Keskustelut Metsänomistus EU:n metsäpolitiikkaa

Esillä 10 vastausta, 2,131 - 2,140 (kaikkiaan 2,293)
  • EU:n metsäpolitiikkaa

    Hamuaako EU jo kohtuuttoman paljon päätösvaltaa sen suhteen, miten Suomen metsiä käytännön tasolla hoidetaan, metsäneuvos Heikki Granholm?

    http://areena.yle.fi/audio/1-50799758

    EU:sta on tulossa paljon lainsäädäntöä joka koskee metsiä: LULUCF-asetuksen tarkennus, biodiversiteettistrategia (mm. suojelupinta-alan tavoite 30 %), kestävän rahoituksen kriteerit ja ilmastopaketti. Haastattelussa taustaa.

  • Nostokoukku

    Niin, Reima. Harvoin se kaivokaan kaatuu niin pahasti, että vesi maahan menee…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsäkatoasetus tuo lisää seurantaa ja ikimetsien kartoitusta metsiimme. Hieman erikoinen tulkinta, kun luulisi että ikimetsien suojelu ja niiden heikentymisen estäminen kuuluisi paremmin laji- ja luontotyyppidirektiivien alle.

    Luken Antti Mutanen kirjoittaa MT Metsä -liitteessä metsäkatoasetuksesta että tulkinta ja käytännön soveltaminen ovat vielä kesken. Mikä estää suppeaa tulkintaa eli metsäkadon riskiä aiheutuu vain silloin kun metsä siirtyy toiseen maankäyttöön – metsästä rakennetuksi maaksi tai maatalousmaaksi? Jos tulkitaan näin, seurantaa ei tarvita jokaiselle talousmetsästä hakatulla puuerälle vaan vain pienelle osalle siitä. Meillä on jo olemassa seuranta: kaavoitus, rakennusluvat ja maatalouden tukijärjestelmä, ja nämä varmaan soveltuisivat hieman parannettuina tarkoitukseen.

    Lisäksi on oltava kartoitettuina no go -alueet eli ikimetsät joita ei saa hakata. Tähän on ilmeisesti tulossa ratkaisu ainakin Metsähallituksen osalta mutta entä me muut? Sovelletaanko meihin HCV-kartoituksia? Entä korvaukset – maksaako EU ne kun se esti asetuksellaan hakkuut?

    A.Jalkanen A.Jalkanen
    Perassic Park Perassic Park

    Hyvä haastattelu Nils Torvaldsista Kauppalehdessä.

    -Suomi tarvitsisi kykyä kriittiseen keskusteluun EU:sta ilma EU -kriittisyyttä. Jakolinja EU -kansanäänestyksen peruja -EU:n vastustuksen / kannatuksen -asetelma -estää järkevän kritiikin.

    Allekirjoitan tuon, itse äänestin EU:n liittymistä vastaan. Kun nyt mukana kerran ollaan, pitäisi osata lobata ja toimia tavalla jossa pieni osa isosta on enemmän kuin kaikki pienestä.

    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nils-torvalds-neuvotteli-kohuttua-asetusta-10000-metrin-korkeudessa-ja-kertoo-nyt-mita-suomi-teki-vaarin/7ab8dcd8-c08a-47cd-b406-fd05a579490c

    Rane

    ”Lisäksi on oltava kartoitettuina no go -alueet eli ikimetsät joita ei saa hakata. Tähän on ilmeisesti tulossa ratkaisu ainakin Metsähallituksen osalta mutta entä me muut? Sovelletaanko meihin HCV-kartoituksia?”

    No nyt Anneli vitsin rykäisi? HCV -alueet ovat siis FSC-sertifiointifirman hallinnossa Greenpeacen ja metsäyhtiöiden keskenään sopima järjestely jossa Greenpeacelle on annettu valtuudet kartoittaa sertifikaattiin kuulumattomien metsänomistajien maille ostokieltoalueita.Kartoitustoimintaa on johtanut ja koordinoinut Greenpeacen Matti Liimatainen ja kartoittajina ovat toimineet sekalainen porukka metsäaktivisteja ja luonnonsuojelijoita.Toiminta on tapahtunut salassa ja metsänomistajille mitään ilmoittamatta.

    Jos nämä kartat ja alueet siirrettäisiin virallisiksi suojelualueiksi niin siinä olisi kaikkien aikojen kupru…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aivan Rane, mutta en ehdottanut tuota, että sellaisenaan siirrettäisiin HCV:t, vaan kysyin miten ne alueet löydetään jos kerran ne on velvoitettu suojeltaviksi. On muun muassa luvattu turvata HCV:t, suojella vanhat metsät ja nyt viimeisimpänä monitorointiasetuksen ikimetsät. Eikö kyse ole kuitenkin pääosin samoista alueista, nimitetään niitä sitten millä nimellä tahansa: vanha metsä, aarniometsä, ikimetsä, HCV. Jos kartoitettaisiin ne, suojeltaisiin ja korvattaisiin maanomistajille, niin voitaisiin lopettaa kiistely siltä osin.

    Hesarissakin on keskustelua EU:sta. Miksi EU on jäänyt etäiseksi ja äänestysprosentit vaaleissa alhaisiksi? Kommentoin:

    ”Jos EU on jäänyt etäiseksi, syytä on EU:n toimielimissä itsessäänkin. EU:n tulisi jakaa avoimemmin tietoa kansalaisille tuottamistaan eduista. Myös valmistelussa olevista asioista: kun valmistelu on salaista, annetaan paljon valtaa lobbareille. Avoin valmistelu toisi valmistelijoiden käyttöön kaiken tiedon asiasta, ei pelkästään lobbareiden näkökulmia.

    Esimerkiksi maallemme tärkeän metsäalan sääntelyä on tullut nykyisen komission toimesta enemmän tai vähemmän yllätyksenä. Valmistelu ei ainakaan ulospäin näytä tapahtuvan avoimesti eikä vuorovaikutteisesti. Kaikkea taustatietoa ei saada julkisuuteen missään vaiheessa. Meillä kotimaassa tietoa löytää kun kaivaa työryhmien ja valiokuntien pöytäkirjoja ja hallituksen esityksiä, mutta mistä löytyvät vastaavat EU-dokumentit?

    Tärkeistä laeista pitää tehdä kunnolliset vaikutusanalyysit päättäjiä ja suurta yleisöä varten. Ne puuttuivat esimerkiksi ennallistamisasetuksesta tai ainakaan niitä ei annettu julkisuuteen arvioitaviksi. Sama lapsus kävi luonnonsuojelulain valmistelijoille kotimaassa. Ennallistamisasetuksen hyväksyminen jäi salailun takia kiikun kaakun ja luonnonsuojelulakiakin jouduttiin muuttamaan varmuuden vuoksi, kun sen vaikutukset jäivät epäselviksi. Kyllä harmittavatkin päätökset voidaan hyväksyä, kunhan ne tehdään avoimessa ja demokraattisessa prosessissa.”

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010384994.html

    Metsuri motokuski

    Missä on ne aarnio tai ikimetsät jos ei oteta huomioon luonnonsuojelualueita ? Taitavat olla korkeintaan muutaman hehtaarin puskia joilla ei ole mitään tekemistä luonnon monimuotoisuuden kanssa. Yksittäisiä saarekkeita joilla minkäänlaisella  vanhan metsän eläimistön jatkumolla ei ole edellytyksiä selvitä. Panostetaan mieluimmin tuottamattomien soiden ennallistamisen ja jätetään näiden kääpien ja sienten kehittyminen noihin luonnonsuojelualueisiin.

    Visakallo Visakallo

    HS: Kesäkuun eurovaalit näyttävät kannatuskyselyiden perusteella johtavan merkittävään vallan uusjakoon Euroopan parlamentissa. Vaalivoittajaksi on nousemassa parlamentin oikea laita. Koska europarlamentti ei jakaudu hallitukseen ja oppositioon, eivätkä ryhmät juuri pidä ryhmäkuria, ryhmien äänestyskäyttäytymistä on vaikea ennakoida. Sekään ei ole selvää, mitkä ryhmät hakeutuvat yhteistyöhön keskenään. Asiantuntijoiden laajalti jaettu ennuste onkin, että Euroopan parlamentin toiminnasta tulee entistä vaikeammin ennakoitavaa.

    Rukopiikki

    Etelä suomen suojelualueidenkin metsät näyttävät kovin nuorilta ja vaatimattomilta. Voisi sanoa että vanhempaa ja komeampaa metsää hakattiin pohjoisessa vielä parikymmentä vuotta sitten melkeen joka aukolta.

    isaskar keturi

    EUn merkitystä helposti vähätellään, mutta aivan kovimmasta päästä suurin suoritus on Suomen puupeltojen muuttaminen EU direktiivillä korvaamattoman arvokkaiksi vanhoiksi metsiksi. Tähän mennessä talousmetsä ovat olleet kauheita puupeltoja, joissa ei ole mitään luontoarvo. Sitten yllättäen, kun saatiin strategia vanhojen metsien suojelusta niin yllättäen talousmetsät onkin täynnä korvaamattoman arvokkaita vanhoja metsiä. Siis Suomen puupellot muuttuivat aivan toisenlaiseksi pelkällä strategialla Brysselin pöydissä.

Esillä 10 vastausta, 2,131 - 2,140 (kaikkiaan 2,293)