaalta pöydältä niin Suomen kaltaiset nieluasiansa loistavasti hoitaneet maat saisivat helpotuksia ja nieluja voisi vähän pienentääkin kun taas nielunsa hävittäneet saisivat tiukat velvoitteet nielujen synnyttämiseen.

    mehtäukko

    Vai ” turhat pelot pois”? Kun paketin yleissitovuus on jo lyöty lukkoon, siitä ei voi ottaa mitään pois tuomatta tilalle.

    Koko sopassa ovat maanvaivana mustamaalaavat eu-mepit, vihreät isänmaattomat ja muut ”luonto”rupuliviilekkeet jotka kovaan ääneen mölisevät valheita.

    Gla

    Minä en Hollannissa ole käynyt, mutta Googlemapsilla siellä on helppo käväistä ilman isompia ilmastopäästöjä. Satelliittikuvaa katsomalla tulee mieleen lähinnä shakkilauta. Jokunen metsäsaareke on shakkilaudalla kaupunkien lisäksi. Merenlahti Hollannin edustalla ei ole yhtään paremmassa kunnossa kuin isommista meristä käytännössä suljettu ja Venäjänkin kuormittama Itämeri.

    Aika masentava näky, kun vertaa Suomeen ja keskusteluun luonnon monimuotoisuudesta.

     

     

    Timppa

    Muutama vuosikymmen sitten olin Hollannissa turistimatkalla.  Oltiin kiertoajelulla ja pysähdyttiin eräälle maatilalle, joka möi valmistamiaan juustoja.  Kävelin navetan taakse.  Siellä lanta oli kasattu isoon läjään kuin joskus ennen Suomessakin.  Siitä valui epämääräinen noro suoraan viereiseen kanaaliin.  Siinä ainakin ravinteita oli tarpeeksi.

Esillä 10 vastausta, 461 - 470 (kaikkiaan 2,293)