Keskustelut Metsänomistus EU:n metsäpolitiikkaa

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 2,293)
  • EU:n metsäpolitiikkaa

    Hamuaako EU jo kohtuuttoman paljon päätösvaltaa sen suhteen, miten Suomen metsiä käytännön tasolla hoidetaan, metsäneuvos Heikki Granholm?

    http://areena.yle.fi/audio/1-50799758

    EU:sta on tulossa paljon lainsäädäntöä joka koskee metsiä: LULUCF-asetuksen tarkennus, biodiversiteettistrategia (mm. suojelupinta-alan tavoite 30 %), kestävän rahoituksen kriteerit ja ilmastopaketti. Haastattelussa taustaa.

  • Tolopainen

    Kanadassa on metsiä 3 milj hehtaaria niistä hakkuiden piirissä on vain murto-osa . Venäjällä metsää on vielä paljon enemmän. Kannattaa nuo suojelut suunnata isompiin maihin kuin Suomi. Metsistä vain pieni osa on klobaalisti talousmetsiä.

    A.Jalkanen

    Tolopainen, pilkkuvirhe!

    Kanadassa on metsätalouskäytössä olevaa metsämaata noin 347 miljoonaa hehtaaria.

    http://www.luke.fi/blogi/metsapalot-ja-tuhot-koettelevat-kanadan-metsatalouden-hiilitasetta/

    Venäjän ns. puustoinen metsämaa on noin 775 miljoonaa hehtaaria.

    http://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/pdf/article6057.pdf

    Jos nämä saataisiin muutettua kunnon metsätalouden piiriin ja päästölähteistä hiilinieluiksi, asialla olisi suuri merkitys maapallonlaajuisesti. Puhumattakaan siitä kuinka paljon teollisuus toisi työtä ja vaurautta.

    Kurki

    1. Suojelualue on paras hiilivarasto sekä soilla että kivennäismailla.

    Jatkaisin tuota 1. kohtaa: ”, mutta huono hiilinielu tai ei ollenkaan hiilinielu”.

    Jos nämä saataisiin muutettua kunnon metsätalouden piiriin ja päästölähteistä hiilinieluiksi,

    Kanadassa metsäkato on suuri. Metsät ovat öljyntuotannon tiellä.

    Vuosina 2000 ja 2013 otettujen maapallon satelliittikuvien vertailu kertoo, että yli 104 miljoonaa hehtaaria metsää on tuhoutunut tai kunnoltaan heikentynyt.

    https://www.maailma.net/uutiset/metsakato-etenee-villeimmin-kanadassa

    Tolopainen

    Hyvä korjaus AJ., tarkoitin km2, ei tietenkään hehtaareja. Kanadassa palaa metsiä vuodessa 100000ha. Eli Suomi ei voi metsiään museoimalla maailmaa pelastaa.

    Visakallo
    aegolius

    ”Kanadassa hakkuut ovat lähes pääsääntöisesti päätehakkuita, ja metsien hoitoa harvennushakkuin ei juurikaan tehdä. Tähän on useita syitä. Yksi keskeinen syy on, että metsävaroja on runsaasti, jolloin ei ole tarvinnut huolehtia metsävarojen riittävyydestä ja metsienhoidon kautta saavutettavasta puustonkasvun lisäyksestä. Päätehakkuita on riittänyt hakattavaksi, ja toisaalta kaikilla alueilla ei ole ollut juuri käyttöä muulle kuin tukkipuulle. Näinollen ei ole myöskään muodostunut metsänhoidon perinnettä, eli harvennushakkuita ja niiden harvennusmalleja, saati ylipäätään ohjeita harventamisen suorittamiseen.

    Tavoitteena on monipuolistaa metsien hakkuita erilaisia tavoitteita palveleviksi.”

    ”Brittiläisessä Columbiassa (juuri tuolla tämän hetken metsäpaloalueella) nähdään, että harvennuksilla saataisiin poistettua alikasvoksen tyyppistä pienempää ja kuivuessaan paloherkkää puuainesta. Harvennusten avulla metsistä saataisiin myös nopeammin puuta korjattavaksi.”

    Samaan aikaan Euroopassa:

    ”Suomalaismetsistä on myös hakattu (erityisesti harvennuksina) useina vuosina eniten kuitupuuta, joka päätyy paperi- ja selluteollisuuden tarpeisiin eli käytännössä lyhytikäisiksi lukeutuviin puutuotteisiin.”

    ”Komissio ehdottaa … dramaattista muutosta lyhytikäisiin puutuotteisiin keskittyvässä metsäteollisuudessa.”

    ”…jatkuvassa kasvatuksessa koko puustoa ei poisteta missään vaiheessa, vaan tehdään yläharvennuksia, joissa kaadetaan lähinnä sahateollisuuden tarpeisiin menevää tukkipuuta.”

    Vain hieman kärjistäen: Toisaalla palaa metsä ja pyritään saamaan harvennuskulttuuria alkuun ja sitä varten tarvittaisiin ensin käyttöä pieniläpimittaiselle puulle. Toisaalla paheksutaan puun käyttöä lyhytikäisiin tuotteisiin ja yleinen mielipide kannustaa luopumaan avohakkuusta ja taimikonhoidosta ja siirtymään jatkuvaan kasvatukseen, jotta saataisiin vähennettyä ”pahaa” selluteollisuutta ja metsiin saadaan lisää sitä paloherkkää kuivaa alikasvosmateriaalia ja nykyiset palokatkot (avonaiset alueet) poistettua.

    Edit. Surullisinta tässä on jälleen se, että tutkija Mustonen käyttää jutussa Kanadan tilannetta argumenttina Suomen nykyistä metsänhoitoa vastaan (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008099619.html). Jutussa on myös kartta, jossa on laajat keltaiset metsäkatoalueet. Ei kuitenkaan kerrota montako miljoonaa ihmistä alueella jo asuu (mm. Vancouver). Surullista siis se, että faktoja sopivasti yhdistelemällä päästään väärään loppupäätelmään.

    A.Jalkanen

    Kanadan metsien paloherkkyyttä nostaa paitsi tiheys, myös erilaiset tuhot, joiden vuoksi metsissä on paljon paloherkkää materiaalia. Olen autoillut tuolla Vancouverin lähialueella, ja siellä vuoristometsä on kuivaa mäntymetsää, joka palaa oikein iloisesti kun alkuun pääsee. Sammuttaminen on vaikeaa järvien ja metsäteiden puuttuessa.

    Tällä hetkellä metsäteollisuuden arvonlisästä 3/4 tulee niistä parjatuista lyhytikäisistä tuotteista. Niidenkin arvoa on mahdollisuus nostaa – tehdään sellusta vaikka tekstiilikuitua.

    Mustonen sanoo: ”Lyttonin tragedian pitäisi olla se konkreettinen varoitusmerkki, joka saa suomalaiset käsittämään ilmastonmuutoksen ja luontokadon riskit.” Lisäksi hän arvostelee Lapin ikimetsien hakkaamista, ei oikeastaan suomalaista metsänhoitoa kokonaisuudessaan?

    Timppa

    Ilmaston muutostahan pyrimme torjumaan juuri pyrkimällä lisäämään metsän kasvua.  Ei siinä luonto mihinkään katoa.

    Visakallo

    Joidenkin suomalaisten yli-innokkuudessa mennä Brysseliin haukkumaan suomalaista metsänhoitoa on jotain samaa kuin aikoinaan taistolaisten matkoissa Moskovaan haukkumaan suomalaisia kapitalisteja työläisten riistosta. Kremlin isot pojat kyllä kuuntelivat suomalaisten kommunistien juttuja sujuvasti, tarjosivat hyviä syömisiä ja juomisia, sekä antoivat kotiin viemiseksi salkuun hieman rahaakin toiminnan jatkamiseksi, mutta todellisuudessa merkittävin yhteistyö tehtiin kuitenkin juuri niiden parjattujen kapitalistien kanssa. Rehellisemmät mukana olleet ovat näitä aikoja muistelleetkin. Käykö nykyisillekin Suomen syöjille lopulta samoin?

    Puuki

    Kanadan Luttonin metsäpaloihin liittyy tutkijan mukaan 1900-luvun alussa rannikolta avohakatut douglaskuusikot ja tuijametsät .  Metsät ei ole ilm. uudistuneet eikä uudistettu  tai maankäyttöä on muuten muutettu.   Lutton sijaitsee 50 ast. leveyspiirillä ja Suomi 60 lev. piiristä ylöspäin joten ei ole samanlaiset olosuhteen senkään takia.    Laaja metsäautotieverkosto ja kuvioittainen vaihtelu ja harvennushakkuiden tekeminen ym. metsänhoito vähentää laajojen metsäpalojen vaaraa täällä.  Ja metsän uudistumisherkkyys ja varsinkin niiden uudistamisvelvoite (kunhan se säilytetään riittävänä) estää aavikoitumisen tosin kuin sademetsävyöhykkeillä.

    Ilmastotutkijan huomiot on pääosin ihan oikeita mutta lääkkeet vääriä (metsien suojelu ja hakkuiden tekemättömyys) .  Hiilitaseen kannalta sama tilanne ; paras lopputulos tulee , kun metsän kasvatusta ja kasvua  lisätään eikä vähennetä.  Se on ihan selvä asia.  Ainakin pitäisi olla muillekin kuin suurimmalle osalle metsäalan ihmisistä .

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 2,293)