Keskustelut Metsänomistus EU:n metsäpolitiikkaa

Esillä 10 vastausta, 2,021 - 2,030 (kaikkiaan 2,293)
  • EU:n metsäpolitiikkaa

    Hamuaako EU jo kohtuuttoman paljon päätösvaltaa sen suhteen, miten Suomen metsiä käytännön tasolla hoidetaan, metsäneuvos Heikki Granholm?

    http://areena.yle.fi/audio/1-50799758

    EU:sta on tulossa paljon lainsäädäntöä joka koskee metsiä: LULUCF-asetuksen tarkennus, biodiversiteettistrategia (mm. suojelupinta-alan tavoite 30 %), kestävän rahoituksen kriteerit ja ilmastopaketti. Haastattelussa taustaa.

  • Nostokoukku

    Mihinkähän niitä asiantuntijoita tarvittaisiin, jos asiat hoidettaisiin aivan perinteisellä maalaisjärjellä.

    mehtäukko

    Sitäpä sopii kysyä, -kuten tässä rekka-asiassakin…!

    KeMeRat

    <p>Kuulemma on u-tuloihin vaikutettu ennakkoon. Ei vaan aina komission sisäpiirin jutut ehdi tuoreina tälle palstalle </p>

    Visakallo

    Leenalla on viikonloppu-tissuttelu näköjään jo hyvässä vauhdissa.

    mehtäukko

    Mtk:n metsävaltuuskunnan pj.MTiirola MT:ssa:”

    Eduskuntavaalien alla Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen ja Suomen ympäristökeskuksen professori  Jyri Seppälä puhuivat toistuvasti valtakunnan päämedioissa Suomelle tulevista jopa 7 miljardin euron laskuista, ellei metsänielua vahvisteta hakkuita rajoittamalla. Luonnonvarakeskus tipautti näiltä puheilta pohjan pois julkaisemalla lokakuun alussa tiedotteen metsien hiilinielujen vertailutason teknisestä korjauksesta. Tiedotteeseen sisältyi merkittävä uutinen, jota ei kuitenkaan ole uutisoitu valtakunnan päämedioissa Maaseudun Tulevaisuutta (9.10.) lukuun ottamatta. Tekninen korjaus metsien hiilinielun vertailutasoon liittyy EU:n maankäyttösektorin (LULUCF) ilmastotavoitteiden laskentaan, jolla metsänielua verrataan asetuksessa kullekin EU jäsenmaalle määritettyihin velvoitteisiin. Viime joulun alla Luonnonvarakeskus otti jo tapahtuneen ilmaston lämpenemisen aikaansaamat ojitettujen turvemaiden maaperän kasvavat hiilipäästöt metsänielujen laskelmiin mukaan ilman, että silloin tehtiin tarvittavia teknisiä korjauksia vertailutasoihin. Nyt ne on tehty. Uusi metsänielun vertailutaso (14,84 milj.ekv.CO2ton) on tehdyllä korjauksella lähes 9 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia alhaisempi kuin aikaisempi (23,49 milj.ekv.CO2ton). Tämä on maallikolle vaikea ymmärtää, mutta hakkumääriksi muuttaminen helpottaa asian havainnollistamista. Tekninen korjaus vertailutasolaskelmissa tarkoittaa suunnilleen samankokoista hakkumäärää, sillä yksi kiintokuutiometri puuta sitoo lähes tonnin hiilidioksidia. Vahvasti velkaantuvalla kansakunnalla ei ole varaa tehdä populistista ilmastopolitiikkaa metsänieluilla.”

    Voidaan siis hyvällä syyllä kysyä, miksi kotimaiset pesänlikaajat toimivat leipänsä eteen lausunto-automaateilla , joiden totuusarvo on potaskaa?

    A.Jalkanen

    Ei se ollut potaskaa silloin kun nuo lausunnot on annettu vaan ihan aiheellinen varoitus. Nyt kannattaa kuunnella mitä Ollikainen sanoo huomenna Tiedekulman haastattelussa nimeltään ”Mitä Suomen metsille tulisi tehdä?”. Näkyy suorana ja tallenteena. Jyri Seppälä puhuu huomenna Metsätieteen päivillä otsikolla ”Metsien hyödyntäminen ja ilmastopolitiikka”.

    Tilanne on selkeästi helpompi nyt kun meillä on korjatut laskelmat hiilinielujen tavoitteista ja lisäksi metsäteollisuuden lama. Tästä huolimatta meidän pitää edelleen toimia sekä metsien tuottokyvyn ylläpitämisen että niiden monimuotoisuuden puolesta. Laakereilla lepäämään ei kannata jäädä.

    mehtäukko

    Kyllähän jotkut tahot yrittävät systemaattisesti museoida koko alan. Oikeista uutisista ei kyllä tiedoteta.

    Kurki

    AJ: Ei se ollut potaskaa silloin kun nuo lausunnot on annettu vaan ihan aiheellinen varoitus. Nyt kannattaa kuunnella mitä Ollikainen sanoo huomenna Tiedekulman haastattelussa nimeltään ”Mitä Suomen metsille tulisi tehdä?”. Näkyy suorana ja tallenteena.

    Mihinkähän sopimukseen sekin liittynee että, kun turvemaiden maapäästöt maankäyttösektorilla nousee n. +10 Mtn, niin metsänielun vertailutaso laskee saman verran -14,84 M-tonniin -23,44 M-tonnista.

    Tuo vertailutasohan saavutetaan jo 11 milj.m3:n hakkuusäästöllä. Viime vuonna hakkuusäästö oli 103,5 – 88,9 = 14.6 milj.m3.

    https://www.luke.fi/fi/uutiset/hakkuut-vahenivat-75-miljoonaan-kuutiometriin-vuonna-2022

    Täältä tuo Tiedekulman haastattelu huomenna klo 17.00 alkaen.

    https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/ohjelma-ja-sisallot/tapahtumasarjat/ymparisto-nyt/ymparisto-nyt-2023/mita-metsille-pitaisi-tehda

    Visakallo

    Kovat on nyt ajat, kun UPM:n uusi johtajakin piti jo etsiä Italiasta asti…

    A.Jalkanen

    Eero Heinäluoma: Taistelu metsistä

    Metsät puhuttavat niin Suomessa kuin Euroopassakin. Metsillä on tärkeä rooli ilmaston lämpenemisen pysäyttämisessä ja monenlaisessa hyvinvoinnin tuottamisessa. Tällä viikolla asia oli esillä myös siinä mielessä, kenellä on päätösvalta metsäasioiden hoidossa; jäsenmailla kuten tähän saakka vai siirretäänkö metsät osittaiseen EU-kompetenssiin.

    Parlamentin perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta on valmistellut parlamentin kantaa ehdotukseksi perussopimusten muuttamiseksi. EU:n perussopimusten uudistamista pohtinut neuvotteluryhmä päätyi heinäkuussa ehdottamaan, että EU:lle annettaisiin toimivaltaa metsäasioissa ja metsät tulisivat jäsenmaiden ja EU:n yhteiseen kompetenssiin.

    Tuo ehdotus tuli, jos nyt metsäasioissa tällainen luonnehdinta sallitaan, puun takaa, sillä ainakaan omassa ryhmässäni tästä ei ollut etukäteen puhetta. Viime viikot ovatkin menneet sen selvittämisessä kollegoille, mitä metsät meille suomalaisille merkitsevät.

    Harva EU-parlamentissa tietää, että Suomen maapinta-alasta 75 prosenttia on metsiä ja että puuston määrä näissä metsissä on tänään kaksinkertainen viime vuosisadan alkuun verrattuna. Metsiä voi siis sekä hyödyntää ja samalla turvata myös uuden metsän kasvua.

    Sain oman ryhmäni tuen sille, ettei metsiä siirretä EU-päätösvaltaan. Ja ryhmämme esityksestä kesällä tehty sopimus avattiin ja metsät päätettiin pitää jäsenmaiden toimivallassa. S&D-ryhmän johto ansaitsee tunnustuksen siitä, että se oli valmis kuulemaan myös pienempien maiden huolia ja tarpeita.

    Kun suhde metsiin ja metsäymmärrys eri jäsenmaissa on kovin erilainen, on viisasta, että metsäasiat säilyvät jäsenmaiden vastuulla. Sehän ei oikeuta meitä suomalaisia hoitamaan metsiämme tai niiden suojelua huonosti vaan päinvastoin. Metsistä kannattaa pitää hyvää huolta ja näin osoittaa, että nykyinen toimintamalli ja vallanjako metsäasioissa on toimiva.

    https://eeroheinaluoma.fi/uutiskirje-43-2023/

    Aikas pelottavalta äkkiseltään kuulostaa tuo parlamentin valiokunnan ehdotus, kun ei tiedä, mitä ”EU:n yhteinen toimivalta ja kompetenssi” tulisi pitämään sisällään. Yleisellä tasolla voisi kuitenkin sanoa, että kyllä ilmasto- ja luontoasioiden yhteydessä EU:sta on jo ihan tarpeeksi harmia – niin että yhtään lisää ei kaivata. EU-parlamentin pian tulevat vaalit ovat tärkeät.

Esillä 10 vastausta, 2,021 - 2,030 (kaikkiaan 2,293)